ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


93. "Gimme Hope Joanna" ...από τον EDDY G. (*)
771 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008
18:04

Διαχείριση για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (μέρος 19ο)

Οικολογικά Σήματα

Είδαμε (Άρθρο 86.) το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS), το οποίο προβλέπει και αναγνωρίσιμο λογότυπο για τη διαφήμιση του Οργανισμού και όχι βεβαίως των προϊόντων του...

Θα αναφερθούμε σήμερα στην Οικοσήμανση. Είναι η διαδικασία με την οποία κάποιος ειδικός Οργανισμός, χορηγεί το δικαίωμα χρήσης ενός ειδικού σήματοςοικολογικό σήμαeco-label σε προϊόντα, τα οποία ικανοποιούν ένα ελάχιστο σύνολο περιβαλλοντικών κριτηρίων για τη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων. Τα οικολογικά σήματα της Ε.Ε. :

  • Πιστοποιούν, ότι τα προϊόντα έχουν μειωμένες Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και παρέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες.
  • Στοχεύουν σε αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και προτίμηση σε περισσότερα φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα.
  • Προβλέπουν υποχρεωτικές διαδικασίες παρότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι εθελοντική.

Προσοχή δεν υπάρχουν οικολογικά σήματα για όλα τα προϊόντα ! Οι κατηγορίες προϊόντων πρέπει να προορίζονται για την ίδια χρήση και να μπορούν να χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο (όχι άλλος να το πίνει και άλλος να το λούζεται...) από τον καταναλωτή (πχ. πλυντήρια πιάτων, βερνίκια, χαρτί φωτοτυπίας). Πρόσθετες προϋποθέσεις είναι :

  • Να αντιπροσωπεύουν σημαντικό όγκο πωλήσεων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε..
  • Να συνεπάγονται σημαντικές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις. τουλάχιστον σε μία φάση του κύκλου ζωής τους.
  • Να υπάρχουν δυνατότητες σημαντικής Περιβαλλοντικής Βελτίωσης.
  • Ένα σημαντικό μέρος πωλήσεων να αντιπροσωπεύει τελικό χρήστη.
  • Να είναι διαθέσιμα στην Ε.Ε. παραγόμενα εδώ ή εισαγόμενα.
  • Να είναι βιομηχανικά, ΕΚΤΟΣ τροφίμων, ποτών ή φαρμάκων.
  • Να μην είναι τοξικά, επικίνδυνα για το περιβάλλον, καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα.

Που σημαίνει ΜΗΝ ψάχνετε για σήμα σε προϊόντα όπως : χρυσά κουτάλια, μπουρμπουλήθρες, λιγνίτη, γάλα, κρασί, ή παραθείο... Ψάξτε όμως στα τουριστικά καταλύματα !

Μεγάλο μέρος της παρούσης ενότητας, κυρίως τα περί Ανάλυσης Κύκλου ζωής και Οικολογικών Σημάτων, αλλά όχι μόνο, βασίζονται σε εργασίες και κείμενα της φίλης και συναδέλφου Μ. Μανδαράκα, Καθηγήτριας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

(*)...για τις Ιωάννες... http://www.youtube.com/watch?v=bNNfAuMq-M0  

.... αλλά και τους Ιωάννηδες... http://www.youtube.com/watch?v=KqNJ7lGI-Gk

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις