ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


7. "First we take Manhattan" ....από το Leonard Cohen (*)
1117 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007
17:56

Ας ολοκληρώσουμε με τις δύο πρώτες λέξεις - κλειδιά

1. Μεγάλη συζήτηση και ανησυχία υπάρχει παγκοσμίως στις Κυβερνήσεις, ιδιαιτέρως δε στα Κοινοβούλια του Ευρωπαϊκού προφανώς συμπεριλαμβανομένου. Σε όλες και όλα ? Όχι ! σωστά μαντέψατε εξαιρείται εκείνο το "μικρό χωριό", το οποίο δεν είναι παραθαλάσσιο της Μάγχης αλλά της Μεσογείου.

2. Ποιό είναι το θέμα των συζητήσεων και αντεγκλήσεων : "Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" και πως πρέπει να γίνει περισσότερο "πλατιά" και ¨φιλολαϊκή", με νέους αυστηρότερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

3. Μακρυά νυχτωμένοι ! Για μια φορά το "μικρό χωριό" που κοιμάται με τα τσαρούχια και δεν χαμπαρίζει από τέτοια, έχει ίσως απόλυτο δίκαιο ! Τι θέλουν να κάνουν οι παραπάνω "ευαισθητοποιήμενοι" : Να δρομολογήσουν ορθότερους, σύγχρονους και "αυστηρότερους" Νόμους. ΟΡΘΟ και ο γράφων χειροκροτεί ΟΡΘΙΟΣ ! Τι σχέση έχει αυτό με την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα ? ΚΑΜΜΙΑ !

4. Αυτή (όπως την ορίσαμε) είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ και ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ. Αποτελεί το επιπλέον, το περιθώριο ασφαλείας, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ( κερδοσκοπικών ή όχι οργανισμών θυμίζω). Όσο για παράδειγμα οι εκπομπές αερίων για τα αυτοκίνητα περιορίζονται "εκ του νόμου", τόσο μια "Υπεύθυνη" αυτοκινηματοβιομηχανία θα βγάζει νέα μοντέλα με προδιαγραφές "πέντε χρόνια μπροστά". Όσο οι "ντιρεκτίβες" για καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων θα επιβάλλουν τον ορθολογισμό και οικονομία, τόσο μια "Υπεύθυνη" Κυβέρνηση θα δρομολογεί την  αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών με άλλες και θα είναι "πέντε χρόνια μπροστά".  Η Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα είναι σαν τον ορίζοντα : "όσο πλησιάζεις,... τόσο απομακρύνεται".  Ή δεν έχεις καταλάβει τίποτα

5. Σε συνέχεια του χθεσινού (γκρινιάρικου) άρθρου παραθέτω, πως μία Κυρία της Δημοσιογραφίας με ουσιαστική αντίληψη της Κοινωνικής Υπευθυνότητας , η Χριστίνα Δαμουλιάνου χειρίστηκε το ίδιο θέμα (επιχειρήσεις / πυρόπληκτοι) στην "Καθημερινή της Κυριακής" :

http://www.eurocharity.gr/article.php?article_id=1766 

"Οι επιχειρήσεις δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία"

Οι εταιρείες βρέθηκαν αρωγοί για την αντιμετώπιση των δύσκολων περιστάσεων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στη χώρα μας

"Μπορεί από την εποχή των «ευεργετών» να έχουμε φθάσει σήμερα στην εποχή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όμως, όπως και τότε έτσι και τώρα, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έδωσαν δυναμικό παρόν και βρέθηκαν αρωγοί για την αντιμετώπιση των πολύ δύσκολων περιστάσεων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στη χώρα μας. Πέρα από το «ζεστό» χρήμα που διέθεσαν, προσέφεραν προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης, τεχνογνωσία και συνέβαλαν σημαντικά όχι μόνο στην ανακούφιση των κοινοτήτων που καταστράφηκαν."

Ο οξυδερκής αναγνώστης διακρίνει τις λεπτές πλην όμως σημαντικές αποχρώσεις στη διατύπωση. Διαβάστε όλο το άρθρο ! 

Ο ανθεκτικός (!) αναγνώστης θα μας ακολουθήσει (?) αύριο στην ερμηνεία - ανάλυση των δύο επόμενων λέξεων - εννοιών "κλειδιά".

(*) Αντί "για λουλούδια στην Κυρία Χ.Δ." - για τη συνολική της προσφορά - "από εμένα" ένας από τους πιο αγαπημένους μου τραγουδοποιούς.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις