ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


95. "Βουτιά Από Ψηλά" ...από τους ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ (*)
798 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2008
19:47

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (μέρος 2ο)

Μικρό ιστορικό (1)

Η έννοια της υπεύθυνης "κατανάλωσης" του συνειδητοποιημένου - ενεργού Πολίτη δεν είναι "καινούργιο φρούτο"... έχει τα χρονάκια της, όσα σχεδόν και ο καπιταλισμός !...  Η εφεύρεση ενός τύπου εμπορίου, το οποίο αυτοανακηρύσσεται "ηθικό" ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εμφανίζονται στις ΗΠΑ εμπορικά καταστήματα τα οποία ήταν "στρατευμένα κατά της δουλείας" και διαβεβαίωναν τους πελάτες τους, ότι πωλούσαν εμπορεύματα τα οποία δεν συντηρούσαν αυτό τον τρόπο παραγωγής ! Αργότερα - το 1899 - ο κοινωνικός αμερικανικός χριστιανισμός γέννησε την National Consumers League, Οργανισμό ο οποίος "πιστοποιούσε" προίόντα τα οποία έκρινε ότι, είχαν παραχθεί σε "τίμιες - αποδεκτές" συνθήκες.

Ένα νέο δυναμικό κύμα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με τα πρώτα καταστήματα "δίκαιου εμπορίου - commerce equitable" και τους πρώτους συνεταιρισμούς διανομής "βιολογικών προϊόντων". Το κίνημα αυτό - συχνά με δεσμούς με τις Εκκλησίες - (όπως και στο τέλος του 19ου αιώνα) οδήγησε στην Ευρώπη (ιδιαίτερα στη Γαλλία) σε δεσμούς μεταξύ βιολογικής καλλιέργειας και "δυστυχούντων" ή και σε δράσεις "μη εγκατάλειψης της υπαίθρου - παραδοσιακών προϊόντων".

Κάπου στη δεκαετία του 90 αναπτύσσεται παράλληλα με τις παραπάνω "εναλλακτικές" απόπειρες, η "ηθική κατανάλωση". Η τελευταία στοχεύει στην αλλαγή της πολιτικής των πολυεθνικών που παράγουν και των προβεβλημένων εταιριών διανομής-λιανικής. Με επιτυχία ! Το 2005 η Nike υποχώρησε και δημοσιοποίησε τη λίστα με τους "φασονατζήδες" της στον Τρίτο κόσμο, διευκολύνοντας έτσι την άσκηση ελέγχου από τις ΜΚΟ και τα εργατικά συνδικάτα.

Παράλληλα, οι εκστρατείες της Greenpeace και άλλων ΜΚΟ εναντίον των "μεταλλαγμένων" ευαισθητοποίσαν τους καταναλωτές και ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - συχνά με βαρειά καρδιά- να εφαρμόσουν την αρχή της προφύλαξης = ΠΡΩΤΑ αποδεικνύεται οτι ΔΕΝ βλάπτει και ΜΕΤΑ επιτρέπεται. Όχι το αντίστροφο (βλ. D.D.T)

(*)... για λόγους ισορροπίας και ελληνική δισκογραφία... "μολυβένια θάλασσα"... και η κιθάρα σε si minore... το χθεσινό γαλλικό τραγούδι σε "δημιουργική" μετάφραση από τη "Νυχτερίδα" ως σχόλιο στο χθεσινό άρθρο...  http://www.youtube.com/watch?v=jSJ-kceLHXA

     

   

Σχόλια

09/01 21:34  elenitsa 1
Ειναι να γελα κανεις με το δουλεμα που κανουν στους καταναλωτες ολα αυτα τα τσακαλια.Αφανισαν,η κοντευουν,τους τοννους απο τις θαλασσες,και μερικοι διαφημιζουν την πραματεια τους,λεγοντας πως δεν ψαρεψαν τους δικους τους τοννους σκοτωνοντας δελφινια."Ηθικο εμποριο",σαν να λεμε "παρθενα... πορνη"
10/01 01:13  elenitsa 1
"Βουτια απο ψηλα"?Ποθεν η εμπνευση?Εχει σχεση το..."σκανδαλο"των τελευταιων ημερων?
10/01 16:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όχι! το τραγούδι είχε προγραμματισθεί για την παρούσα ενότητα από καιρό. Ο "τόνος" είναι στο "ότι φτιάχνω και ότι χάλασα"...
Πάντως γιατί προέταξα την ενότητα τώρα -πριν από τη "Διαχείριση Κινδύνων" - δεν το έχω καταλάβει. Μήπως υποσυνείδητα για να μην χαρακτηρισθώ κινδυνολόγος ?...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις