ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


61. "Skateaway" ...από τους DIRE STRAITS (*)
954 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007
16:22

Διαχείριση για την ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ (μέρος 1ο)

Στα προηγούμενα άρθρα για την Ποιότητα ο ιδιαίτερος παράγοντας - ο εχθρός - ήταν η μεταβλητότητα. Όπως είδαμε ήδη (Άρθρο 41. ), στην περίπτωση της Υγείας και Ασφάλειας είναι η επικινδυνότητα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων έχουν διαπιστωθεί ήδη από την αρχαιότητα (Ιπποκράτης, Νίκανδρος και Λουκρήτιος επιπτώσεις του μολύβδου). Οι παρατηρήσεις όμως αυτές, όπως και πολλών άλλων αργότερα δεν συσχετίσθηκαν με ενέργειες πρόληψης των κινδύνων και προστασίας των εργαζομένων, παρά μόνον στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν διαδόθηκαν οι ιδέες για κοινωνική μέριμνα και προστασία (στην Ελλάδα 1861 Νόμος "περί μεταλλείων").

Στους καιρούς μας το άρθρο 31. του "Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων" της Ε.Ε. διακυρύσσει : "κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα σε υγιεινές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας". 

Ας ξεκινήσουμε από απλούς ορισμούς (1) :

  • Ατύχημα είναι κάθε ανεπιθύμητο συμβάν ή γεγονός, το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα τουλάχιστον από τους εξής παράγοντες : εξοπλισμό, παραγωγή, υλικά, εργαζόμενους.
  • Εργατικό ατύχημα είναι αυτό το οποίο αφορά σε εργαζόμενους. Συμφώνως με την ΕυρωπαΙκή νομοθεσία περιλαμβάνονται όλα τα ατυχήματα, είτε εντός της επιχείρησης, είτε εκτός αυτής σε αποστολή σχετική με την εργασία, αλλά και τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση στην εργασία από τον τόπο κατοικίας και αντίστροφα !
  • Συμβάν είναι το γεγονός το οποίο προκάλεσε κάποιο ατύχημα, ή είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα (με απλά λόγια εάν κάποιος παραβιάσει το "κόκκινο" αλλά τη γλυτώσετε και δεν σας "πατήσει", είναι συμβάν).
  • Αρνητικές επιπτώσεις (σε εργατικό ατύχημα) είναι ο θάνατος, η βλάβη της υγείας, ο τραυματισμός, ή κάκωση, ή άλλη απώλεια (δηλαδή, στο παραπάνω παράδειγμα χωρίς να σας "πατήσει" κυριολεκτικά, είναι δυνατόν να έχουμε ατύχημα και όχι απλό συμβάν).
  • Κίνδυνος είναι η πηγή ή κατάσταση με δυνατότητα πρόκλησης βλάβης με τη μορφή τραυματισμού ή βλάβης της υγείας. Ο επαγγελματικός κίνδυνος βρίσκεται παντού και όχι μόνο εκεί που πάει ο νους μας !
  • Επαγγελματικός κίνδυνος είναι το σύνολο των παραγόντων, οι οποίοι συνδέονται με την εργασία και μπορεί να έχουν ως επίδραση μία από τις τρεις επιπτώσεις : Εργατικό ατύχημα (προφανώς), αλλά και Επαγγελματική ασθένεια ή Πρόωρη γήρανση !

(*) οι Συμπληγάδες Πέτρες ανθολογούνται για δεύτερη φορά... δεν ήταν όμως δυνατό να απουσιάζουν από την εισαγωγή της τρέχουσας ενότητας...

 

http://www.youtube.com/watch?v=jjDD30FjwdM

 

Σχόλια

23/11 16:38  CANYON
5*...
23/11 16:40  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας στην Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στην Αθήνα, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2007, στις 9 και 30 το πρωί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελληνικού, στο παλαιό αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συνάντηση όλων των ΜΚΟ της χώρας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συλλογικές και εθελοντικές, εκτός των επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και κομματικών.

Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν θέματα συντονισμού, διακήρυξης αρχών και καταγραφής ΜΚΟ.

Λήξη δηλώσεων συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου 2007.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις