ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


50. "Born In The USA" ...από τον Bruce S. (*)
1384 αναγνώστες
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2007
18:16

Διαχείριση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (μέρος 9ο)

Πως γίνεται η βελτίωση : Η συνεισφορά του Δρα. W. E. Deming (1) (γεννήθηκε το 1900 στις ΗΠΑ, Φυσικός - Δρ. στη Μαθηματική Φυσική).

Θεωρείται ο πρωτοπόρος της "νέας προσέγγισης" για την Ποιότητα, όπως την έχουμε ορίσει εδώ. Χρησιμοποίησε δημιουργικά τις Στατιστικές Μεθόδους και απέδειξε, όσα έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα. Με δύο κουβέντες : η Ποιότητα του προϊόντος πρέπει να αναζητηθεί στις Διεργασίες Παραγωγής (από την αρχική ιδέα, το σχεδιασμό, την επιλογή κατάλληλων Προμηθευτών, ... την αποθήκευση - συσκευασία - μεταφορά και ότι άλλο βάζει ο νούς μας. (Σκοπίμως η καθαυτό παραγωγή έχει αντικατασταθεί με τελείες).

Το 1945 τόλμησε να διατυπώσει τη θέση : "όταν η εργασία του εργάτη καταλήξει να είναι υπό στατιστικό έλεγχο, δεν μπορεί αυτός να κάνει τίποτα περισσότερο", τα υπόλοιπα (85% !) στοιχεία βελτίωσης (στις Διεργασίες δηλαδή) είναι πλέον ευθύνη του Μάνατζμεντ. Όπως ήταν αναμενόμενο - παρ'όλη την επιτυχή συνεισφορά του στην πολεμική προσπάθεια - τα παραπάνω δεν ήταν ευχάριστα για το Αμερικάνικο "κατεστημένο" του Μάνατζμεντ και δεν έγιναν αποδεκτά. Όμως ... υπήρχε ένα ηττημένο και ταπεινωμένο κράτος ... το οποίο (και λόγω πολιτιστικής παράδοσης) ήταν πρόθυμο, όχι μόνο τα να ακούσει, αλλά και να τα ενστερνισθεί... 

Με τη βοήθεια και τα κονδύλια της Αμερικανικής αποστολής (!) στην Ιαπωνία  ο Deming ήταν ομιλητής σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Επιστήμονες και μηχανικοί ! Μίλησε επίσης κατευθείαν στα ηγετικά στελέχη και τους ιδιοκτήτες των βιομηχανιών. Οι Ιάπωνες έλαβαν σοβαρά υπόψη τη "φιλοσοφία" του και εφάρμοσαν τις ιδέες του με μεγάλο ενθουσιασμό.

Εκείνη την εποχή χάθηκε ουσιαστικά το παιχνίδι και οι ΗΠΑ είναι αναγκαστικά - σήμερα"οικονομία υπεραξιών", όπως γράφει ο Θ. Ζαφειρίου στον "Επί χρήμασι Κρεμάμενοι" οίκον του.

http://zaftheo.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=1352&blid=62 

Η προσπάθεια εξαγωγής - επιβολής - του δικού τους από ΤΟΤΕ αποτυχημένου και αδιέξοδου μοντέλου, έχει δημιουργήσει ΚΑΙ τις νομισματικές ανισορροπίες και τις κρίσεις και τις "Αγορές" ΚΑΖΙΝΟ  και τις αδιέξοδες στρατιωτικές επεμβάσεις ... Μία - μία όσες οικονομίες εστιάζουν στην πραγματική οικονομία, πρέπει να αντιμετωπισθούν αναγκαστικά ως εχθροί, με " ΔΗΘΕΝ αγοραία κριτήρια = κόλπα" : "Χθες" η Ιαπωνία,.. "αύριο" η Κίνα και η Ινδία, "συνεχώς" η Λατινική αμερική ΚΑΙ η Ευρώπη. "Όλα" είναι ζητήμα Ποιότητας, ή μάλλον Μή Ποιότητας...        

Ο γράφων δεν διακατέχεται από "αντιαμερικανικό μένος", θεωρεί απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό για τον looser desperado, όταν στο τραπέζι οι υπόλοιποι παίκτες έχουν από "καρέ του άσσου" μέχρι "φλος" να δηλώσει : "δύο πεντάρια ΚΑΙ δύο πεντάσφαιρα" ( όχι αναγκαστικά πυροβόλα όπλα...), εμείς, ως έθνος - κράτος - κοινωνία... τι κάνουμε ? παίζουμε με αυτούς τους αντικανονικούς κανόνες ? είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βγάζουμε το κατιτίς μας (πότε - πότε) ?

Επειδή δε ο γράφων έχει ύποπτο πολιτικό παρελθόν (και παρόν), κλείνει το σημερινό άρθρο με μία ρήση κάποιου "υπεράνω υποψίας" (του ίδιου του Deming δηλαδή...) :

Θα ήταν λάθος να εξαχθεί το αμερικανικό μάνατζμεντ σε κάποια φιλική χώρα. Η Αμερική είναι το πλέον υπανάπτυκτο έθνος του κόσμου !

(*) ... ο Deming γεννήθηκε στην πόλη Sioux της Πολιτείας Iowa... μιας από τις πλέον συντηρητικές Πολιτείες... Ο Bruce είναι ο τραγουδιστής των εργαζομένων ...(στο Detroit πχ. όχι των εργαζομένων περί τη Wall ...)

 

 

Σχόλια

08/11 18:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να προλάβω κάποιες ενδεχόμενες ενστάσεις από φίλους . Το εμπόριο είναι παραγωγή, εφόσον δίνει ΑΞΙΑ στον Πελάτη. Οι Υπηρεσίες είναι επίσης παραγωγή. Τα "παραδοσιακά κουλουράκια Σητείας", εάν απλώς συσκευασθούν κατάλληλα, διαφημισθούν και εξαχθούν είναι ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ισάξια με ηλεκτρονικό λογισμικό). Οι ασύρματοι για τον Ελληνικό Στρατό(τους οποίους το ΕΜΠ στη διαδικασία παραλαβής επέτυχε να ΣΙΓΗΣΟΥΝ... πλην όμως παρελήφθησαν διότι η σύμβαση προέβλεπε "δοκιμή" αλλά όχι ΜΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ !) είναι ?...
08/11 19:18  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
φίλε Τριαντάφυλλε, σαςυπόσχομαι να το παίξω εις το γλέντακιον που ετοιμάζω σήμερον ενεκα των Ταξιαρχών. Ωραία αασματα μας αφιερώνετε, πολύ ωράια!
08/11 19:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Χρόνια πολλά σε όλες/ους εορτάζουσες/οντες. Τους αφιερώνω ένα από τα πιο αγαπημένα μου "παραδοσιακά" ελληνικά τραγούδια : "Μες του Αιγαίου τα νερά, Αγγέλοι ..."
10/10 15:42  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το ανασύρω ως "επίκαιρο", αξιοποιόντας τη νέα δυνατότητα που μας έδωσε το Κάπιταλ.
Προσέξτε την ακροτελευταία ρήση και αν θέλετε διαβάστε και το επόμενο 51.
10/10 16:03  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Έγραψα προ ώρας στου cold, ότι σκεπτομαι να κάνω compilation στις "χρηματιστηριακές πλευρές" των άρθρων μου.
Ένα από αυτά που είχα κατά μου είναι και αυτό. Ξαναδιαβάζοντάς το όμως αντιλαμβάνομαι ότι είναι τοιαύτη η "διάχυση", ώστε το παραπάνω εγχείρημα να φαντάζει αδύνατο.
Διαβάστε στο πρώτο σχολιό μου την αναφορά στην "αξία" των προϊόντων της ΙΝΤΚΑ...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις