ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


104. "Παράκληση" ...από τους ΣΩΚΡΑΤΗ Μ. ΑΛΚΙΝΟΟ Ι. ΧΑΡΟΥΛΑ Α. (*)
782 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008
23:14

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (μέρος 3ο)

Συνεχίζουμε από σήμερα  με τα «δύσκολα»

Συμμέτοχοι εναντίον Ενδιαφερομένων μερών !

(Υπενθυμίζω ότι, οι απόψεις του γράφοντος επισημαίνονται με γκρι-μπλέ, του Γιάννη με κόκκινο και η συναίνεση με πράσινο…)

Συμμέτοχοι είναι όλοι όσοι επηρεάζουν ή / και επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από την επιχείρηση και τις δραστηριότητές της. Οι συμμέτοχοι - ομάδες ή άτομα - έχουν ή απαιτούν να έχουν : ιδιοκτησία, δικαιώματα ή συμφέροντα σε μία επιχείρηση καθώς και στις δραστηριότητές της, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε και να καταγράψουμε ΟΛΟΥΣ τους συμμετόχους της επιχείρησής μας :

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ και ΜΕΤΟΧΟΙ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ( εργαζόμενων )
ΠΕΛΑΤΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ και ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ !
(και ας μη βιαστούμε να φωνάξουμε «ε όχι συμμέτοχος και ο ανταγωνιστής μου !», διότι αυτοί και αν είναι μέσα στον ορισμό « Συμμέτοχοι είναι όλοι όσοι επηρεάζουν ή / και επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από την επιχείρηση και τις δραστηριότητές της ».)
Κατάταξη συμμετόχων ανάλογα με τη σχετική θέση τους : 
  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ  είναι μέσα στη λειτουργία της επιχείρησης
  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ  είναι έξω από τη λειτουργία της επιχείρησης

 

Ο όρος «Συμμέτοχοι» που χρησιμοποιείται (σ.σ. και στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ) για να δηλώσουμε συνολικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη λειτουργία ενός οργανισμού «stakeholders»  (δηλαδή τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα / ενώσεις προσώπων που έχουν ενδιαφέρον από την επίδοση ή επιτυχία του οργανισμού) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Προτείνω την εξής προσέγγιση σε δύο + μία κατηγορίες με τους αντίστοιχους όρους :

 

 Συμμέτοχοι

Ο μέτοχος, ο ιδιοκτήτης, οι επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα / προμηθευτές πρώτων υλών, προϊόντων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών-πιστωτικών, ασφαλιστικών, συμβουλευτικών και πιστοποιητικών υπηρεσιών) και οι διανομείς των προϊόντων/πάροχοι υπηρεσιών μέχρι τον καταναλωτή, όπως και οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι «συμπράττοντες» ή συμμέτοχοι στην αλυσίδα παραγωγής αξίας.

 Αποδέκτες

Ο πελάτης, ο χρήστης / καταναλωτής των προϊόντων ή υπηρεσιών του οργανισμού, οι πολίτες και η κοινωνία είναι οι αποδέκτες / «λήπτες» των προϊόντων και επιδόσεων του οργανισμού.

 Ανταγωνιστές

Έτσι και ο ανταγωνιστής μπορεί να δηλωθεί ως ενδιαφερόμενο μέρος αφού η επιτυχία του οργανισμού μπορεί να επηρεαστεί από την επιτυχία ή την αστοχία στη λειτουργία του ανταγωνιστή ή της ομοειδούς κλαδικής επιχείρησης και αντίστροφα. Δύσκολα όμως γίνεται κατανοητό το «συμμέτοχος» (μαζί και ενάντια).

Δημόσια Διοίκηση

Είναι επίσης ενδιαφερόμενο μέρος στη λειτουργία των οργανισμών. Ο όρος «Συμμέτοχος» δεν συνάδει π.χ. στην ελεγκτική λειτουργία του κράτους για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που επιβάλλει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις. Ακόμη, δεν βοηθά στην κατανόηση της διάκρισης της λειτουργίας της πιστοποίησης («συμμέτοχη» στην επιχειρηματικότητα, ναι) από την ελεγκτική λειτουργία των Αρχών.

(*)...ο αρχικός προγραμματισμός ήταν "ντουέτα" ...έγινε "τριάδες" ...μπας και έχουμε κάποια σχόλια από τοyς Συμμετόχους ή τα Ενδιαφερόμενα Μέρη του blog ... γράψτε τι σας ταιριάζει - σας ακούγεται - καλύτερο... δεν της φαίνεται αλλά η παρούσα διαβούλευση έχει καθοριστικό ρόλο στην εκλαίκευση των εννοιών της Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα... ΨΗΦΙΣΤΕ - έστω - ΓΙΑΝΝΗ...ελεύθερα !

http://www.youtube.com/watch?v=6kNZUi0CjYI&mode=related&search=Haris%20Papadopoulos%20Vasilis%20Lekkas%20Nikos%20Kavvadias%20Ernesto%20Che%20Guevara%20%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%9B%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82%20%CE%A4%CF%83%CE%B5%20%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

 

 

Σχόλια

17/01 23:58  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εδώ φίλε μου ταιριάζει καλλίτερον το "Προσευχή" του Ζαγοραίου, αλλά δεν δύναμαι να σας ευρώ το βιδεάκιον. Τα δέοντα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις