ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


65. "Shakin' The Tree " ...από τον YOUSSOU N' DOUR και τον PETER G. (*)
667 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007
18:35

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 5ο)

Είδαμε (Άρθρο 57.) τι περιέχουν όλα τα Πρότυπα Συστημάτων :

  • Την Πολιτική του Οργανισμού για το συγκεκριμένο πεδίο. (Ποιότητα, Περιβάλλον, Υγεία και Ασφάλεια ...).
  • Τον Σχεδιασμό του Συστήματος για τον αντίστοιχο ιδιαίτερο παράγοντα - πρόβλημα. (Άρθρο 41.).
  • Τον τρόπο Εφαρμογής και Λειτουργίας του.
  • Τους προβλεπόμενους Ελέγχους και Διορθωτικές Ενέργειες (εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους).
  • Την Ανασκόπηση δηλάδή την κεφαλαιοποίηση της γνώσης - μάθησης από τα παραπάνω στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης Συστήματος και Οργανισμού.

Στο Πρότυπο για την Ποιότητα ασχοληθήκαμε ιδιαιτέρως με την Πολιτική του Οργανισμού. Όσα αναλύσαμε ως αρχές και μεθοδολογία εκεί ισχύουν και εδώ, με αναφορά βεβαίως στην Πολιτική για την Υγεία και Ασφάλεια, επόμένως δεν θα επανέλθουμε. Θα εμβαθύνουμε όμως στο Σχεδιασμό του Συστήματος για τον ιδιαίτερο εδώ παράγοντα : την επικινδυνότητα.

  • Η ανάλυση επικινδυνότητας σκοπό έχει τον εντοπισμό των κινδύνων (Άρθρο 61.), που διατρέχει η Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων κατά την εργασία τους.
  • Η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου (Άρθρο 61.) πάει ένα βήμα παραπέρα : περιλαμβάνει το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι.

Μοιάζει περίεργο, αλλά η σχετική νομοθεσία ορίζει την υποχρέωση του Οργανισμού να διαθέτει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, αλλά δεν καθορίζει τη μέθοδο με την οποία αυτή πραγματοποιείται. Ο Τεχνικός Ασφαλείας και ο Γιατρός Εργασίας επιλέγουν την προσφορότερη σε κάθε περίπτωση.

Εδώ θα παρουσιάσουμε - πολύ συνοπτικά - τη μέθοδο η οποία βασίζεται στο Γενικό Εργονομικό Μοντέλο, βασίζεται στην ανάλυση δραστηριοτήτων των εργαζομένων και προτείνεται από τον καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ν. Μαρμαρά.

Βασικά βήματα της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου (1) :

1ο βήμα : Προκαταρκτική ανάλυση του συστήματος εργασίας = Διερεύνηση / καταγραφή / γνώση των χώρων εργασίας, της οργανωτικής δομής του Οργανισμού, της παραγωγικής διαδικασίας, των παραγομένων προϊόντων, των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται, των τεχνολογικών διατάξεων και της λειτουργίας τους.

2ο βήμαΑνάλυση των χαρακτηριστικών των εργαζομένων = Κατανόηση των ιδιαιτεροτήτωναναγκών και δυνατοτήτων των εργαζομένων του οργανισμού σε κάθε χώρο. Ενδεικτικώς :

  • φύλλο / ηλικία / κατάσταση υγείας
  • ειδικές γνώσεις / προϋπηρεσία / εκπαίδευση σε θέματα Υ& Α
  • ανθρωπομετρικά / πολιτισμικά (γλώσσα, θρησκεία) χαρακτηριστικά

Κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά - προς διερεύνηση / καταγραφή - μοιάζουν προφανή. Άλλα ίσως ξενίζουν... Ο γράφων όμως έχει δουλέψει με Έλληνες Μουσουλμάνους (Πομάκους σιδεράδες οικοδομών), οι οποίοι τηρούν την απόλυτη (κατά τη διάρκεια της ημέρας = ούτε νερό) νηστεία στο Ραμαζάνι ... σκαρφαλωμένοι στις σκαλωσιές με τον ήλιο να βαράει στο κούτελο... αρκεί η τυπική υποχρέωση του εργοταξιακού κράνους ?...

Με την ευκαιρία... ο οξυδερκής αναγνώστης ας καταγράψει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ... και ας παρακολουθήσει τη συνέχεια των άρθρών - βημάτων...

 

(*) ...προς τιμή των Ελληνικών μειονοτήτων και των μεταναστατών ΜΑΣ ... 

 http://www.youtube.com/watch?v=z06mQT_vkkw&feature=related

Σχόλια

28/11 19:36  Yannis K.
Μιας και πιασατε θεματα ασφαλειας, αγαπητε φιλε, εαν μπορουσα να σας στειλω φωτογραφιες για το ποσο απαραδεκτα ανευθυνοι ειναι οι Κινεζοι σε αυτο το τομεα θα φριταται (του ρηματος φριττω, θα με βολευε περισσοτερο το "φρικαρατε" ).
Και με κατι τετοια διαπιστωνει καποιος οτι ασφαλεια&ποιοτητα ειναι τα τεκμηρια του πολιτισμου.
Η δε ασφαλεια σημαινει την αξια του ατομου οπως την αναγνωριζει η κοινωνια του.
Αρα και την προοδο της κοινωνιας.
28/11 19:46  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τις περιμένω ! Έχω και εγώ κάποιες...
Να προσθέσω σε όσα γράφεις το προφανές : ασφάλεια, ποιότητα + περιβαλλοντικές επιπτώσεις = ...
28/11 19:58  Yannis K.
Η εννοια "ποιοτητα" τα περικλειει ολα νομιζω.
Το βιβλιο του Πιρσινγκ "Το Ζεν και η Τεχνη συντηρησης της μοστοσυκλετας" ειναι εξοχως αποκαλυπτικο.
Καλα που το θυμηθηκα, να το ξαναματαδιαβασω.
28/11 20:46  evie
5*(Ποιότητα, Περιβάλλον, Υγεία και Ασφάλεια ...).
Τουλάχιστον τα 3 από τα παραπάνω καταστρατηγούνται όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ... πεζοδρόμιο. Άπειρες φωτογραφίες
"για το πόσο απαράδεκτα ανεύθυνοι είναι"
οιεργολάβοι-κατασκευαστές στην Ελλάδα
"σε αυτόν τον τομέα"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις