ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


102. "Ερωτόκριτος" ... από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α. και τον ΜΑΝΟ Π. (*)
768 αναγνώστες
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008
19:42

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (μέρος 1ο)

 

Μιας και η χθεσινή παρέμβαση για το νέο αδελφό blog ανέτρεψε τη φυσική ροή των άρθρων, είναι ευκαιρία να παρεμβληθεί τώρα η «δημόσια διαβούλευση» την οποία είχα προαναγγείλει (Άρθρο 97.)
Ως προς τα χθεσινά, όπως είχα προβλέψει η τάξη αποκαταστάθηκε με ένα πολύ ευγενικό μήνυμα της κας. Κ. Κόντι. Την ευχαριστώ δημοσίως και την καλώ να σχολιάζει εδώ, όπως θα κάνω και εγώ εκεί
Επανέρχομαι στον εικονικό διάλογο με τον φίλο από παλιά (μου «έφερε το απολυτήριο» στο Στρατό !...) και συνάδελφο Ι. Σαριδάκη. Είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης – ΕΛΟΤ και πάνω απ’ όλα παθιασμένος με την προώθηση της Συστημικής Προσέγγισης, όσο – αν όχι περισσότερο – από τον γράφοντα…
Θα αρχίσουμε σήμερα από τα «εύκολα»… Οι απόψεις του γράφοντος επισημαίνονται με γκρι-μπλέ, του Γιάννη με κόκκινο και η συναίνεση με πράσινο
Είναι προφανές, όπως τονίζεται στον τίτλο, ότι καθοριστική είναι η συμμετοχή ΟΛΩΝ των Συμμετόχων… του blog. Ως εκ τούτου η συναινετική διατύπωση θα κατατίθεται την επαύριο.           
 
Άρθρο 35.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ή ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ? (μέρος 2ο)
 
Κάποιοι χαλαροί ορισμοί για να μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε = να μιλάμε για τα ίδια πράγματα (πρώτο θεμέλιο αναζήτησης συναίνεσης), όχι όμως αναγκαστικά από την ίδια οπτική γωνία.
Οργανισμός (Κερδοσκοπικός ή Όχι - Συλλογικός ή οριακά Ατομικός) : είναι ένα σύνολο πόρων, δηλαδή Δυναμικού και Μέσων, που δουλεύει για την Παραγωγή και έχει Αποτελέσμάτα, σε κάποιο Περιβάλλον.
 
 
Με σημείο αναφοράς τους ορισμούς των εννοιών για τα συστήματα διοίκησης και διαχείρισης των οργανισμών, του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9000:2005, παραθέτω μερικές προσωπικές παρατηρήσεις για τις σχετικές έννοιες που παρουσιάζονται στο  blog.
 

(Ο οργανισμός είναι ένωση προσώπων για την επίτευξη οφέλους μέσω της παραγωγής αξίας/προϊόντων και όχι απλά το σύνολο πόρων/ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.)

Οργανισμός ως ένωση προσώπων για ένα σκοπό 

Το διακριτικό χαρακτηριστικό στην έννοια του οργανισμού είναι η ένωση προσώπων που εργάζεται με συντεταγμένη κατανομή ρόλων/ ευθυνών, αρμοδιοτήτων και σχέσεων για την επίτευξη αποτελεσμάτων/προϊόντων. Ο οργανισμός μπορεί να είναι ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση ή εταιρεία, δημόσιος κοινωφελής οργανισμός, ίδρυμα, σωματείο ή νομικό πρόσωπο άλλης μορφής με συγκεκριμένο/ους σκοπό/ούς.

 

(*)... ε! πρός τιμήν του Γιάννη... κάτι κρητικό...χώρια ο κοινός μας θαυμασμός για την Ελευθερία...

http://www.youtube.com/watch?v=QUoVgqSCP1I&mode=related&search=Haris%20Papadopoulos%20Vasilis%20Lekkas%20Nikos%20Kavvadias%20Ernesto%20Che%20Guevara%20%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82%20%CE%9B%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82%20%CE%A4%CF%83%CE%B5%20%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

Σχόλια

15/01 22:29  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ειδικώς στο σημερινό άρθρο το μόνο μονάστερο που "χωράει ο νους μου" πρέπει να απευθύνεται στην επιλογή της ερμηνείας του άσματος... Ας προσφέρω μία εναλλακτική...
www.youtube.com/watch?v=oA7oqAG-SdQ&feature=related
15/01 22:32  lemon.
Μήπως βρε Προμηθέα θα έπρεπε να σπάσεις τα δεσμά σου?! Δεν φτάνει μόνο ο θαυμασμός γι'αυτήν! Θέλει 'βία' η υπόθεση...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις