ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


90. "She's Like A Rainbow" ...από τους ROLLING STONES (*)
867 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2008
19:23

Διαχείριση για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (μέρος 16ο)

 Ανάλυση Κύκλου ζωής (2)

1. Ο σκοπός της μελέτης πρέπει να είναι σαφής (τι αποφάσεις θα ληφθούν από τα αποτελέσματα, τι είδους πληροφορίες χρειάζονται και σε ποιο βαθμό λεπτομέρειας, εσωτερική χρήση ή δημοσιοποήση σε ευρύτερο κεινό, ποιοι Συμμετοχοι εμπλέκονται).

2. Το αντικείμενο της μελέτης πρέπει να είναι ξεκάθαρο (Γεωγραφικά όρια, χρονικός ορίζοντας : χρόνος ζωής προϊόντος ή επιπτώσεών του ?).

3. Ποιά είναι η λειτουργική μονάδα σύγκρισης (καθορισμένη και μετρήσιμη).

  • πχ. ποσότητα χρώματος απαιτούμενη για την κάλυψη ενός τ.μ. επιφάνειας τοίχου (σύγκριση δύο χρωμάτων - οργανικής και υδατικής βάσης - με χρονικό ορίζοντα 20ετίας).
  • πχ. απαιτούμενη εβδομαδιαία ποσότητα μπύρας συσκευασμένη είτε σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια, είτε σε κουτιά από αλουμίνιο.

4. Ποιές είναι οι οι Εισροές σε Πρώτες Ύλες και Ενέργεια και πως αυτές παρήχθησαν. (Προσοχή ! εισροές σε ότι εξετάζουμε : δική μας παραγωγή ή μήπως και μεταφορά, ή μήπως και ανακύκλωση κλπ.)

5. Ποιές είναι οι Εκροές, στον αέρα, στα νερά, στο έδαφος και πως εμείς οι κάποιοι άλλοι για λογαριασμό μας τις διαχειρίζονται. (Προσοχή ! ισχύεί ότι και για τις εισροές).

6. Εκτίμηση επιπτώσεων : Τι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο οικοσύστημα, 50.000 τόνοι CO2, η 2 κιλά μολύβδου. ? Τι είναι πιο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, μισό κιλό διοξίνης ή 35.000 κιλά νιτρικών σε μία λίμνη ?

Για όλα έχει απάντηση η επιστήμη και ο γράφων ! (ες αύριον...)

Όμως ας δούμε προχείρως το παράδειγμα με τις μπύρες : Τι είναι καλύτερο τα μπουκάλια ή τα κουτάκια (ή μήπως η κουρτίνα...)

  • Η προφανής απάντηση οικολογούντων είναι : "Τα μπουκάλια, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται".
  • Αμ δε ! Τούτο ισχύει μόνο για μεσαίες ηπειρωτικές αποστάσεις.
  • Για νησί η βέλτιστη λύση είναι : κουτάκια + ελαφρά πρέσσα εκεί, ώστε το πηγαινέλα να έχει μικρότερο βάρος /όγκο και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων...

Για να ζεσταθούμε... ένα πρόχειρο ανάριθμο Quiz (με μία μικρή παγίδα). Ποιός έγραψε ? : " Πολλοί, εξαιρετικά ανόητοι, πιστεύουν ότι ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, που ασχολείται με το Περιβάλλον είναι απλώς όνειροπαρμένος - αμετανόητος - αριστερός. Δεν είναι έτσι. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο, που έχει απομείνει στην Ελλάδα είναι το περιβάλλον. Φυσικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό... και από τη χρήση του - καλή ή κακή - εξαρτάται η μελλοντική ευημερία μας..." (άντε να δώ και ποιες εφημερίδες διαβάζετε...)

(*)...προτίμησα από live εκτέλεση,...αυτό το ενδιαφέρον ερασιτεχνικό video...

http://www.youtube.com/watch?v=cfBr3fLp_Qg&feature=related

Σχόλια

03/01 20:56  τσέρουλας
Καθημερινή 30-12-07
Στέφανος Μάνος.
Διαβάζoυμε ΚΑΙ google.
03/01 21:13  τσέρουλας
Κι απ την πολύ χαρά του ο μαθητής δεν είπε ούτε μια καλησπέρα.
Ντροπή σου τσέρουλα.
Καλησπέρα σας.
Με σεβασμό.
03/01 22:58  Yannis K.
China Daily :)
Πλακα κανω, εχει τοση πρποπαγανδα που ειναι μονο για να τυλιγεις ψαρια.
Απο τις Ελληνικες θεωρω οτι τα ΝΕΑ εχουν αφησει ολες τις αλλες μιιιιιλια πισω.

Καλη Χρονια αγαπητε συναδελφε!
04/01 00:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ε ! καλά ο "τσέρουλας" πάει για "άριστα". Ούτε παγίδες, ούτε τίποτα δεν τον πτοούν ! Καλύτερα και από την Ε. τη Σπουδάστριά μου της οποίας τη μουσική αφιέρωση στο Δάσκαλό της Προμηθέα ως "Χρόνια Πολλά" θα "μετα-αναρτήσω" αύριο.
Γιάννη χρόνια πολλά ! Ευτυχώς (?) έσπασες τη "σιγή ασυρμάτου". Αύριο στο blog σου βιβλιογραφία !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις