ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


96. "Listen To Your Heart" .....από τους ROXETTE (*)
774 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008
20:16

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (μέρος 3ο)

Μικρό ιστορικό (2)

Τι κοινό έχουν τα πρώτα "ηθικά καταστήματα" του 19ου αιώνα και οι σημερινές πρωτοβουλίες "ενεργού πολίτη - καταναλωτή" ?

  • Και στις δύο περιόδους συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο απελευθέρωσης των συναλλαγών και δημόσιας απορρύθμισης (deregulation). Εξ'αιτίας της υποχώρησης του Κράτους, οι καταναλωτές έχουν λιγότερες εγγυήσεις όσον αφορά στις κοινωνικές συνθήκες παραγωγής. Οπότε μία μειοψηφία τους ζητάει απ'ευθείας από τις επιχειρήσεις να αποδόσουν λογαριασμό για τις πολιτικές και τις τις πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζουν.  
  • Δεύτερο κοινό σημείο : η παγκοσμιοποήση... Όπως και στον 19ο αιώνα - χάρις τότε στα τεχνολογικά επιτεύγματα - οι αγορές διευρύνονται και και οι επιχειρήσεις των πλουσίων χωρών μπορούν να προμηθεύονται από μακρινές χώρες, συχνά πιο φτωχές. Εδώ και κάποια χρόνια οι πολίτες αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα "παρασκήνια" της παραγωγής των προϊόντων καθημερινής χρήσης. Βεβαίως η παγκοσμιοποίηση είναι επίσης συνώνυμο της ανάπτυξης, της ενσωμάτωσης των αναδυομένων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο. Όμως τίθεται το θέμα της "Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας" των Επιχειρήσεων σε ΟΛΗ την εφοδιαστική τους αλυσίδα και όχι μόνο στο "ορατό τμήμα του παγόβουνου", το οποίο προφανώς αποδεκτές έως εξαιρετικές επιδόσεις έχει. Προστίθεται τέλος η συνειδητοποίηση από τις οικολγικές κρίσεις (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, επίδραση στη βιοποικιλότητα, κίνδυνοι στη διατροφική ασφάλεια).

Ολα αυτά ενθαρρύνουν αναζητήσεις "εναλλακτικών" τρόπων κατανάλωσης, ή τουλάχιστον χρήσης προϊόντων "λιγότερο βλαπτικών" στο Περιβάλλον. Τα αποτελέσματα αυτής της συνειδητοποίησης είναι προς το παρόν πενιχρά. Θα δούμε όμως (στην ώρα τους), ότι η τάση στις έρευνες "κοινής γνώμης" είναι πολύ έντονα ανοδική. Να δούμε επίσης - όταν προκύψουν - τα στατιστικά στοιχεία - για την κατανάλωση καυσίμων μετά την πρόσφατη- παρατεταμένη - άνοδο.

(*)...ε κολλάει...αν και ο γράφων είναι της σχολής "ακολούθησε την τσέπη σου"... είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος να γίνουμε "Ενεργοί Πολίτες" ΚΑΙ να "κάνουμε το καλό"...Win-Win...

http://www.youtube.com/watch?v=3sJPUTTfNbg&feature=related

 

Σχόλια

10/01 20:27  Yannis K.
εαν οι εναλλακτικοι τροποι καταναλωσης παραμεινουν στη σφαιρα του ακτιβισμου (και για μερικους του γραφικου) αγαπητε Τριανταφυλλε, τα αποτελεσματα θα πααρμεινουν πενιχρα.
Δυστυχως (δυστυχεστατα)πρεπει να κινητοποιηθει κι εδω ενας μηχανισμος δημιουργιας κερδους για ν'αρχισει το πραγμα να πουλαει, να αποκτησει δηλαδη ευρεια αποδοχη στη συνειδηση του καταναλωτη που θα μεταφραζεται ομως και σε αγορες και σε απαιτησεις.
10/01 21:56  lemon.
Αγαπητοί
Να κινητοποιηθεί μηχανισμός δημιουργίας συνειδήσεων ! Φτάνει πια με τα κέρδη ...που κατα πάσα πιθανότητα αυτά ήταν η αιτία αφανισμού συνειδήσεων! Κι όχι αυτή την οικολογική συνείδηση που έχουν τα 'ξενάκια'... που πιο πολύ μου φαίνεται, πειθαρχία στρατιωτικού τύπου! Όχι! Ούτε σαν κι αυτή αυτών που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί τάχα θ'ανέβει η στάθμη της θάλασσας κανα μέτρο στα επόμενα 100 χρόνια! Αλλά μιας συνειδήσεως που κάνει "μπαμ" από μακρυά! Μιας αρχοντιάς που είναι ξένη με κάθε μορφή βίας, ακόμη κι αυτής που κρύβεται μέσα στην κίνηση κάποιου να πετάξει ένα χαρτάκι στο δρόμο και που αποκτάται ... ξέρετε πως... ελπίζω να έχετε καταλάβει πως!
Χαίρετε!
10/01 23:11  epidoxos
Eνδιαφερον για αλλη μια φορα το αρθρο σου. Δυστυχως θα συμφωνησω οτι τα αποτελεσματα ειναι πενιχρα και θα συνεχισουν να ειναι οσο η "αλλαγη κουλτουρας" ειναι "εθελοντικη", προιον ουσιαστικα της καλης προθεσης και της ελευθερης βουλησης του καθενος. Μαλλον πιο ριζικες λυσεις θα πρεπει να προωθηθουν και θα ηταν ενδιαφερον να διαβασουμε ενα αρθρο σου για το αν υπαρχουν μετρα και πολιτικες κυβερνησεων που να κινουνται στη κατευθυνση οχι απλα της ενθαρρυνσης αλλα της επιβολης ουσιαστικα μιας νεας ηθικης οσον αφορα την καταναλωτικη κουλτουρα των πολιτων. Παραδειγματα φανταζομαι και στις Σκανδιναβικες χωρες και στη Γερμανια θα υπαρχουν αρκετα
10/01 23:37  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Νομίζω ότι η παρούσα κρίσις δε συγκρίνεται με αυτή του 19ου αιώνος - περιβαλλοντικώς εννοώ. Κατά τα άλλα είναι πράγματι περίοδος παγκοσμιοποιήσεως.

Αυτό το δικό τους μ'αρέσει καλλίτερον, και να μοι επιτρέψετε να το αφιερώσω εις την Νυκτερίδαν:

www.youtube.com/watch?v=u_QGyLqQ2CI&feature=related
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις