ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


5. "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον" ... από τον Διονύση Τσακνή (*)
1056 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2007
19:34

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ 1η

ØΙστορικά οι οργανισμοί – επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα ανεπτύχθησαν, ή απλώς επιβίωσαν, εστιάζοντας στη μεγιστοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

ØΑντιστοίχως οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα εστίαζαν στην παροχή υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους με την ελάχιστη δυνατή τιμή.

ØΣήμερα η προσέγγιση αυτή δεν επαρκεί, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση στην πρώτη κατηγορία, ή τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών αξιοπρεπούς επιπέδου στη δεύτερη.

Πρέπει να προσανατολίζονται όλοι (κερδοσκοπικοί ή όχι) στον τριπλό στόχο αποτελεσμάτων (triple bottom line), να φροντίζουν δηλαδή τα αποτελέσματά τους να είναι ισορροπημένα και θετικά : οικονομικά / κοινωνικά / περιβαλλοντικά.

Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για κανένα οργανισμό, είναι όμως κατά τη γνώμη του γράφοντος οικειοθελής μονόδρομος. 

Όπως συνήθιζε να λέει ο "Πατριάρχης της Ποιότητας" W.E.Deming : "δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις (σ.σ. να προσανατολισθείς στην ποιότητα), κανένας δεν είναι καταδικασμένος να επιβιώσει..."

(*) ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ : " Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ " 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις