ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


85. "Smoke On The Water" ...από τους DEEP PURPLE και τη London Symphony Orchestra (*)
751 αναγνώστες
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007
18:21

Διαχείριση για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (μέρος 13ο)

Συνεχίζουμε σήμερα την κανονική ροή των άρθρων. Το πλέον διαδεδομένο Πρότυπο Διαχείρισης για το Περιβάλλον είναι η "οικογένεια" του ISO 14000. Πέραν της συνήθους δυσπιστίας προς τα Πρότυπα, την αξία και την αξιοπιστία τους, εδώ υπάρχουν επιπλέον ενστάσεις...

Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες ! Η επιτυχής εφαρμογή των Πρότυπων Διαχείρισης για την Ποιότητα έχει έναν - συχνά ιδιαιτέρως απαιτητικό - κριτή : τον Συμμέτοχο Πελάτη... Το ίδιο συμβαίνει με τα Πρότυπα Διαχείρισης για την Υγεία και Ασφάλεια . Κριτής είναι ο Συμμέτοχος Εργαζόμενος... Εδώ κριτής είναι ο έρμος - βουβός Συμμέτοχος Περιβάλλον !... Υπάρχουν βεβαίως οι επί γης αυτόκλητοι υπερασπιστές του, οι Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, με έμμεση όμως δυνατότητα παρέμβασης.

Το έχουμε αναφέρει ήδη : Οι Περιβαλλοντικές Πλευρές του Οργανισμού, πολύ περισσοτερο οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και ακόμη περισσότερο οι Στόχοι Βελτίωσης, επαφίονται "στον πατριωτισμό του"... Εάν υποθέσουμε ότι το όριο για ένα ρύπο είναι πχ. 100 μονάδες και ο Οργανισμός Α από 90 έχει στόχο να το κατεβάσει στο 80, ενώ ο Β από 60 στο 10 και οι δύο επιδεικνύουν Υπευθυνότητα !

Δεν υπάρχει κατάταξη για το ποιος από τους δύο είναι πιο Υπεύθυνος, ούτε κριτήριο για το πόσο έπρεπε να είναι ο Στόχος Βελτίωσης, ούτε ποιες Επιπτώσεις έχουν προτεραιότητα ! Το σημαντικότερο : Δεν είναι υποχρεωτική καν μία δημόσια, ετήσια δήλωση, η οποία να περιλαμβάνει πραγματικά δεδομένα για τις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν κάποια μοντέλα, τα οποία επιχειρούν να υπολογίσουν το Συνολικό Οικολογικό Αποτύπωμα σε ενιαίους, συγκρίσιμους Δείκτες, (θα παραθέσουμε προσεχώς αναφορές και σχετικούς υπερσυνδέσμους)

Υπάρχει όμως και ένα ενδιάμεσο μοντέλο, το οποίο αποτελεί μέρος της νομοθεσίας της Ε.Ε. (εθελοντικός κανονισμός), το EMAS. Θα το παρουσιάσουμε συνοπτικά αύριο, καθώς και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεσμευθεί οικιοθελώς να το ακολουθούν...

(*)... ο γράφων, ως λάτρης και της κλασσικής και της ροκ μουσικής, είχε πάντοτε ιδιαίτερη αδυναμία στις απόπειρες σύζευξής τους...

http://www.youtube.com/watch?v=2xHqV2FKZqo&feature=related

Σχόλια

27/12 19:02  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Αφήστε τα αυτά και βάλτε καμία φωτό της νυκτερίδος να κάμει λιμιτ-απ το ιστολόγιον! ; )

Χρόνια πολλά και καλά!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις