ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


62. "You're So Vain" ...από την CARLY S. (*)
951 αναγνώστες
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007
17:31

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 2ο)

Ας ξεκινήσουμε από απλούς ορισμούς (2) :

  • Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία είναι το σύνολο των παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν την ευεξία των εργαζομένων, των προσωρινά απασχολουμένων, αλλά και του προσωπικόυ των (τρίτων) εργολάβων ΚΑΙ των επισκεπτών ή οιουδήποτε άλλου προσώπου στο χώρο εργασίας (με απλά λόγια στην περίπτωση Δημοσίων, ή Ιδιωτικών Έργων , ο κάθε περίοικος ή / και απλώς διερχόμενος ).
  • Επικινδυνότητα είναι ο συνδυασμός της πιθανότητας και των συνεπειών του να συμβεί ένα επικίνδυνο συμβάν (θα επανέλθουμε αναλυτικά).
  • Ασφάλεια είναι η απουσία μή αποδεκτού κινδύνου (θα επανέλθουμε και εδώ αναλυτικά)

 

Αιτίες γένεσης των ατυχημάτων (1) : Είναι προφανές ότι, εάν το ψάξουμε με ρηχό τρόπο, σε κάθε ατύχημα μπορεί να εντοπισθεί, να αναδειχθεί ως αιτία και να ξεμπερδέψουμε κάποια εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα.

  • Κατά τη στιγμή όπου συμβαίνει το ατύχημα, μιλάμε για ανθρώπινο λάθος = φταίει ο παθών εργαζόμενος.
  • Κατά τη στιγμή του σχεδιασμού του τρόπου εργασίας πάλι το λάθος είναι ανθρώπινο = φταίει ο μελετητής ή ο προϊστάμενος.
  • Σε ευρύτερη κλίμακα φταίνε όσοι έλαβαν τις οργανωτικές ή διοικητικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Συστήματος.

Υπάρχει όμως μία χρήσιμη διάκριση μεταξύ παραβιάσεων και λαθών.

  • Παραβιάσεις είναι οι εσκεμμένες παρεκκλίσεις από τις ασφαλείς διαδικασίες εκτέλεσης μιας εργασίας. Ενώ οι (παραβατικές) αυτές ενέργειες είναι ηθελημένες, οι επιπτώσεις - καταστροφικές συνέπειες - ΔΕΝ είναι. Τις περισσότερες φορές οι παραβιάσεις συμβαίνουν διότι κάποιος κρίνει ότι, οι "συνθήκες της στιγμής το απαιτουν" (πίεση χρόνου, έκτακτες καταστάσεις, το ελληνικό : "μην το φοβάσαι"...). Οι παραβιάσεις - δυστυχώς - έχουν την τάση με την επανάληψη να καθίστανται αυτοματοποιημένες, δηλαδή να θεωρούνται ως κανονική πρακτική, μέρος της συνήθους εργασίας.
  • Λάθη είναι οι μή ηθελημένες ενέργειες. Σχετίζονται άμεσα με τη συλλογή και την επεξεργασία των πληροφοριών κατά την εκτέλεση της εργασίας. Μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε κατάσταση και δεν επιφέρουν αναγκαστικά αύξηση του κινδύνου !
  • Οι παραβιάσεις αντιθέτως εισάγουν σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου ! (Μοιάζει περίεργο, αλλά σκεφτείτε πόσο πιο επικίνδυνο είναι να μην δείτε κάποιο κόκκινο φανάρι, από το να βλέπετε το κόκκινο και συνειδητά να το παραβιάζετε, διότι εκτιμάτε εσείς κάθε φορά, ότι προλαβαίνετε ).  
  • Άλλο παράδοξο : ενώ τα λάθη συνήθως προκύπτουν από υπο- προσδιορισμό (ελιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες = θολή εικόνα), οι παραβιάσεις παρακινούνται από υπερ-προσδιορισμό της διαδικασίας ! (Πόσες φορές σας έχουν τύχει πινακίδες με - όπως αποδεικνύεται - παράλογα χαμηλά όρια ταχύτητας, έως ότου το επόμενο όριο έχει νόημα, αλλά συνηθείσατε να το αγνοείτε ?)

 (*)... φαινομενικώς άσχετο τραγούδι ...vain = ρηχός , μωροφιλόδοξος... μου το επισημαίνει η γυναίκα μου εδώ και 30χρόνια... μου το θύμισε σήμερα ένας "εκπτωτικός" πατριώτης και φίλος... όμως ένα mail άλλου φίλου ξενιτημένου στην Κίνα, μου έδωσε κουράγιο...

Σχόλια

24/11 17:47  CANYON
5*...
24/11 18:14  fakuren
Ωραίο κείμενο! 5*
Δύο ερωτήσεις:
1. Ατύχημα δεν είναι η αστοχία των μέτρων ασφαλείας ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει;
2. Πως διάλεξες αυτόν τον Κινέζικο χαρακτήρα;
24/11 18:39  Goldmine
5*, για την καλή σας σχέση με τον εαυτό σας και...με τη γυναίκα Σας!
24/11 18:42  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε : "Ατύχημα είναι κάθε ανεπιθύμητο συμβάν ή γεγονός, το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις..." Είναι "γενικότερος" ορισμός και ισχύει υπάρχουν ή ΔΕΝ υπάρχουν "εγκατεστημένα" = "τεκμηριωμένα" μέτρα ασφαλείας.
2. Εάν αναφέρεσαι στο "λογότυπο", είναι Ιαπωνικό : Gemba Gentashu = "πήγαινε και αφουγκράσου το βογγητό του Συμμετόχου" (Άρθρο : "δεν θυμάμαι τώρα" , αλλά θα επανέλθω αναλυτικά). Αποτελεί την προσωπική μου "στάση ζωής".
24/11 19:40  fakuren
1. Τι συμβαίνει αν π.χ. σε μία οικοδομή πέσει ένα σφυρί από τον πάνω όροφο μερικά εκατοστά δίπλα από ένα κεφάλι εργαζομένου; Δεν πρέπει να δηλωθεί σαν ατύχημα έτσι ώστε να παρθούν μέτρα;Τις περισσότερες φορές συγχέουμε το ατύχημα με το δυστύχημα. Αρα ο ορισμός που δίνεις σαν "ανεπιθύμητο γεγονός" είναι πολύ σωστός και καλύπτει ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις.
2. Ο χαρακτήρας αυτός στα κινέζικα σημαίνει "τόπος" (site). Αρα και πάλι ταιριάζει :-)
24/11 20:26  PREMIUM
Never say never φίλε και ειδικά στο ΧΑ :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις