ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


78. "The Tide Is High" ...από τη DΕΒΒΙΕ HΑRRΥ και τους Blondie (*)
705 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007
19:16

Διαχείριση για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (μέρος 7ο)

Βασικά βήματα της αναγνώρισης Περιβαλλοντικών Πλευρών και αξιολόγησης αντιστοίχων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (2) :

4ο βήμα : Αξιολόγηση της σημαντικότητας των επιπτώσεων.

  • Ύπαρξη σχετικής νομοθετικής απαίτησης (υπενθυμίζεται ότι κατ' ελάχιστον οι νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται). Η νομοθετημένη ύπαρξη ορίων σηματοδοτεί σημαντικότητα.
  • Ισχύων τρόπος αντιμετώπισης της επίπτωσης ( μήπως την κρύβουμε κάτω από το χαλί ? ). Όσο λιγότερο αντιμετωπίζεται ήδη, τόσο μεγαλύτερη η προτεραιότητα !
  • Δυσκολία και κόστος αντιμετώπισης της επίπτωσης. ( Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τα απλούστερα με τις μεγαλύτερες όμως δυνατότητες βελτίωσης ).
  • Μέγεθος και σοβαρότητα της επίπτωσης σε σχέση με τη δυναμικότητα του Οργανισμού ( Εάν καταναλώνουμε πολύ ηλεκτρικό ρεύμα και λίγο νερό, θα ξεκινήσουμε από το ρεύμα !... Εάν καπνίζουμε ένα τσιγάρο μετά από κάθε γεύμα, οι επιπτώσεις "παθητικού καπνιστή" στην οικογένεια μας είναι λιγότερο σημαντικές, απότι οι χημικές ουσίες στα "έτοιμα φαγητά" τα οποία καταναλώνουμε σε κάθε παραπάνω γεύμα...  )
  • Συχνότητα και πιθανότητα εμφάνισης ( βλέπε κανονικές συνθήκες ή μόνο σε περίπτωση ατυχήματος...)
  • Απόψεις των Συμμετόχων ! (Άρθρα 16. έως 19.)
  • Η - συνδεδεμένη με το παραπάνω - επίπτωση στη δημόσια εικόνα του Οργανισμού ( "ποιός άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα" ? !...)

Βεβαίως όλα τα παραπάνω γίνονται ουσιαστικώς "με το χέρι στην καρδιά"... Ας μη λησμονούμε όμως, ότι η όλη προσπάθεια είναι εθελοντική (από τη στιγμή που σεβόμαστε ως Οργανισμός τα όρια ).

Με την ευκαιρία ας γίνει γνωστό ότι, εδώ και μία τριετία τουλάχιστον θεσπίσθηκαν στην Αττική αυστηρότατοι κανόνες ! Ουσιαστικώς υποχρεώνονται και οι (πάρα πολύ) μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης !

Προφανώς δεν ίσχυσε στην πράξη και η περίοδος χάριτος παρήλθε σιωπηρώς ( γαργάρα ). Διότι πως και ποιός θα επιθεωρήσει τα οβελιστήρια (σουβλακατζίδικα), όταν από το παραπάνω μέτρο εξαιρούνται οι ΠΛΕΟΝ ΟΧΛΟΥΝΤΕΣ Περιβαλλοντικά (στις μη βιομηχανικές περιοχές) Οργανισμοί ?

 Quiz 8. Στα Σπίτια μας ...

Ποιοί είναι οι παραπάνω εξαιρούμενοι Οργανισμοί ?

(*)... προφητικό το θέμα του τραγουδιού από το 1980... όταν λειώσουν οι πάγοι να δούμε "πόσο ψηλή θα είναι η παλίρροια"... το δεύτερο βίντεο απέχει μία εικοσαετία από το πρώτο... η επιβεβαίωση του να "επενδύεις μακροπρόθεσμα" σε αξίες...

http://www.youtube.com/watch?v=FbMYwuAHK_4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=6FBZ_kY8ZS4&feature=related

 

 

Σχόλια

17/12 19:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
A-ψο-γο. Η γηραιά όρνις έχει τον ζωμό, αλλά και το κοτοπουλάκι δε λέω...

Εξ εμού το λατρεμένον "heart of glass", όλως ιδιαιτέρως αφιερωμένον!

www.youtube.com/watch?v=oUG0GjdoGHE
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις