ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


6. "My Ladies d' Arbanville" ... από τον CAT Stevens (*)
1026 αναγνώστες
Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007
17:00

Το άλλο πρόσωπο των επιχειρήσεων 

Των Έφης Καραγεώργου - Αντιόπης Σχοινά  21/9/2007  http://www.capital.gr/news.asp?details=363636

"Το ανθρώπινο πρόσωπο του έδειξε ο επιχειρηματικός κόσμος μετά από τις πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη, η ευαισθησία και πάνω από όλα η ανθρωπιά φάνηκε πως έχουν τη θέση τους στην επιχειρηματική σκακιέρα, βοηθώντας τη χώρα να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές στιγμές."

1. Ο γράφων δεν βιαζόταν να παρουσιάσει παραδείγματα από την "πραγματική ζωή", προτού "θεμελιώσει" τις απόψεις του προς χρήση των αναγνωστών του blog. Η θεμελιώση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η υπομονή του όμως εξαντλήθηκε.

2. Απευθύνει λοιπόν το εξής ερώτημα στις παραπάνω συντάκτριες του Capital.gr : Τι υπονοούν γράφοντας το "άλλο" πρόσωπο των επιχειρήσεων ? Το άλλο του "άλλου" (το "κανονικό" δηλαδή) είναι ότι : "πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας" ?

3. Ας ανατρέξουμε στο 2ο post, όπου παρουσιάζονται οι απόψεις του "δεξιού"                 M. Friedman : "Ο λόγος ύπαρξης, η φύση των επιχειρήσεων είναι (μόνο) να βγάζουν κέρδη" και του "αριστερού " M. Moore ( φιλμ : "the Corporation") : "Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε ηθική, ούτε συνείδηση, είναι από τη φύση τους ψυχοπαθείς μηχανισμοί ". Ο οξυδερκής τακτικός αναγνώστης έχει ήδη αντιληφθεί, ότι και οι δύο απόψεις αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου κίβδηλου νομίσματος και ίσως εκπλαγεί διότι αναπαράγονται σε πρωτοσέλιδο - προβεβλημένο - άρθρο "ψαγμένου" οικονομικού site. Την επόμενη βεβαίως στιγμή ο οξυδερκής αυτός αναγνώστης θα θυμηθεί, ότι είμαστε στην Ελλάδα και οι συντάκτριες του άρθρου δεν χρησιμοποιούν απλώς κοινότυπα "κλισέ", αλλά δυστυχώς αντανακλούν και εκφράζουν  την πλειοψηφούσα ("δεξιά" και "αριστερή" )  ιθαγενή αντίληψη για την επιχειρηματικότητα. 

4. Α! για να μην υπάρχει (και άλλη) σύγχυση : οι δράσεις (υπέρ των πυροπαθών) των επιχειρήσεων (σχεδόν) ΚΑΜΜΙΑ σχέση ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ με αυτό το οποίο εδώ ( και διεθνώς) ορίζεται ως Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα ! Θα το δούμε όμως, όταν προχωρήσει η απαραίτητη "θεμελίωση".

(*) Ο γράφων δεν θυμάται τον τίτλο της συλλογής και δεν είχε το χρόνο να ανατρέξει στα βινύλιά του. Θυμάται όμως τους στίχους και σε αυτούς αναφέρεται..

Σχόλια

23/09 18:30  xtos
(*) Cat Stevens: Mona Bone Jakon, 1970 ... αν και νομίζω ότι έχει αλλάξει όνομα ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις