ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


52. "It's So Easy" ...από την LINDA R. (*)
827 αναγνώστες
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2007
18:35

Διαχείριση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (μέρος 11ο)

Πως γίνεται η βελτίωση : Η συνεισφορά του Δρα. W. E. Deming (3) 

Ολοκληρώνουμε σήμερα με τις βασικές ιδέες - τα 14 σημεία για το μάνατζμεντ - και κάποια από τα ρητά του (όλα σε ελεύθερη μετάφραση με επισημάνσεις). Υπενθυμίζεται σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του αναγνώστη σε θέματα Ποιότητας, η καλλιέργεια της ικανότητας του να τη διακρίνει στη καθημερινή του ζωή (και όχι η εμβάθυνση σε τεχνικά ζητήματα)  

 

 "Μην εξαρτάσαι από ελέγχους και τελικές επιθεωρήσεις "

 • Είναι σαν να προγραμματίζεις για ελαττώματα ... επικεντρώνεσαι σε κάτι το αρνητικό - χωρίς να προσφέρεις κανένα μέσο για βελτίωση - σαν να είναι μέρος ενός προγράμματος της αποτυχίας και όχι της επιτυχίας !...
 • Μην προμηθεύεσαι με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Το συμβόλαιο με την χαμηλώτερη τιμή μπορει τελικά να αποδειχθεί το ακριβότερο από όλες τις άλλες εναλλακτικές δυνατότητες. (σ.σ. σας λέει κάτι για τα ελληνικά Δημόσια Έργα και Προμήθειες ?).
 • Η μακροχρόνια συνεργασία με τον Προμηθευτή θα τον ενθαρρύνει και πείσει να υιοθετήσει και αυτός τη φιλοσοφία της συνεχούς βελτίωσης.
 • Ψάξε για πιθανά προβλήματα και λύσε τα πριν κάνουν τη ζημιά. Η Καινοτομία είναι εξίσου σημαντική με τη βελτίωση της Ποιότητας. Μην επαναπαύεσαι εάν το προϊόν σου απλώς "εκπληρώνει τις προδιαγραφές".
 • Είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση δεν είναι αντιπαραγωγικά έξοδα αλλά η καλύτερη επένδυση. (σ.σ. η συνηθισμένη ένσταση στην Ελλάδα είναι : "Αν τους μάθω τη δουλειά και μου φύγουν ?" - Δηλαδή είναι προτιμότερο να μη μάθουν τη δουλειά και να μείνουν !...).
 • Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε μεγάλο ή μικρό ελάττωμα. Ένα ελάττωμα είναι ελάττωμα.
 • Ο καταναλωτής δεν επιθυμει να επιχορηγεί σκουπίδια.

 

 

"Διώξε το φόβο "

 • Όσοι εργάζονται με το φόβο των ανωτέρων τους, προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι, οι πραγματικές τους δυνατότητες χάνονται για πάντα και μαζί οι δυνατότητα συνεισφοράς τους σε καινοτομία και βελτίωση. (σ.σ. ΚΑΙ άγχος, αποθάρρυνση, έως "κουκούλωμα" λαθών).
 • Απομάκρυνε τα εμπόδια που κλέβουν από τον εργαζόμενο το δικαίωμα να είναι υπερήφανος για τη δουλειά του. (σ.σ. πχ. προβληματικές πρώτες ύλες, ακατάλληλος εξοπλισμός, κακό ή και επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας). 
 • Οι μετρήσεις παραγωγικότητας είναι σαν τις στατιστικές των ατυχημάτων. Σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, τίποτα παραπάνω.
 • Οι αδικαιολόγητες απουσίες είναι αποτέλεσμα το μη ποιοτικού μάνατζμεντ. Εάν οι άνθρωποι νοιώθουν ότι είναι σημαντικοί σε μια δουλειά, θα έρθουν στην εργασία τους. (σ.σ. αφιερωμένο εξαιρετικά στον ελληνικό Δημόσιο Τομέα αλλά και το Σχολείο).

Άντε και αύριο σχετικό ανέκδοτο, απάντηση στο προηγούμενο Quiz (και νέο απροειδοποίητο !)

(*)...πάλι εύκολα θα πέσουν...μη το χάσετε 

http://www.youtube.com/watch?v=1tBeqxKKseA

 

 

 

 

 

  

 

Σχόλια

10/11 19:03  CANYON
5* Χωρις λογια...
10/11 19:50  Yannis K.
Απλα, σωστα...
Εαν αγαπητε Τριανταφυλλε εβλεπες ενα χωρο οπου η ποιοτητα ειναι η ανεκφραστη, απιαστη πολυτελεια εκει οπου το μονο "αγαθο" εν υπερεπαρκεια ειναι η βρωμα και η σκονη (China) θα εβλεπες και την αναγκαιοτητα της ποιοτητας ως ζωτικου παραγοντα και οχι ως κατι υπο αιρεση η' οποιαδηποτε αμφισβητηση (δεν εννοω οτι το βλεπεις ετσι αλλα οτι μαχεσαι να πεις στους αναγνωστες σου τα αυτονοητα)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις