ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


63. "Wuthering Heigts" ...από την KATE B. (*)
763 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2007
20:09

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 3ο)

 

Είδαμε χθες (Άρθρο 62. ), το παράδοξο ,οι παραβιάσεις να παρακινούνται από υπερ-προσδιορισμό της διαδικασίας ! Πως συμβαίνει αυτό : Οι διαδικασίες ασφαλούς εκτέλεσης μιας εργασίας αναπροσαρμόζονται και συμπληρώνονται συνεχώς για να αποτρέψουν την επανάληψη ατυχημάτων, τα οποία συνέβησαν. Στο τέλος όμως είναι συχνά αδύνατο να εκτελέσεις την εργασία - σε πραγματικές συνθήκες ! (δηλαδή να πληκτρολογείς το παρόν κείμενο με γάντια, προστατευτικά γυαλιά ηλεκτροσυγκολλητή, ωτοασπίδες, εργοταξιακό κράνος και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ). Η αυξημένη - εκτός πραγματικότητας - αυστηρότητα, αντί να προωθεί την ασφάλεια, αυξάνει την πιθανότητα για ενέργειες παράβασης !

Οι παραβιάσεις βεβαίως δεν αρκούν από μόνες τους, ώστε να προκληθεί ένα ατύχημα. Είναι μία από τις πολλές αιτίες, οι οποίες συμβάλλουν σε αυτό. Συνήθως δημιουργούν καταστάσεις, οι οποίες είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν με επιτυχία. Μετατοπίζουν τη βελόνα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπου και τα λάθη είναι πιθανότερο να συμβούν και οι συνέπειες είναι δυσμενέστερες(Παραβίαση του ορίου ταχύτητας + βρεγμένος δρόμος + κάποιος πετάγεται = δύσκολο φρενάρισμα και διατήρηση του ελέγχου)

Ας συνεχίσουμε με απλούς ορισμούς (3) :

  • Ενεργές αστοχίες είναι τα λάθη ή παραβιάσεις, τα οποία έχουν άμεσες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις. Προέρχονται από αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με το Σύστημα εργασίας και συνήθως σχετίζονται με την άμεση (ηθελημένη ή όχι) καταστρατήγηση - υπερπήδηση των ασφαλιστικών δικλείδων του Συστήματος (η παραβίαση του ορίου ταχύτητας).
  • Λανθάνουσες αστοχίες είναι οι αποφάσεις, πράξεις ή παραλείψεις, οι νάρκες των οποίων οι οι επιβλαβείς συνέπειες μπορούν να μην εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και βγαίνουν στην επιφάνεια όταν τύχει να συνδυασθούν με άλλους τοπικούς παράγοντες ή γεγονότα (το σύστημα "εκπαίδευσης οδηγών", η λακούβα). Προέρχονται κυρίως από αυτούς των οποίων η δραστηριότητα - υπευθυνότητα είναι μακρυά (χρονικά ή / και τοπικά) από τον τόπο του συμβάντος : (Υψηλά ιεραρχικά επίπεδα, οργανωτές - διοικούντες, μελετητές - κατασκευαστές, υπευθύνους συντήρησης).
  • Ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τα σημερινά - σύνθετα τεχνολογικά συστήματα - με πλήθος ασφαλιστικών δικλείδων, ΔΕΝ είναι η αστοχία ενός σημαντικού στοιχείου, ή ένα μεμονωμένο λάθος χειρισμού, αλλά η ύπουλη συσσώρευση λανθανουσών αστοχίων - ναρκών.

 

(*) ...Στατιστικώς τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα (και όχι μόνο), είναι πτώσεις από ύψος... Το τραγούδι (της Κατερίνας) πάντως είναι αφιερωμένο στο Κατερινάκι την αδελφή μου και όλες τις εορτάζουσες...  

http://www.youtube.com/watch?v=gfGc4wcil2g&feature=related

 

Σχόλια

25/11 23:46  Goldmine
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Ωραίο τραγούδι, ωραία γιορτή, σπουδαίο το θέμα σου. Καληνύχτα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις