ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


4. "Rock The Gasbah" ... από τους Clash (*)
1260 αναγνώστες
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007
16:02

Για να ανανεωθεί η (προσωρινή) άδεια (λειτουργίας τους), πρέπει οι Οργανισμοί (κερδοσκοπικοί ή όχι) :

·   Να δεσμευθούν οικειοθελώς...
·   που να είναι πέρα και πάνω από όσα επιβάλλει ήδη η νομοθεσία,
 

 Αυτές τις δύο έννοιες - κλειδιά - του χθεσινού άρθρου θα τις χειρισθούμε ταυτοχρόνως, (στο σημερινό και επόμενα άρθρα) διότι είναι αλληλένδετες και αποτελούν το πρώτο σημαντικό πεδίο σύγχυσης.

1. Γιατί ο γράφων προτείνει τον όρο "Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα" και κάποιοι (του Capital.gr περιλαμβανομένου στη πρώτη οθόνη του) επιμένουν στον λανθασμένο όρο "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" ?

Ως προς το Εταιρική ο οξυδερκής αναγνώστης έχει ήδη μόνος του την απάντηση !       Κοινωνική (και Περιβαλλοντική) Υπευθυνότητα έχουν ΟΛΟΙ οι Οργανισμοί Κερδοσκοπικοί ή  Όχι. Η χρήση του όρου Εταιρική εστιάζει μόνο στους Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και συγκαλύπτει (ηθελημένα ή όχι) το αντίστοιχο μερίδιο του Κράτους, των ΔΕΚΟ, των Δημοτικών επιχειρήσεων, έως και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ! ( σε προσεχές άρθρο η παρουσίαση Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Απολογισμού από Βρετανικό Υπουργείο το "τελευταίο" στο οποίο θα πήγαινε ο νους σας).                                                                                                                                          Ως προς το Ευθύνη πρόκειται για λανθασμένη μεταφορά στα ελληνικά τoυ όρου Responsibility (Responsabilite), ο οποίος αποκτά με τον τρόπο αυτό υποχρεωτική σημασία, η οποία δεν υπάρχει στις γλώσσες προέλευσής του, διότι αντιβαίνει με τα τμήματα του ορισμού : οικιοθελώς  και πέρα από όσα επιβάλλει η νομοθεσία !    Ας σημειωθεί εδώ, ότι η απόδοση γενικών εννοιών σε κάθε γλώσσα, πρέπει να παίρνει υπόψη την ιδιαίτερη σημασία και φορτιση των λέξεων. Στη Γαλλία ο όρος "Sociale" αντικαταστάθηκε από τον όρο "Societale", ανασύροντας μία "ξεχασμένη" λέξη, η οποία επίσης σήμαινε "Κοινωνική", διότι η λέξη "Sociale", παραπέμπει μάλλον (στη σύγχρονη εποχή) στο "Σοσιαλιστικός", ενώ στα ελληνικά αίφνης αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Quiz 2 : Ποιό είναι το παραπάνω "απίστευτο" Υπουργείο ?

"τρέχει ακόμη" και το Quiz 1: Τι σημαίνει το Ιαπωνικό ιδεόγραμμα, το οποίο  είναι στη θέση της φωτογραφίας στην αρχική σελίδα ? 

 

(*) THE CLASH : COMBAT ROCK

 

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις