ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


59. "Women Of Ireland " ...από τους Riverdance (*)
896 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007
21:02

Διαχείριση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (μέρος 17ο)

Συστήματα και Πρότυπα για την Ποιότητα(ς) - και όχι μόνο (6) : 

Δεν θα ασχοληθόύμε για την Ποιότητα με τα υπόλοιπα τμήματα, (τα οποία περιέχουν όλα τα Πρότυπα Συστημάτων - Άρθρο 58.). Θα επανέλθουμε με κάποια στοιχεία για τα επόμενα Πρότυπα μόνο. Η άγραφη - προς το παρόν -πολιτική Ποιότητας του blog προβλέπει την ενημέρωση - συνειδητοποίηση των απλών αναγνωστών : Πολιτών / Καταναλωτών / Επενδυτών και όχι την εις βάθος επισκόπηση ειδικών ζητημάτων.

Θα σημειώσουμε μόνο, ότι το πλέον διαδεδομένο Πρότυπο Ποιότητας είναι η οικογένεια του ISO 9000. Μόνο ένα από τα Πρότυπα της οικογένειας αυτής το 9001, αποτελεί εργαλείο Πιστοποίησης (Άρθρο 56.). Τα υπόλοιπα περιέχουν ορισμούς και οδηγίες για την Επιθεώρηση και τη Συνεχή Βελτίωση του Οργανισμού.

Θα σημειώσουμε επίσης, ότι όλα τα Πρότυπα Συστημάτων έχουν εφαρμογή, ως έχουν σε όλους τους Οργανισμούς, κερδοσκοπικούς ή όχι, ανεξαρτήτως μεγέθους ! Όπως ο Κ.Ο.Κ. έχει αντιστοίχως εφαρμογή σε όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως κυβισμού, ιπποδύναμης, αριθμού τροχών !...

Είναι προφανές για τον Κ.Ο.Κ. Δεν είναι λογικό προτεραιότητα να μην έχει ο εκ δεξιών, αλλά ο οδηγός του SUV 4Χ4... (?) Ίσως είναι λιγότερο προφανές για ένα Σύστημα πχ. Ποιότητας. Ένα απλό παράδειγμα ίσως σας πείσει :

Μία σημαντική (επειδή σχετίζεται άμεσα με τον Πελάτη) απαίτηση του Προτύπου είναι η "ανασκόπηση σύμβασης". Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια : Προτού γίνει οριστική η αποδοχή μιας παραγγελίας αγοράς, ο Οργανισμός πρέπει να εξετάσει εάν αυτή είναι πλήρης και σαφής ( πχ. Toyota Prius, φούξια με ραδιόφωνο... και... και... παράδοση σε μία εβδομάδα) και αν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης της. ( μπορούμε σε μία εβδομάδα ? βγαίνει σε φούξια ?). Όλα αυτά θα πρέπει να καταγραφούν κάπως (και να διαφυλαχθούν σε αρχεία συννενόησης) με τον Πελάτη, με την Αποθήκη, με το εργοστάσιο..., ώστε να μην υπάρξει ούτε αμφιβολία, ούτε παρεξήγηση, ούτε τελικώς μη ικανοποίηση σε οτιδήποτε. Λογικό μοιάζει για ένα αυτοκίνητο...

Ας πάμε τώρα στο παράδειγμα της πιτσαρίας (Άρθρο 39.).  Παίζει ο ΠΑΟ στο Champions L. Παραγγέλνετε τηλεφωνικά στην Έφη πέντε πίτσες ζαμπόν - μανιτάρια. Εκείνη σας λέει μισό...και το φωνάζει στον Αντώνη, τρία μέτρα μακρυά της. Ο Αντώνης ρίχνει μια ματιά στη λεκάνη με τα υλικά μπροστά του, άλλη μία στο ψυγείο πίσω του και δηλώνει : μανιτάρια φθάνουν για δύο μόνο, είχαμε και μας τέλειωσαν ! Η πιτσαρία Ιl Gusto, έχει εκπληρώσει την απαίτηση "ανασκόπηση σύμβασης"  χωρίς να έχει συμπληρώσει και αρχειοθετήσει ούτε μισό χαρτάκι ? Σαφέστατα ναι ! Τα Πρότυπα ΔΕΝ οδηγούν σε γραφειοκρατία, αυτή είτε υπάρχει στο DNA της επιχείρησης ή / και στον Σύμβουλό της, είτε όχι...  

Ο γράφων παρακολούθησε σήμερα το 2ο Φόρουμ Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Quality Net : ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ"  Τα όσα σημαντικά απεκόμισε - όταν έρθει η ώρα τους - εδώ. Προς το παρόν σημειώστε την αλλαγή στη διατύπωση του υπότιτλου, προερχόμενη από παρατήρηση του φίλου και συναδέλφου Ι.Σ. στελέχους του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ.

(*) Ιρλανδία ...η μία από τις δύο ευρωπαϊκές Ιαπωνίες... και στα δικά μας...

http://www.youtube.com/watch?v=e-kRmWO8up4&feature=related 

    

Σχόλια

20/11 22:28  CANYON
5*...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις