ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


ΤΑΞ και ξερό σας ή Η κατάδυση εις το Βόθρο Μέρος 1ο
1219 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010
19:58

 

Η ιστορία η οποία ακολουθεί (σε συνέχειες) δεν αποτελεί αποκύημα της νοσηρής φαντασίας του γράφοντος.  Αφηγείται δυστυχώς πραγματικά γεγονότα, τα οποία μου μετέφερε φίλος συνάδελφος, εις τα λεγόμενά του οποίου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και τα οποία κατέγραψα σε μορφή ημερολογίου, ας το επιγράψουμε ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΕΙΣ ΤΟ ΒΟΘΡΟ, παραλείποντας για προφανείς λόγους τα στοιχεία προσώπων και τόπων.

Το όλον θέμα θα είχε πολύ καλύτερη τύχη εάν το είχε επεξεργασθεί ο φίλτατος ΗΡΑΚΛΗΣ υπό τη μορφή «ανοικτής επιστολής προς τον Υπουργό Οικονομικών»… αναμένω να το σχολιάσει.
 
Εισαγωγή Ο Δ είναι Μηχανικός απόφοιτος ΕΜΠ 1974 και έκανε έναρξη επιτηδεύματος το 1975 εις τη ΔΟΥ Χ, διότι μεσολάβησε ένα έτος Μεταπτυχιακών Σπουδών το 1975 εις την αλλοδαπή. Το 1989 άλλαξε την έδρα του γραφείου του και περιήλθε εις την αρμοδιότητα της ΔΟΥ Υ, ακολούθως το 2001 περιήλθε εις την αρμοδιότητα της ΔΟΥ Ζ. Προ δεκαπενθημέρου μετέφερε το γραφείο του, παρέμεινε όμως εις τη ΔΟΥ Ζ και προσπάθησε να πιστοποιήσει αυτή τη μεταβολή. (Σημείωση οι ώρες προσέλευσης παρακάτω είναι 08:00 ~ 08:30).
 
Ημέρα 1η: Τρίτη 27/07 Με την πεποίθηση ότι τέσσερις εργάσιμες αρκούν δια μία μεταφορά από Ζ σε Ζ (το Σάββατο έφευγε για εικοσαήμερες διακοπές) παρουσιάσθηκε εις το τμήμα Μητρώου εφοδιασμένος με το συμφωνητικό μίσθωσης (προφανώς θεωρημένο από τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη, το πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας και την ταυτότητά του), παρέλαβε και συμπλήρωσε το σχετικό έντυπο και καθ’ υπόδειξη μετέβη εις το τμήμα Ελέγχου.
Εκεί απεφάνθησαν ότι δεν απαιτείται αυτοψία λόγω της φύσης των εργασιών και σφράγισαν το έγγραφο. Καλά πάμε σκέφτηκε
Επανελθών εις το τμήμα Μητρώου και μετά από αναμονή περί την μία ώρα εις την ουρά πανευτυχής το παρουσίασε. «Εδώ το Σύστημα σας έχει ως έναρξη δραστηριότητας την 01/01/1900… πρέπει να μου φέρετε τη σχετική βεβαίωση πραγματικής έναρξης!»
Το υπόλοιπο της ημέρας καταναλώθηκε εις βαθειά κατάδυση εντός δύο κιβωτίων αρχείων απ’ όπου ανεσύρθησαν το 1ο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων, το 1ο Βλόκιον Παροχής Υπηρεσιών και η 1η Φορολογική Δήλωση, πλην όμως το ζητηθέν έγγραφο δεν ανευρέθη. Ντάξει σκέφτηκε αυτά αρκούν για την πιστοποίηση,.. κούνια που τον κούναγε…
 
Ημέρα 2η: Τετάρτη 28/07 Με τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάσθηκε και πάλι εις το τμήμα Μητρώου. «Τι’ ναι τούτα θέλω οπωσδήποτε την έναρξη επιτηδεύματος αυτοπροσώπως ή αντίγραφο από την 1η σας ΔΟΥ».
Το υπόλοιπο της ημέρας καταναλώθηκε εις εκ νέου βαθειά κατάδυση εντός δύο κιβωτίων αρχείων και ενδελεχή φυλλομέτρηση όλων των φακέλων 1975~2009. Εις μάτην! Δεν πάμε καλά σκέφτηκε αλλά η ΔΟΥ Χ θα μου δώσει αντίγραφο… τι είπατε;
 
Ημέρα 3η: Πέμπτη 29/07 Με την αφελή βεβαιότητα ότι δύο εργάσιμες αρκούν παρουσιάσθηκε εις το τμήμα Μητρώου της αρχικής του ΔΟΥ Χ μετά από αναμονή περί την μία ώρα εις την ουρά παρουσίασε το αίτημα του εις τον αρμόδιο. «Μα καλά ποιος σας έστειλε; Δεν γνωρίζει ότι τα τμήματα Μητρώου σε ΟΛΕΣ τις ΔΟΥ δημιουργήθηκαν το 1987 και πριν ΔΕΝ υπάρχει αρχείο; Τι αντίγραφο να σας δώσω; Καλά τηλεφωνήστε της να της μιλήσω, όσο εξυπηρετώ τους άλλους». Περί την μία ώρα το τηλέφωνο του τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ Ζ δεν απαντούσε... Ο ομόλογος της ΔΟΥ Χ του έδωσε το δικό του τηλέφωνο και όνομα και μετέβη εις την έδρα της Χ.
«Δεν υπάρχει αρχείο» ανεκοίνωσε ο δυστυχής Δ, μετά από μία ώρα εις την ουρά βεβαίως – βεβαίως (αλλά το ανέμενε πλέον όπως και ο οξυδερκής αναγνώστης). «Ωραία ΕΠΡΕΠΕ να κάνετε αίτηση και να σας το δώσουν γραπτώς!» Μα δεν υπάρχει αρχείο προ του 1987 σε ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥ και όχι μόνο στη Χ, πάρτε το συνάδελφο σας τηλέφωνο να σας το βεβαιώσει». «ΕΓΩ το θέλω ΓΡΑΠΤΩΣ! Και βεβαίωση από την επαγγελματική σας ασφάλιση (σ.σ. ΤΣΜΕΔΕ) όπου να φαίνεται η έναρξη εκεί!»
Ο δυστυχής Δ απεφάσισε να αποτανθεί εις την Έφορο της Ζ. Για καλή του τύχη (;) παρούσα ήτο και Επιθεωρήτρια (;). Αφού παρουσίασε το πρόβλημα του η Επιθεωρήτρια (;) ανέκραξε: «Πρώτα ο Πολίτης!» και συμπλήρωσε: «Θα ζητήσετε μόνοι σας ΔΟΥ προς ΔΟΥ το έγγραφο!». «Φέρτε αύριο το ΤΣΜΕΔΕ συμπλήρωσε η Έφορος» αρνούμενη να δεχτεί το άτοπον συσχετισμού επαγγελματικής ασφάλισης και έναρξης επιτηδεύματος (βλ. Εισαγωγή).
Να θυμηθώ αύριο να σκίσω, με τον καλό τον τρόπο, την αφίσσα <TAXIS– Πρώτα ο Πολίτης> σκέφτηκε. Ούτως ή άλλως @ρχιδι@ θα φύγω το Σάββατο… Να δεις τι σου’ χω για μετά είπε η ηχώ… Η αφίσσα τον είχε ήδη συντροφέψει σε κάμποσες ώρες αναμονής. Πόσες; Ε, κάντε κάποια πράξη μόνοι σας!
 
Συνεχίζεται φευ!και τα μυαλά στα κάγκελλα!..
 
                                          
Σχόλια

02/08 20:24  PREMIUM
Όλοι σας θα είχατε δει ... ΤΟΤΕ στον κόμβο Βαρυπόμπης ένα κοπρεσέρ με επιγραφή με αριθμό κινητού και τη .. "διαφήμιση" :
ΚΑΤΑΣΚΕΒΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΘΡΙ ! :-)
02/08 20:37  Ηρακλής
Τον ΗΡΑΚΛΗ τον διαβάζεις αλλά τίποτε δεν έχεις μάθει.
Μάθημα πρώτον.
Μόλις ακούς από τον υπάλληλο ότι το σύστημα σε έχει με λάθος ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, φεύγεις και πηγαίνεις κατ ευθείαν στον έφορο, στον οποίο λες.
Καλημέρα σας Προμηθέας, είμαι μηχανικός και ...αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας, και θα ήθελα να σας απασχολήσω με ένα προβληματάκι!
Ηδη θα είχες φύγει για διακοπές.
Οταν θα σου λύσει σε δύο λεπτά το πρόβλημα, θα σε ρωτήσει "τι γράφετε;", εσύ στη πορεία της κουβέντας, θα του έχεις πει ότι το ίδιο πρόβλημα είχε και ο κ. Βλαστάρης, αλλά το έλυσε σε μία μέρα, και θα του απαντήσεις, "δεν έχετε διαβάσει τα άρθρα για το πολεοδομικό κώδικα, στη Κυριακάτικη;",εκείνος μπορεί να σου πει "ναι", μη γελάσεις, και το θέμα σου θα είχε λήξει.
Να μαθαίνουμε πιο εύκολα όμως, έτσι;;

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις