ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


70. "L' Aigle Noir" ...από την Barbara (*)
961 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007
18:22

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 10ο)

(πρώτα η δουλειά και μετά η διασκέδαση = απάντηση στο Quiz 6)

Βασικά βήματα της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου (6) :

7ο βήμα : Εκτίμηση σημαντικότητας κινδύνων και επικινδυνότητας.

Ο φίλτατος συνάδελφος Yannis K. του Radio N.W. εξέλαβε την ακροτελευταία ρητορική ερώτηση του χθεσινού άρθρου ως Quiz και κατέθεσε την απάντησή του (βλέπε σχόλια Άρθρου 69). Ευτυχώς ! διότι ο γράφων στην προσπάθειά του να μην εισέλθει σε τεχνικές λεπτομέρειες και ποιητική αδεία με χαριτωμενιές του στύλ "στάμνας", δεν έγινε κατανοητός και δημιούργησε σύγχυση ...

Η εν λόγω "στάμνα" λοιπόν έπαιξε το ρόλο του εργαζόμενου ! Εκτιμήσαμε τη Σοβαρότητα του σπασίματός της με το ανώτατο επίπεδοΚαταστροφική = 16. Σε πραγματικό ατύχημα το επίπεδο αυτό σηματοδοτεί το εξής : "Πιθανόν να προκληθεί θάνατος ή πολλαπλοί θάνατοι". (ενώ το επίπεδο Αμελητέα = 1 σηματοδοτεί : "Μικροτραυματισμός που δεν προξενεί απουσία από την εργασία" ).

Ο συνάδελφος έθεσε και το ερώτημα του υποκειμενικού κινδύνου, ο οποίος προκύπτει από την εμπειρία ή / και κατάσταση του εργαζομένου. Η απάντηση είναι ότι στη δική μου ανάλυση (η οποία επαναλαμβάνω δεν είναι "δική μου", αλλά προτείνεται από τον ειδικό επί του θέματος Καθηγητή στο ΕΜΠ Ν. Μαρμαρά), όντως τα παράπανω έχουν κάπως ενσωματωθεί στον παράγοντα Πιθανότητα (εξ' ου και η αναφορά στην ονειροπολούσα έφηβο).

Το αποτέλεσμα στο παράδειγμα της στάμνας ήταν :

 Επικινδυνότητα  = 16 Χ 3 Χ 4 = 192

Τιμή Επικινδυνότητας > 128 ανήκει στην κατηγορία Κρίσιμη ("Υπάρχει πιθανότητα απώλειας ζωής, ή επικειται άμεσα η εκδήλωση σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος"). = "Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την εξάλειψη του κινδύνου".

Ποιές λοιπόν μπορούνε να είναι στο Case Study "στάμνα", οι προληπτικές και μάλιστα άμεσες ενέργειες :

8ο βήμα : Ανάπτυξη μέτρων εξάλειψης ή μείωσης των κινδύνων.

  • στην Έκθεση δεν μπορούμε να παρέμβουμε, η στάμνα πρέπει να πάει στη βρύση κάθε μέρα, ο συντελεστής 3 δεν αλλάζει !
  • στη Σοβαρότητα έχουμε περιθώρια παρέμβασης - παθητικής προστασίας : Εάν πχ. επενδύσουμε τη στάμνα με πλέγμα από καλάμια ή σχοινί ... ίσως να κατεβάσουμε το συντελεστή στην κατηγορία Μέτρια = 4 ( για πραγματικό εργαζόμενο αυτό σημαίνει : "Τραυματισμός ή ασθένεια, η οποία προξενεί απουσία από την εργασία", για τη στάμνα σημαίνει απουσία έως ότου αντικατασταθεί το προστατευτικό πλέγμα...).
  • στην Πιθανότητα επίσης έχουμε περιθώρια παρέμβασης - ενεργητικής προστασίας : Εκπαίδευση - νουθεσία - της εφήβου, πιθανώς αντικατάστασή της από εμπειρότερο/η μεταφορέα , όποτε είναι αυτό δυνατό. Με τον τρόπο αυτό κατεβάζουμε το συντελεστή από το Υψηλή = 4 (επίκειται να συμβεί) στο Μέτρια = 3 (πιθανόν να συμβεί).

Μετά τα "μέτρα" νέα τιμή είναι :

Επικινδυνότητα  = 4 Χ 3 Χ 3 = 36

64 >Τιμή Επικινδυνότητας > 32 ανήκει πλέον στην κατηγορία Μέτρια ("Η επικινδυνότητα δεν ελέγχεται αποτελεσματικά, ή δεν αποκλείεται η εκδήλωση σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος ) = "Λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου και μακροπρόθεσμα την εξάλειψή του".

Ε ! δεν τα πήγαμε και άσχημα με ένα προστατευτικό δίχτυ και μερικές κατσάδες... απέχουμε μόλις 4 μονάδες από τη Χαμηλή κατηγορία. (Που θα πάει ...θα βάλλει μυαλό το κοριτσάκι και θα αρκεί τότε "Η παρακολούθηση του κινδύνου και οι ενέργειες για τη μείωση του μακροπρόθεσμα).

Ηθικό - επιχειρηματικό δίδαγμα : Η βελτίωση των συνθηκών Υγείας & Ασφάλειας δεν χρειάζονται Κόπο (= χρήμα)Χρειάζονται Τρόπο (= συστηματική επικέντρωση)

 

Απάντηση : Quiz 6. Ολική Τύφλωση ( έξω τώρα οι Αμερικάνοι ...)

Η ορθή απάντηση είναι : Κανείς από τους παραπάνω

Το (έστω αποσπασματικό κείμενο) είναι οι απαντήσεις στον Τ. Μίχα του Καθηγητή (Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεί της Καλιφόρνιας) Ρόμπερτ Ράϊχ, (ένθετο Οικονομία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 2/12/2007) ο οποίος στο κείμενο αναφέρεται ως "ξεχωριστή φυσιογνωμία στον χώρο της αριστερής οικονομικής σκέψης στις ΗΠΑ, υπήρξε Υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης Κλίντον και στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι..."

Τι να πράξει ο δύσμοιρος γράφων, να επικαλεσθεί τις εκφράσεις του φίλου sparti από το φορουμ ?... ή να το κλείσει το "μαγαζί " ?

(*)... στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή, εμείς χάνουμε... εορτάζει η Προστάτις του πατρικού οίκου του γράφοντος... χρόνια πολλά στις Βαρβάρες ...και οι Πυροβολητές, Πυροτεχνουργοί, εργαζόμενοι σε Υπόγεια Έργα... είθε να μην έχουν "Μαύρο Αετό" πίσω και πάνω τους αλλά Λευκό Περιστέρι... 

 http://www.youtube.com/watch?v=qH8yUZKIQ88&feature=related

 

Σχόλια

04/12 18:47  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Η νικήτρια elenitsa1 μάλλον έχει δημιουργήσει γαριδομακαρονάδα υψηλότερης ποιότητας απο τη "γαριδομακαρονάδα του εγκλωβισμένου".
Κερδίζει λοιπόν τη συνταγή της "Φθινοπωρινής Ύδρας" την οποία ο γράφων ενεπνεύσθει εις την αναφέρομενη εποχή και νήσο...
Έχει τη δυνατότητα να την αποκτήσει με προσωπική αλληλογραφία, ή να επιλέξει τη δημοσίευση της...
04/12 19:44  Yannis K.
Απολαυστικος!
Και επι της ουσιας ...
Απλα για να επιμεινω λιγο στη "σουρεαλιστικη" πλευρα του θεματος (δεν εχω και τι αλλο να κανω καλυτερο τωρα) θελω να πω οτι μπορει να στεκομαστε καποια στιγμη σε καποιο θεμα αλλα η ουσια η' το προβλημα να ειναι σε καποιο διπλανο θεμα.
Μου φανηκε οτι ειναι μια περιπτωση "Το δενδρο και το δασος".
Η μεθοδολογια σου ειναι σωστη γιατι με το χειρουργικο τροπο που λειτουργει σιγα σιγα θα εντοπισει και αυτο το προβλημα.
Μεχρι τοτε το προβλημα θα υπαρχει.
Η σταμνα η' το κοριτσι?
Που ειναι ο αμεσοτερος κινδυνος?04/12 19:45  elenitsa 1
Λοιπον, Τριανταφυλλε,μαλλον μου κανεις πλακα.Λεγε την συνταγη της γαριδομ. κι ασε τα κολπα.Η δικη μου ειναι ερασιτεχνικη,γνησιο δημιουργημα μου και σου την παραθετω παραυτα.
Σωταρουμε ενα κιλο +μισο ξεφλουδισμενες,πλυμενες και στραγγισμενες γαριδουλες[φρεσκιες]με δυο σκελιδες σκορδο σε δυο κτ.σουπας βουτυρο κερκυρας.Μολις στεγνωσουν προσθετουμε ενα κρασοποτηρο κρασι κοκκινο κι οταν εξατμισθει το κρ.ριχνουμε 2 κουτια ψιλοκομμενα τοματακια, λιγο πιπερι μαυρο ,και λιγη παπρικα.Βραζουμε για 5 λεπτα και προσθετουμε ενα φακ.κροκο Κοζανης.ΟΧΙ ΑΛΑΤΙ.Βραζουμε χωριστα ο,ποια μακαρονια μας αρεσουν και σερβιρουμε.
Η σειρα σου,φιλε μου.
04/12 20:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πλάκα elenitsa ? απάδει της ανατροφής και της εκπαίδευσής μου ( πλησίον των Βερσαλλιών μη λησμονούμε...).
1. Χρησιμοποιούμε ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ γαρίδες (του "εγκλωβισμένου"...)
2. "Λειώνουμε" (= σε μέτρια φωτιά αργά και βασανιστικά επί 10λεπτο) σε ελαιόλαδο ένα μεγάλο κρεμύδι.
3. Προσθέτουμε τις γαρίδες, περιμένουμε να ροδίσουν. Σβήνουμε με ΦΘΗΝΟ κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους και ("χλίδα" του εγκλωβισμένου) ένα βαζάκι λιαστές ντομάτες , ντομάτα στον τρίφτη, κόκκινο πιπέρι καυτερό, καθώς και μυρωδικά : ρήγανι- θυμάρι - δενδρολίβανο.
4. Βράζουμε 5-6 λεπτά. Παραλλήλως βράζουμε "κανονικά" Spagettoni (το χονδρύτερο μέγεθος χωρίς τρύπες, στη Barilla = No7), ΣΤΑ 2/3 του χρόνου που γράφουν οι οδηγίες στο πακέτο.
5. Μεταγγίζουμε τα μακαρόνια στην κυρίως κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ολοκληρώνουμε (ανακατεύοντας αργά και βασανιστικά για να μην κολλήσουν) προσθέτωντας ψιλοκομμένο μαϊντανό.
6. Συνοδεύουμε το γεύμα με ένα "Bourgogne- Passe Tous Grains" ή τουλάχιστον με ένα ένα "Αρχάνες" ΟΠΑΠ. (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση...)
04/12 20:49  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλε Γιάννη, έχεις απόλυτο δίκαιο : "η στάμνα ή το κορίτσι" ?
Επικεντρώθηκα - προς το παρόν - στη στάμνα...
Το ευρύτερο - υπαρκτό ως άνω ερώτημα θα αποτελέσει αντικείμενο τηε ενότητας "Διαχείριση Κινδύνων" (Risc Management) προσεχώς...
04/12 21:13  elenitsa 1
Θα την δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια,κατι πηρε το ματι μου ομως για μια αλλη συνταγη της"Φθινοπωρινης Υδρας"σαν να μου φανηκε οτι την λενε.Στηνομαι και πριμενω...
04/12 21:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@elenitsa1
μην περιμένεις... ΕΣΥ επιλέγεις να παραλάβεις κρυφά το "βραβείο" ή να το μοιρασθείς (στα πλαίσια της "Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής ΣΟΥ Υπευθυνότητας")με όλους τους αναγνώστες του blog ?
@goldimine (ευκαιρίας τυχούσης...)
Δεν ξεχνώ τις δεσμεύσεις μου... η "Soupe de campagne" μετά της σχετικής μουσικής αφιέρωσης έχει δρομολογηθεί...
04/12 22:21  elenitsa 1
Φαγητο κατα μονας δεν λεει,θελει παρεα καλη.Αρα μοιραζομαστε τις συνταγες δημοσιως με ολα τα μυστικα τους κι ολοι μαζι τις χαιρομαστε και τις απολαμβανουμε.Να 'σαι καλα αγαπητε φιλε.
05/12 08:45  Goldmine
Τι τι κάναμε εδώ: Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει...

Ελενίτσα1, νικήτρια, συγχαρητήρια!

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της συνταγής - έπαθλου!

Καλημέρα στα κουζινομαγειρέματα...της Διαχείρισης για την ΥγείαQ-) Πώς μας τα σερβίρεις έτσι σεφ DIM με τη γαλλική πινελιά είναι άξιο επαίνου!

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις