ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


67. "Σκοτωσέ Με Ακόμα Μια Μέρα " ... από την ΕΛΕΝΗ Π. (*)
715 αναγνώστες
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2007
19:22

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 8ο)

Βασικά βήματα της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου (4) :

6ο βήμα : Ανάλυση δραστηριοτήτων και εντοπισμός κινδύνων.

Είναι το πλέον κρίσιμο βήμα, εδώ θα εντοπισθούν - κατά το δυνατόν - όλοι οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και για να μην ξεχνιόμαστε και οι επισκέπτες ή ανύποπτοι διερχόμενοι...

Ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό των κινδύνων, οι οποίοι ενυπάρχουν στο σύστημα εργασίας είναι η συστηματική παρατήρηση των εργασιών , τις οποίες εκτελούν οι εργαζόμενοι εσείς στο σπίτι!) και η αντίστοιχη ανάλυση των δραστηριοτήτων, σε κάθε περίπτωση :

  • σε κανονική ροή εργασίας.
  • σε συνθήκες οι οποίες αποκλίνουν από το κανονικό.
  • όταν συμβούν έκτακτα αλλά πιθανά γεγονότα.

Προφανής επισήμανση : στην περίπτωση βιομηχανικής παραγωγής η ρουτίνα είναι κυρίαρχη. Αντιθέτως στην περίπτωση παραγωγής έργων(όπου το καθένα είναι διαφορετικό από όλλα τα άλλα) τα πράγματα δυσκολεύουν.

Για την ανάλυση δραστηριοτήτων χρειάζονται συστηματικές παρατηρήσεις σε ικανό χρονικό διάστημα και συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τα στελέχή και μετρήσεις του περιβάλλοντος ( φωτισμός, θόρυβος, θερμοκρασία, σύσταση του αέρα...) και μελέτη των χημικών ή άλλων βλαβερών ουσιών (πχ. απλή σκόνη) ουσιών. Τέλος η χρήση ειδικών μεθόδων για την εκτίμηση των κινδύνων από επιβαρυντικές για το μυοσκελετικό ή άλλα συστήματα στάσεις (από τους οικοδόμους, αχθοφόρους ... στους χρήστες Η/Υ).

(*) οι τακτικοί αναγνώστες, οι οποίοι δεν ψήφισαν το γράφοντα στο σχετικό διαγωνισμό του blog "Ναός και Κολωνάκι", θα υποστούν τις συνέπειες της τεχνολογικής υστέρησης του παρόντος "οίκου". Χάσαμε την ευκαιρία - βραβείο - να παρουσιασθούν μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες επικινδυνότητας ! Ας είναι ...

http://www.youtube.com/watch?v=3KinnseFvWA

   

  

Σχόλια

01/12 19:55  Goldmine
To μπλογκ μου κι εγώ είμαστε στη διάθεση του δεύτερου νικητή στο διαγωνισμό για να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες !
01/12 19:56  piggy
Ρε φιλε τριανταφυλλε σε χτυπησε και σενα ο ηλιος του χρηματιστηριου και σαλεψες απο αυτα που γραφεις αναθεμα να καταλαβα κατι.χα χα χα.αλλα φαινονται ενδιαφεροντα χα χα
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις