ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Punk Rock Samurai
1701 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009
18:24

 

Θα αναρωτηθούν οι τακτικοί αναγνώστρια και αναγνώστης τι με έπιασε πάλι και ανασύρω γραπτά με απόσταση δεκαετίας. Δεν έχουν καμμία σχέση με την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία. Δεν έχουν καν ιστορική αξία όπως οι αναζητήσεις της φιλτάτης Mine d’ Or… (χώρια που θα πυροδοτήσουν το γνωστό καταρράκτη διαττόντων αστέρων…)
Ευτυχώς εκτός από τακτικοί τυγχάνουν και οξυδερκείς. Θα συναινέσουν λοιπόν ότι τα παρακάτω κείμενα έχουν ακόμη κάποια χρηστική αξία εις την ερμηνεία της πρόσφατης διαδρομής της αγοράς, η οποία θυμίζω σηματοδοτήθηκε από το placement της ΕΤΕ και ίσως σηματοδοτηθεί και πάλι από την ΑΜΚ της.
Δεν είναι δυνατόν να επαναλάβω εδώ τα μικρά και διάσπαρτα σχόλια τα οποία έκανα σε φίλιους της «μπλογκογειτονιάς» οίκους. Σας διαβεβαιώ μόνον ότι συνάδουν με το σημερινό άρθρο.
Η κυριακάτικη ΑΥΓΗ 17 Οκτωβρίου 1999 – Ερμής Αγοραίος
·         Χρηματιστήριο : Μύθος και πραγματικότητα
·         Η Σοφοκλέους από το Α έως το Ω
·         Ξύλο (Τώρα θα φάτε το … που ζητάτε)
<Προσπαθούν λέει να στρέψουν τους επενδυτές στα βαρειά χαρτιά. Είναι δυστυχείς οι τραπεζίτες και οι μεγαλοβιομήχανοι διότι οι τιμές των μετοχών τους δεν ανεβαίνουν, ενώ η «περιφέρεια» δίνει κέρδη. Ο κ. Καρατζάς δηλαδή ( ο οποίος υπάλληλος είναι), ο κ. Κωστόπουλος ( ο οποίος προσωπικά είναι μικρομέτοχος), ο κ. Λάτσης ή ο κ. Στασινόπουλος (οι οποίοι χέστηκαν εάν η αποτίμηση της προσωπικής τους περιουσίας αναβαθμισθεί κατά ένα δις.) κινδυνεύουν να αποβληθούν από τη Λέσχη τους και να καταληφθεί η δερμάτινη πολυθρόνα τους με θέα στο γήπεδο του γκολφ από τον κάθε λιγδιάρη του οποίου το «κεραμιδαριό» απέκτησε τεράστια «χρηματιστηριακή αποτίμηση», με τις γνωστές πλέον μεθοδεύσεις (βλ. γράμμα Η – 17/10/1999 σ.σ. θα ανασυρθεί προσεχώς <εδώ>)
Είναι βέβαιο ότι ανησυχούν, δια σοβαρούς όμως λόγους. Είναι βέβαιο ότι προσπαθούν και θα το επιτύχουν να συνετίσουν – βιαίως έστω – τους «ξυπόλυτους». Μόνο που το ξύλο δεν θα το φάνε οι 'ξυπόλυτοι επιχειρηματίες". Αυτοί θα έχουν "χώσει" (όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει) τα «χαρτιά» τους. Θα το φάνε οι «ξυπόλυτοι επενδυτές», οι κυνηγοί της εξασφάλισης αποδόσεων «για μια ζωή». Οι δύσμοιρες χήρες και τα ορφανά…
Ο πραγματικός λόγος ανησυχίας του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτός ο οποίος έχει τονισθεί από το γράφοντα. Δεν επιθυμούν τη θυσία της χρυσοτόκου όρνιθος. Επιζητούν την ομαλή ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους μέσω των ευκαιριών που παρουσιάζονται λόγω της ένταξής μας στην ΟΝΕ και της προνομιακής θέσης μας έναντι της Βαλκανικής ενδοχώρας. Αυτοί βλέπουν μακριά δια τον εαυτό τους και δια τη χώρα (ειλικρινώς ! από τη δική τους οπτική γωνία βεβαίως. Ο γράφων τολμά (διακινδυνεύοντας τη διαγραφή του σ.σ. από τον πολιτικό φορέα όπου τότε ήτο «υψηλόβαθμο στέλεχος»), να ισχυρισθεί ότι αποτελούν τις "δυνάμεις του φωτός". Από τη άλλη πλευρά οι «δυνάμεις του σκότους» είναι το βλαχογιάπικο αντίγραφο του κινήματος των «μη προνομιούχων». Δώστε «φούσκες» στο λαό για να «κονομήσει» και να μας ψηφίσει.

«Πιας τ’ αρνί και κούρευτο δηλαδή, κι’ ας ψοφήσει αύριο», δια να θυμηθούμε και και τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΟΚ, οι οποίες σκοπόν είχον την αναδιάρθρωση της γεωργίας και κατέληξαν μέσο προσπορισμού ψηφαλακίων. Ο γράφων επικαλείται (με το δεοντα σεβασμό) την επαναστατική ρήση του Λεωνίδα Κύρκου (επί δημιουργίας Ε.ΑΡ.) : «Να βάλουμε την Ελλάδα να δουλέψει». Εγκαλεί δε το ΠΑΣΟΚ διότι έχοντας ευτελίσει σειρά οραμάτων της ανανεωτικής αριστεράς, ξεπούλησε και το όραμα του εκσυγχρονισμού, ασχέτως εάν ο ΣΥΝ το εγκατέλειψε πρώτος, όπως και την παραπάνω ρήση – προτροπή.>

Σχόλια

16/06 20:27  Goldmine
Και μετά την παρέλευση δεκαετίας σας βρίσκω επίκαιρο, εντός κλίματος και θέματος, καυστικό και δυναμικό σαν και
τη θυγατέρα!
Της μοιάσατε:-)
Αναρωτιέμαι: Τίποτα δεν άλλαξε από τότε;
Πέντε διάττοντες * έπεσαν κιόλας ως ασπίδα για την αναχαίτιση των ορδών:-)
16/06 20:38  pol
Τριαντάφυλλε,πάλι κόπηκε το όνειρο λίγο πριν την αυγή!
Καλησπέρα!
16/06 20:54  shade
Τριαντάφυλλε
το πιό επίκαιρο σχόλιο που έχεις αναρτήσει.
Και προφητικό , γιά την εποχή που γράφτηκε.
Κρίμα που η Αυγή δεν είχε πολλούς αναγνώστες.
16/06 23:59  jerri
Άψογο
19/06 09:32  Γεώργιος ο έσχατος
Τήνελλα Καλλίνικε!

Να σαι καλά ρε Τριαντάφυλλε. Σήμερα διαβάζουμε για την προσπάθεια των ασφαλιστικών ταμείων να συμμετάσχουν στην αύξηση. Μόνο που δεν έχουν τα χρήματα και τα ζητάνε απο το κράτος, υπάρχει και το πρόβλημα της υπέρβασης του ποσοστού σε μετοχές, αλλα εν πάσει περιπτώσει όλα γίνονται για να διαφυλλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της τράπεζας.
Το σουρεαλισμό του ανωτέρω επιχειρήματος συμπληρώνει ή συζήτηση για αν μπορούν να δανειστούν τα ταμεία απο ποιόν:, μα απο ποιόν άλλο, απο την Εθνική για να αγοράσουν μετοχικά πακέτα της Εθνικής. Ομολογώ ότι θαύμασα την νέα αυτή εκδοχή του κοινωνικοποιημένου καπιταλισμού.
Για αυτο λειώναμε σόλες ρε τριαντάφυλλε;
19/06 09:47  Nantia42
Kαλημερα Τριανταφυλλε!
Μονο αυτο το " ασχετως " θα αλλαζα . Με επιρρημα , βεβαιως.
07/08 20:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Θαύμα ! η Μ. μου έστειλε άρθρο μόλις έφθασε στην Καζαμπλάνκα, δεν περιγράφει τις εκεί εμπειρίες της (ακόμη) αλλά τις προηγούμενες από την εκπαίδευση των "επίλεκτων" Μαροκινών στη Βρετάννη...
Θα υπάρχουν και εκπληκτικά μουσικά βιδεάκια !..
Μην το χάσετε !.. αύριο είναι χρονιάρα μέρα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις