ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


56. "Σιωπηλά σήμερα " ....(*)
789 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007
17:40

Διαχείριση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (μέρος 14ο)

Συστήματα και Πρότυπα Ποιότητας - και όχι μόνο (3) 

Τι σηματοδοτούν τα Πρότυπα ? Ο λόγος στο φίλο Yannis K. "Τα προτυπα (standards) ειναι αυτα που δειχνουν και το επιπεδο ενος οργανισμου. Υψηλα τεχνολογικα/κοινωνικα standards - Υψηλο τεχνολογικο/κοινωνικο επιπεδο. Δειχνουν και τον πηχυ που θελει να φτασει ο οργανισμος αυτος καθως δηλωνουν το ελαχιστο αποδεκτο επιπεδο για την αποδοχη".

Σε τι χρησιμεύουν τα Πρότυπα ? Σε πολλά πράγματα... από τα πιο απλά : να είμαστε βέβαιοι ότι αγοράσαμε ένα κιλό ντομάτες (με κάποιο μικρό περιθώριο σφάλματος της ζυγαριάς) , ή ότι η καφετιέρα δεν θα καεί, όταν την βάλουμε στην πρίζα (εφόσον είναι για 220 V και είμαστε στην Ευρώπη)....στα πιο σύνθετα : ότι ο Χ Οργανισμός. ο οποίος έχει εγκαταστήσει, συντηρεί και βελτιώνει το Σύστημα Ποιότητας του, έχει πολλές πιθανότητες να λειτουργεί - αν όχι ορθώς - τουλάχιστον αξιοπρεπώς.

Τι δεν κάνουν τα Πρότυπα για τα Συστήματα ? 

  • Δεν σου μαθαίνουν τη δουλειά σου ! Εάν γνωρίζεις απέξω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ΔΕΝ σημαίνει ότι είσαι άριστος οδηγός.
  • Δεν εξασφαλίζουν, ότι τα προίόντα σου έχουν Ποιότητα. Εξασφαλίζουν ότι καταβάλλεις αποτελεσματικές προσπάθειες, ΩΣΤΕ να συμβαίνει το παραπάνω ως αποτέλεσμα.
  • Δεν εξασφαλίζουν, ότι δεν ρυπαίνεις το Περιβάλλον. Εξασφαλίζουν ότι καταβάλλεις αποτελεσματικές προσπάθειες, ΩΣΤΕ να ρυπαίνεις λιγότερο ως αποτέλεσμα

Είδαμε χθες ( Άρθρο 55. ), ότι ένας τρίτος - ανεξάρτητος Φορέας Πιστοποιεί μετά απο τακτικές Επιθεωρήσεις την επάρκεια του Συστήματος του Οργανισμού. Τι σημαίνει και τι όχι αυτό το Πιστοποιητικό ? (π.χ. ISO 9001)

  • Αναφέρεται στο Σύστημα και δεν εγγυάται Προϊόντα Ποιότητας.
  • Εκδίδεται (βασίζεται) κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου.
  • Αξίζει, όσο η Διοίκηση του Οργανισμού που στηρίζει το Σύστημα.

Η ιστορία με τον Ιατρό αμφισβητούμενων προσόντων και εκτός ορίων ελαττωματικών εγχειρήσεων, επιβάλλει την απάντηση στο πρόσφατο Quiz, που εντελώς συμπτωματικά απεδείχθη επίκαιρο ! Είναι προφανές, ότι επιβάλλει και την επανεξέταση του όλου Συστήματος Υγείας σε κρίσιμα ζητήματα και όχι μόνο τα ράντζα...

Quiz 5. Ποιότητα στην Υγεία 

1. Σε ποιο κράτος πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι : Στα Δημόσια Νοσοκομεία κάθε έξι (6) ΛΕΠΤΑ αποθνήσκει ένας ασθενής από ιατρικό "λάθος" ? (δηλαδή για το μυημένο αναγνώστη ελάττωμα στις διεργασίες).

2. Σε ποιό κράτος το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί Αυτόνομο Φορέα, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην υιοθέτηση (συνολικώς και ανά μονάδα πχ. Νοσοκομείο) Συστημάτων Ποιότητας (κατ' ελάχιστον) και Μοντέλου Αριστείας, τα οποία επιθεωρούνται ή αξιολογούνται αντιστοίχως από Ανεξάρτητους (τρίτους - όχι το Υπουργείο Υγείας) Φορείς Εθνικούς ή / και Ευρωπαίκούς. (Άντε σας βοήθησα πάλι, ΔΕΝ είναι η Ιαπωνία,...αλλά μοίαζει ...)

Απαντήσεις : 1 = Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής   2 = Ισπανία

(*)... λόγω τριημέρου... όχι από σεβασμό στην ιερά μνήμη του "τότε"... αλλά από αγανάκτηση για την εκπόρνευση του "τότε" έκτοτε και συνεχώς... και την ερμηνεία - μετατροπή του, σε οτιδήποτε γουστάρει ο καθένας (ιδιαιτέρως δε ο Μη Συμμέτοχος)...

Σχόλια

15/11 17:57  PREMIUM
Έχω καιρό καλέ μου φίλε να επισκεφτώ "γράφοντας" κάτι το "ποιοτικό" σου μπλοκόσπιτο...

Συγχαρητήρια για τη "λιτή" αλλά ουσιαστική διακόσμηση...
Αλλά γιατί...σιωπηλά ;;;

Τραγουδάμε...πάντα...
Βάζω το :"Δε λες...κουβέντα..." της...αξέχαστης μόρτισας...
Μπορώ ;-)
15/11 18:09  CANYON
5* χρονια φωναζω στους φιλους μου οτι οι πιστοποιησεις τυπου iso 9001 κτλπ δεν αναφερονται στην ποιοτητα αλλα στην διαδικασια,να σαι παντα καλα
15/11 18:17  PREMIUM
Η διαδικασία απλή...φίλε

Κρυβόμαστε ΟΛΟΙ "πίσω από το...δάχτυλό μας" γιατί ελπίζουμε ότι ποτέ δε θα βρεθούμε στη θέση των...αποθανόντων κατά τις επεμβάσεις...ή κατά τις χρηματιστηριακές...τοιαύτες :-)
15/11 18:19  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σήμερα και αύριο σιωπηλά (παίζουν άλλοι τα μεγάφωνα)... την Κυριακή ανήμερα κάτι δυνατό...
15/11 18:39  Yannis K.
Καλησπερα.
Μια νοτα στη σωστη επισημανση "τα προτυπα δε σου μαθαινουν τη δουλεια σου" : σε κανουν ομως καλυτερο στη δουλεια σου καθως δεν πρεπει να τα καταρριψεις προς τα κατω, στο τελος γινονται η συνειδηση σου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις