ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Η Ελλάδα υπάρχει όσο υπάρχουν Έλληνες
808 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010
17:19

Eλληνας έκανε το τσιμέντο... πράσινο

Σκυρόδεμα που δεν ρυπαίνει και ανακυκλώνεται, ανακάλυψε ο ερευνητής

κ. Νικόλας Βλασόπουλος 

Του Κωστα Δεληγιαννη - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  8 Μαΐου 2010  

Όποιος έχει δει έστω και για μία φορά σε… δράση τα φουγάρα μιας τσιμεντοβιομηχανίας, γνωρίζει ότι η κατασκευή του πιο διαδεδομένου οικοδομικού υλικού στον κόσμο είναι εξαιρετικά ρυπογόνος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει είναι πως η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου ήδη ευθύνεται για το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσοστό το οποίο ξεπερνά αυτό που αντιστοιχεί στις αερομεταφορές. Ακόμη χειρότερα, όλες οι προβλέψεις μιλούν για διπλασιασμό της παραγωγής τσιμέντου μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κλίμα. 

Κι όμως, χάρις στις πρωτοποριακές έρευνες ενός Ελληνα επιστήμονα, σύντομα θα υπάρξει μία εναλλακτική και πολύ πιο «πράσινη» λύση. Ο λόγος για τον Νικόλαο Βλασόπουλο, διδάκτορα από το Imperial College του Λονδίνου και συνεργάτη του ιδρύματος, ο οποίος έχει ανακαλύψει ένα νέο είδος σκυροδέματος, το οποίο μπορεί να παραχθεί με δραστικά μικρότερες εκπομπές - υπολογίζεται πως, στο… χειρότερο σενάριο, το οικολογικό τσιμέντο προκαλεί κατά 85% τουλάχιστον λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. 

Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, το υλικό αυτό καταφέρνει ουσιαστικά να απορροφά από την ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' ό,τι απελευθερώνει, με επιπλέον όφελος για το περιβάλλον. Και η εταιρεία Novacem, που έχει εδώ και λίγα χρόνια ιδρύσει ο κ. Βλασόπουλος μαζί με άλλους ερευνητές από το Imperial, υπόσχεται πως το συγκεκριμένο προϊόν θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε λιγότερο από μία πενταετία. 

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που κάνουν το συμβατικό τσιμέντο -το τσιμέντο Πόρτλαντ, όπως είναι γνωστό- «σύμμαχο» της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Κατ' αρχάς τα συστατικά από τα οποία κατασκευάζεται: μία από τις βασικές πρώτες ύλες του κλασικού τσιμέντου είναι ο ασβεστόλιθος, ένα πέτρωμα που λόγω χημικής σύστασης εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατεργασία του. Επίσης, για την παραγωγή του κλασικού τσιμέντου, τα συστατικά «ψήνονται» σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.450 βαθμούς Κελσίου, «με συνέπεια να πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό εξαιρετικά ρυπογόνα καύσιμα, όπως το πετ-κοκ» εξηγεί ο κ. Βλασόπουλος, μιλώντας στην «Κ». 

«Το τσιμέντο μας παρασκευάζεται κυρίως από οξείδιο του μαγνησίου, χωρίς να χρησιμοποιούμε δηλαδή καθόλου ασβεστόλιθο, κάτι που σημαίνει πως εξαρχής έχει κατά 50% μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα», σημειώνει ο Ελληνας ερευνητής. Κι όχι μόνον αυτό· τα υπόλοιπα συστατικά που προστίθενται στο μείγμα παράγονται από χημικές αντιδράσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις συνολικές εκπομπές. 

«Εξίσου σημαντικό όμως είναι πως το μείγμα που αναπτύξαμε χρειάζεται να θερμανθεί σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 700 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καύσιμα πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον», συμπληρώνει. Οπως για παράδειγμα βιοκαύσιμα, καύσιμες ύλες δηλαδή φυτικής προέλευσης, οι οποίες, όταν καταναλωθούν, απελευθερώνουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο δέσμευσαν και τα φυτά από τα οποία αυτές προήλθαν. «Σε μία τέτοια περίπτωση μηδενίζονται οι ρύποι που οφείλονται στη θέρμανση του μείγματος, με συνέπεια η παραγωγή του τσιμέντου στην πραγματικότητα να αφαιρεί παρά να προσθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα». 

Στην πορεία των ερευνών, φάνηκε πως το προϊόν της Novacem έχει και άλλα σημαντικά οικολογικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα ότι είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί πλήρως μετά την κατεδάφιση ενός κτιρίου, ενώ αντίθετα το συμβατικό τσιμέντο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μόνο σαν χαμηλής ποιότητας δομικό υλικό. Βέβαια, όπως παραδέχεται ο Ελληνας ερευνητής, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα ήταν άχρηστα αν το «πράσινο» σκυρόδεμα δεν μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες. «Ωστόσο, οι πρώτες μελέτες για τα κοιτάσματα πυριτικού μαγνησίου -από το οποίο προέρχεται το οξείδιο του μαγνησίου, δηλαδή η πρώτη μας ύλη- μιλούν για 10.000 δισ. τόνους, αρκετούς δηλαδή για να καλύψουν τη ζήτηση για μερικούς αιώνες», διαβεβαιώνει. Μέσα στον επόμενο χρόνο άλλωστε, ο ίδιος εκτιμά πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες μελέτες ώστε το «πράσινο» σκυρόδεμα να είναι επίσης εφάμιλλο με το τσιμέντο Πόρτλαντ σε μηχανικές ιδιότητες και ανθεκτικότητα. Η εταιρεία ήδη σχεδιάζει το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο, το οποίο θα μπορεί να παράγει ετησίως 25.000 τόνους οικοδομικού υλικού και αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2011. 

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του 2010 

Tο 2004, όταν ο κ. Βλασόπουλος ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Imperial, αρκετοί αμφισβητούσαν το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να βρούμε νέες τεχνολογίες για να κατασκευάζουμε κτίρια ώστε να μην επιταχύνουμε την κλιματική αλλαγή.

«Από την εποχή που σπούδαζα Μηχανικός περιβάλλοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είχα πεισθεί πως η επιστήμη μπορεί όντως να κάνει πραγματικότητα την αειφόρο ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά. Έτσι, όταν του προτάθηκε να ασχοληθεί ερευνητικά με τη δημιουργία ενός πιο οικολογικού τύπου σκυροδέματος, δέχθηκε, παρόλο που γνώριζε πως η επιτυχία κάθε άλλο παρά ήταν εξασφαλισμένη. 

«Ωστόσο, για να υποκαταστήσεις ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σε τόσο μαζική κλίμακα -φανταστείτε πως κάθε χρόνο παράγονται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι τσιμέντου Πόρτλαντ- θα πρέπει να αναπτύξεις ένα υλικό το οποίο να είναι άρτιο από κάθε σκοπιά», επισημαίνει. Σήμερα, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος: Tο περιοδικό Technology Review του ΜΙΤ συμπεριέλαβε το τσιμέντο της Nocacem στις δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες για το 2010, ενώ επίσης ανακηρύχθηκε καλύτερη καινοτομία στο φετινό συνέδριο ενεργειακών τεχνολογιών που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg. Tο περιβαλλοντικό όφελος μεταφράζεται και σε οικονομικό, καθώς τα επόμενα χρόνια η τσιμεντοβιομηχανία θα ενταχθεί στο εμπόριο ρύπων, πληρώνοντας για τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει στην ατμόσφαιρα.

Ο γράφων προσθέτει: Ο κος Ν. Βλασόπουλος εξεπόνησε τη Διπλωματική του Εργασία στο Δ.Π.Θ. με επιβλέποντα το φίλτατο συνάδελφο Δ. Παναγιωτακόπουλο, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Διαχειριστών Έργων - PM Greece και εμπνευστή της βράβευσης από το ΕΔΔΕ Διπλωματικών και Μεταπτυχιακών Εργασιών στη Διοίκηση Έργων (με ένα από τα κριτήρια να αποτελεί η "συμβολή της εργασίας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας").                        

Zorba the Greek        Arena di Verona

Σχόλια

10/05 18:09  Λουκρητια
Εξαιρετικα ενδιαφερον κι ελπιδοφορο νεο!
11/05 01:22  shareholder-cs
Θα περιμενε κανείς με το θέμα αυτό, όσους αναγνώστες τόσα πεντάστερα τουλάχιστον προς τον Βλασσόπουλο. Προς εκπληξη(;)όχι μόνο δεν πενταστερώνει ούτε ένας στους δέκα, αλλά κάποιοι μοναστέρωσαν.
Τόση μικρότητα λοιπόν;

Δυστυχώς μπορώ εις ανταπαντηση να πενταστερώσω μονο μια φορά και τον σημαντικό επιστήμονα και τον οικοδεσπότη (επίσης σημαντικό απ τη πλευρά του) που μας τον γνωρίζει.
Ευχαριστούμε.
11/05 13:09  geokalp
απίστευτη η είδηση!
13/05 10:42  Μαικήνας
Υπάρχει ελπίς.

Και κατι ακόμα.
Ξεκίνησε και λειτουργεί ως venture capital?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
19 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις