ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


64. "You Know I'm No Good " ...από την AMY W. (*)
819 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007
19:30

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 4ο)

Είδαμε προχθές (Άρθρο 63. - χθες ο γράφων παρακολουθούσε μία πολύ ενδιαφέρουσα Εσπερίδα στο πεδίο της Διαχείρησης Έργων, "δεσμεύομαι να μεταφέρω" κλπ... στην ώρα του... ), τον κίνδυνο της ύπουλης συσσώρευσης λανθανουσών αστοχίων - ναρκών.

Πως αυτές οι νάρκες σχετίζονται με τα αίτια των ατυχημάτων και την προσπάθεια πρόληψής τους :

  • Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι συνάρτηση του πλήθους των λανθανουσών αστοχιών, οι οποίες είναι κρυμμένες στο Σύστημα. Όσο περισσότερες νάρκες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συνδυασθούν και να οδηγήσουν σε ατύχημα = να εκραγούν όλες μαζί, αν κάποιος πατήσει μόνο μία.
  • Όσο περισσότερο σύνθετο και αδιαφανές είναι ένα Σύστημα, τόσο περισσότερες λανθάνουσες αστοχίες - νάρκες - έχει τη δυνατότητα να περιλαμβάνει. (Εάν και με αυτή τη διαπίστωση δεν δικαιώνεται η παρουσία του blog σε χρηματιστηριακό site, ο γράφων είναι πρόθυμος να "τα μαζέψει και να φύγει"...)  
  • Όσο υψηλότερα βρίσκεται ένα άτομο στην ιεραρχική δομή ενός Οργανισμού, τόσο περισσότερες "ευκαιρίες" έχει να προξενήσει λανθάνουσες αστοχίες με πράξεις ή κυρίως με παραλείψεις (επιτρέπονται όλοι οι συνειρμοί.., η παροιμία "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" τεκμηριώνεται επιστημονικά...)
  • Το πότε, ποιος και γιατί ΚΑΠΟΙΟΣ θα πατήσει ΜΙΑ νάρκη είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί. Αντιθέτως οι νάρκες που είναι κρυμμένες στο Σύστημα εργασίας είναι ευκολότερο να εντοπισθούν και εξουδετερωθούν. Αρκεί να υπάρχει η πρόσβαση, γνώση και πραγματική αντίληψη του Συστήματος εργασίας και των συνθηκών λειτουργίας του !
  • Ας ψάξουμε για νάρκες παρά για στραβοπατήματαείναι πιο αποτελεσματικό ! ( και εδώ επιτρέπονται - επιβάλλονται όλοι οι συνειρμοί.., από την καθημερινή - ακόμη και "επενδυτική" - μας συμπεριφορά...).

(*) ... Αυτοκαταστρατοφική χαρακτηρίζει την ερμηνεύτρια ο φίλτατος Θρασύβουλλος, μήπως δεν είμαστε όλοι μας ?... προφανώς αφιερωμένο εξαιρετικά ...

http://www.youtube.com/watch?v=HFVM5pVTwkM&feature=related

 

 

 

Σχόλια

27/11 20:44  mc
'Αρκεί να υπάρχει η πρόσβαση, γνώση και πραγματική αντίληψη του Συστήματος εργασίας και των συνθηκών λειτουργίας του !'

Βούληση;..

'Όσο περισσότερο σύνθετο και αδιαφανές είναι ένα Σύστημα, τόσο περισσότερες λανθάνουσες αστοχίες - νάρκες - έχει τη δυνατότητα να περιλαμβάνει.'

Όχι μόνον δικαιώνεται ο γράφων, αλλά μάλλον οφείλει να κάνει αυτήν την πρόταση ξεχωριστό θέμα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις