ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


86. "Building A Mystery" ...από τη SARAH McL. (*)
688 αναγνώστες
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007
18:46

Διαχείριση για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (μέρος 14ο)

 

 

 

Το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) είναι ένας μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του οποίου αναγνωρίζονται οι οργανισμοί εκείνοι που βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε διαρκή βάση. Η συμμετοχή στο EMAS είναι εθελοντική. Το Συστήμα βασίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Στόχοι του EMAS είναι:

 • η προώθηση της συνεχούς βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των οργανισμών που εδρεύουν στην Ευρώπη, δημοσίων και ιδιωτικών
 • η αναγνώριση των οργανισμών εκείνων που έχουν υιοθετήσει συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και έχουν φροντίσει και για την εξωτερική πιστοποίησή τους και
 • η γνωστοποίηση της περιβαλλοντικής προόδου των οργανισμών αυτών στο ευρύτερο κοινό τόσο για επιβράβευση των ιδίων όσο και για την ενθάρρυνση και άλλων να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο

Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν και μεταξύ αυτών ελάχιστες εισηγμένες θα τις βρείτε εδώ : http://www.minenv.gr/emas/register.html

Ποιές είναι οι σημαντικότερες επιπλέον απαιτήσεις του EMAS σε σύγριση με το ISO 14001 :

 • Επικεντρώνεται στη συνεχή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Επίδοσης και όχι στη συνεχή βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης (απ'όπου η βελτίωση της Επίδοσης προκύπτει εμμέσως).
 • Απαιτεί την παροχή ενημέρωσης στο κοινό μέσω της δημόσιας, ετήσιας περιβαλλοντικής δήλωσης, η οποία περιλαμβάνει πραγματικά δεδομένα για την Περιβαλλοντική Επίδοση.
 • Η περιβαλλοντική πολιτική, το πρόγραμμα και το σύστημα διαχείρισης, πρέπει να είναι διαθέσιμα στο κοινό (στο ISO, μόνο η πολιτική είναι υποχρεωτικώς διαθέσιμη)
 • Ο Οργανισμός πρέπει να φροντίζει, ώστε όλοι οι προμηθευτές και υπεργολάβοι του να συμμορφούνται με τη δική του (αυστηρή) περιβαλλοντική πολιτική.

Τώρα το "μυστήριο" του τίτλου ας το πάρει το ποτάμι χρονιάρες μέρες :

 • Ποιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντάχθηκε προσφάτως σε αυτό το αυστηρό πρότυπο και ποιος πιστοποιήθηκε με ISO 14001 στο δρόμο για το EMAS ?
 • Πρέπει να ταξιδέψει ο νους σας πολύυυ μακρυά από το δικό σας Δήμο,... βόρεια στα Βαλκάνια για τον πρώτο ...και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου,... (εκεί που τους θεωρούμε "τριτοκοσμικούς" τρομάρα μας !) για το δεύτερο...
 • Η απάντηση εδώ :  http://www.zmo.ro/index.php?language=en
 • και εδώ :  http://www.marrakemas.net/

 

(*)... η ωραιοτάτη Sarah σας προφύλαξε από κανονικό Quiz...

http://www.youtube.com/watch?v=4AFDHia51Do

 

Σχόλια

28/12 20:25  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
hΈρμες, τι τρύκ ήτο αυτό? Που είναι το τραγωδακι μας? Σπευσατε να διορθώσετε παρακαλώ... ; )
28/12 21:01  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Διορθώθηκε ! Δεν το έκανα επίτηδες αλλά προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις επισκέψεις, τα 5άστερα και το μουσικό marketing...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις