ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Φορολογικό Παραμύθι (*)
1862 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008
18:33

Τούτο το παραμύθι το έδωσε ο καθηγητής οικονομίας του πανεπιστημίου Νότιας Ντακότα Thomas Davies στους τελειόφοιτους φοιτητές του για να το σχολιάσουν. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει την αξία του, ως μοντέλο της λειτουργίας της φορολογικής πολιτικής. Θέλησε να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν αμερόληπτα την κριτική σκέψη τους. Σκέφτηκα ότι κάποιοι αναγνώστες θα επιθυμούσαν να μετάσχουν στον προβληματισμό του. Ιδού λοιπόν:  

Δέκα γνωστοί έτρωγαν κάθε βράδυ στην ταβέρνα. Ήσαν δίκαιοι άνθρωποι. Γι'  αυτό είχαν συμφωνήσει να πληρώνουν όλοι μαζί, ως ομάδα, το φαγητό τους, σύμφωνα με τον τρόπο που πληρώνουν και τους φόρους τους. Έτσι, ο λογαριασμός, που ήταν 100 ευρώ, πληρωνόταν ως εξής: οι πρώτοι τέσσερις -οι φτωχότεροι- δεν πλήρωναν τίποτα. Ο πέμπτος πλήρωνε 1 ευρώ, ο έκτος 3 ευρώ, ο έβδομος 7 ευρώ, ο όγδοος 12 ευρώ, ο ένατος 18 ευρώ και ο δέκατος -ο πλουσιότερος- 59 ευρώ.

Μετά από καιρό, ο ταβερνιάρης, ευχαριστημένος από τη σταθερή αυτή πελατεία και με στόχο να τους κρατήσει πελάτες, τους ανακοίνωσε ότι από σήμερα τους κάνει έκπτωση 20% και ότι, συνεπώς, ο λογαριασμός τους θα ήταν 80 ευρώ. Οι δέκα δέχτηκαν με ευχαρίστηση την έκπτωση και επέμειναν στην απόφασή τους να πληρώνουν όπως πληρώνουν τους φόρους τους.

Κάθησαν λοιπόν να κατανείμουν μεταξύ τους την ελάφρυνση της υποχρέωσής τους. Για τους τέσσερις πρώτους δεν υπήρχε πρόβλημα: θα συνέχιζαν να τρώνε δωρεάν. Αλλά πώς θα μοιραζόταν το «κέρδος» (μπορείτε να το αποκαλέσετε και φορολογική ελάφρυνση) των 20  ευρώ ανάμεσα στους υπόλοιπους έξι, με τρόπο που το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα να είναι δίκαιο;

Διαίρεσαν το ποσόν της ελάφρυνσης με το έξι και βρήκαν 3,33 ευρώ. Όμως, αν αφαιρούσαν αυτό το ποσόν από το ρεφενέ καθενός, θα προέκυπτε ότι δυο ανάμεσά τους, όχι μόνο θα έτρωγαν δωρεάν, αλλά θα έβγαζαν και λεφτά από πάνω σε κάθε γεύμα. Ο ταβερνιάρης τους είπε ότι η μείωση πρέπει να γίνει όχι ποσοστιαία, αλλά αναλογικά και προθυμοποιήθηκε να την υπολογίσει για λογαριασμό τους.

Μετά από λίγο, τους έφερε το λογαριασμό, που ήταν ο ακόλουθος: ο πέμπτος έμπαινε και αυτός στη δωρεάν σίτιση, μαζί με τους τέσσερις πρώτους. Ο έκτος θα πλήρωνε 2 ευρώ (αντί 3), ο έβδομος 5 ευρώ (αντί 7), ο όγδοος 9 ευρώ (αντί 12), ο ένατος 12 ευρώ (αντί 18) και ο δέκατος 52 ευρώ (αντί 59). 

Αφού πλήρωσαν το λογαριασμό, οι φίλοι μας βγήκαν από την ταβέρνα. Εκεί άρχισε ο καυγάς. 

«Εγώ κέρδισα μόνο ένα από τα 20 ευρώ» διαμαρτυρήθηκε ο έκτος. «Ενώ ο δέκατος κέρδισε 7. Και επιπλέον είναι πλουσιότερος. Αυτό λέγεται αδικία».«Έτσι είναι» αναφώνησε και ο πέμπτος. Ένα ευρώ κέρδισα μόνο κι εγώ. «Αλήθεια λένε», φώναξε ο έβδομος. Γιατί αυτός να κερδίσει 7 ευρώ κι εγώ μόνο δύο; Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».«Για μισό λεπτό» ούρλιαξαν οι τέσσερις πρώτοι. «Εμείς δεν πήραμε τίποτα. Το σύστημα εκμεταλλεύεται κυρίως τους φτωχότερους».

Τα πράγματα οξύνθηκαν τόσο που οι εννέα περικύκλωσαν τον δέκατο και άρχισαν να τον χτυπούν. Το επόμενο βράδυ ο δέκατος δεν εμφανίστηκε στην ταβέρνα. Οι εννέα έφαγαν χωρίς αυτόν. Όταν όμως ήρθε ο λογαριασμός, ανακάλυψαν ότι η απουσία του ήταν καθοριστική. Έλειπαν 52 ευρώ για να συμπληρωθεί ο λογαριασμός. Ήταν όμως αργά. Ο δέκατος είχε πάει να φάει στη γειτονική ταβέρνα. (Ας πούμε, στη Βουλγαρία, όπου το περιβάλλον είναι φιλικότερο). 

Για όσους καταλαβαίνουν, έγραψε ο καθηγητής στο τέλος του παραμυθιού, δεν χρειάζεται εξήγηση. Για όσους δεν καταλαβαίνουν, δεν είναι δυνατή καμία εξήγηση. Δυνατός είναι μόνο ο σχολιασμός.

(*) Σημερινό άρθρο στην "Αυγή" του Διονύση ΓΟΥΣΕΤΗ. Φίλου, συναδέλφου και συντρόφου του οικοδεσπότη σας.  

Σχόλια

20/12 18:51  Nastybishop
Ωραία ιστορία.

Η προοδευτική φορολογία βασίζεται σε μια αρχή ισότητας: "equal utility loss". Aν πλήρωνα φόρο 1 ευρώ τόσο εγώ όσο και ο Λάτσης, θα ήταν εντελώς άδικο. Γιατί μπορεί σε όρους χρημάτων ο φόρος να είναι ίσος δεν είναι όμως ίσος σε όρους χρησιμότητας αφού 1 ευρώ για μένα έχει πολύ περισσότερη χρησιμότητα από όσο 1 ευρώ για τον Λάτση (έχει πολλά από δαύτα).

Στην ιστορία μας μάλλον άδικα τις έφαγε ο πλούσιος αφού η ελάφρυνση του αν και μεγαλύτερη σε απόλυτους όρους ήταν η μικρότερη σε σχετικούς όρους. Παραγνωρίζοντας αυτό σκότωσαν την φορολογική τους αγελάδα και έζησε η αγελάδα καλύτερα και αυτοί χειρότερα!
20/12 19:02  Κλεάνθης
Μάλλον θα του είχαν και άλλα "μαζεμένα" οι εννέα του "τύπου"... ας πει και ένα παραμύθι για την έμμεση φορολόγηση ο Αμερικανός καθηγητής, ένα για την ανταποδοτικότητα (κάθε μορφής-ειδικά στο Ελλάντα) κ.ο.κ

Πάντως παραλίγο να τον λυπηθώ τον δέκατο, έχει πολύ μαεστρία το παραμύθι

20/12 19:03  Nastybishop
Εγώ τον λυπήθηκα τον κακομοίρη! Και κερατάς και δαρμένος!
20/12 19:11  shade
Φορολογική πάλη των τάξεων.
20/12 19:12  ΤΑΚΙΟΚΟΥ-ΚΕΡΙ
Αν παραμείνει ο ίδιος Ταβερνιάρης,θα αναχωρήσει οσονούπω,και ο ένατος για Βουλγαρία!
20/12 19:14  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ας καταθέσω και εγώ κάποιο σχόλιο.
Η "μελέτη περίπτωσης" όπως και όλες οι πανεπιστημιακές βασίζεται αναγκαστικώς σε κάποιες "αφαιρέσεις". Εδώ - σε αντιπαράθεση με το φίλτατο Κλεάνθη - θεωρώ ότι η <ανταποδοτικότητα> είναι δεδομένη : <Όλοι τρώφανε το ίδιο φαγητό στην ίδια ταβέρνα>.
Θα επιθυμούσα να "πομπάρω" και το νεοκδοθέν βιβλίο (συλλογή άρθρων) του Δ.Γ. αλλά θα μου έκοβε την καλημέρα...
20/12 19:18  Nastybishop
Τι ακριβώς εννοείτε ως ανταποδοτικότητα σε αυτό το παράδειγμα; Εγώ βλέπω μια αλληγορία προοδευτικής φορολόγησης, μια φοροελάφρυνση που μάλλον δίκαια κατανέμεται και το μεγάλο πρόβλημα των οικονομικών της φορολόγησης (κινητικότητα του κεφαλαίου). Η ανταποδοτικότητα;;;
20/12 19:21  Κλεάνθης
Μιλάς για την άλλη "ανταποδοτικότητα" (δουλειές με τον "ταβερνιάρη") γι' αυτό έβαλα το "κάθε μορφής-ειδικά στο Ελλάντα"

Ερώτημα: ο ταβερνιάρης πλήρωνε όταν πήγαινε με τον δέκατο στα μπουζούκια?
20/12 19:22  Κλεάνθης
Διόρθωση: Μιλώ
20/12 19:24  Nastybishop
Βρε συ Κλεάνθη ο καψερός ο καθηγητής στην Νότια Ντακότα λες να είχε τέτοια πράγματα στο νου του όταν σκάρωνε την ιστοριούλα; Τον φαντάζομαι τώρα να σε διαβάζει και να λέει: "it's all greek to me" !
20/12 19:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είναι νομίζω σαφές : Ανταποδοτικότητα του <φορολογικού συστήματος> = <φαγητό>.
(Πριν και μετά την "φοροελάφρυνση")
20/12 19:25  illusionist
Τον ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗ ποιος καταχέρισε, δεν μας λέει το παραμύθι.
20/12 19:30  Κλεάνθης
Nasty, ανταποδοτικότητα προς τον φορολογούμενο (πχ παροχή δημόσιων/κοινωνικών αγαθών) και "ανταποδοτικότητα" προς τον κάθε "δέκατο" (δουλίτσες με το δημόσιο, δημόσια έργα, προμήθειες δημόσιων οργανισμών, εξοπλισμών, νοσοκομίων κτλ)
20/12 19:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ωραία όντως συζήτηση ! Θα προκληθεί να παρέμβει και ο Δ.Γ. (ο οποίος διαβάζει γενικώς το βλόκιον). Για τον καθηγητή δεν εγγυώμαι. Πρέπει να του τα μεταφράσω και διαβιβάσω.
20/12 19:30  Κλεάνθης
Χασάπη: νοσοκομείων
20/12 19:31  Nastybishop
Οκ, δεκτόν Τριαντάφυλλε.
20/12 19:32  Nastybishop
Νομίζω ότι οι βρομοδουλειές του δέκατου είναι εκτός υποδείγματος (για χάρη της αφαίρεσης όπως λέει και ο Τριαντάφυλλος).
20/12 19:37  Κλεάνθης
"it's all greek to me" δηλαδή "μου μιλάς κινέζικα" ή "μου μιλάς ελληνικά" (όχι νέα ελληνικά)
20/12 19:43  Κλεάνθης
Αν είναι εκτός υποδείγματος εντάξει (τότε μπορεί να είναι εκτός υποδείγματος και οι μεγάλες ευκαιρίες για βρωμοδουλειές/κέρδος που πιθανώς να είναι μεγαλύτερο κίνητρο για τη φυγή του "δεκάτου" από τη φορολόγηση σε ένα παρθένο κράτος-Βουλγαρία ας πούμε)
20/12 19:44  Κλεάνθης
(ή μια παρθένα αγορά)
20/12 19:45  PREMIUM
Μόνο που τα πράγματα εν Ελλάδι είναι κάπως...διαφορετικά πατριώτ !

Ο δέκατος σε...ελάχιστες παρέες πληρώνει το...χρέος του και...περιστασιακά...

Οπότε και γι΄αυτό μένουν στην...ταβέρνα όσοι...μένουν ! :-)

Εξάλλου είναι δεδομένων προδιαγραφών η ταβέρνα και δεν...επιτρέπονται οι πολλές-πολλές...επεκτάσεις ! :-)

Και σ΄αυτό είναι "σύμφωνοι" με τον...τρόπο τους ΟΥΛΟΙ ! :-)

Καλό βράδυ ΠΑΝΤΑ με χαμόγελο !
20/12 19:48  Nastybishop
Η κινητικότητα του κεφαλαίου είναι μεγάλο αγκάθι για τα φορολογικά συστήματα. Ουσιαστικά οδηγεί σε μια έμμεση επιβάρυνση των λιγότερο ευέλικτων συντελεστών (εργασία;). Μια λύση θα ήταν οι υπερεθνικές συμφωνίες. Αλλά πως; Την στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Off-shore εταιρείες λόγου χάρη έχουν οι ίδιοι οι υπουργοί, πως περιμένουμε να τις απαγορεύσουν;
20/12 19:50  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μα καλά, ουδείς προβληματίζεται τι γύρευαν σε ταβέρνα, οποία μπασκλασερί...
Αύριο δύο + μία εορταστικές συνταγές :
Σούπα με φτερούγες γαλοπούλας
ή
Soupe au pistou (Μαρσίλιας)
και
άλλη μία Μαρσεγιέζικη (αναμένεται αργότερον)
20/12 19:59  Κλεάνθης
Nasty, είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιείς Mozilla (το κατάλαβα από το βρ(ο)μοδουλειές) :)

Χαιρετώ διότι ακολουθεί στολισμός δένδρου (ελαφρά μορφή παλιμπαιδισμού?)
20/12 19:59  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Νάστυ κρύβε λόγια !
Η συντεταγμένη μετακίνηση της παραγωγής ακόμη και η βιομηχανική υπεργολαβία σε χώρες "χαμηλού εργατικού κόστους" έχει αποδειχθεί πλέον ολέθρια ! (Σαφές ήτο από την αρχή, αλλά μόνο για τους διορατικούς οπαδούς της "λιτής" - lean παραγωγής).
Όμως η "μετακίνηση" της φορολογικής έδρας έχει νόημα και προς το παρόν ο γράφων δεν έχει ανιχνεύσει αντενδείξεις...
20/12 20:04  Nastybishop
Ναι την μετακίνηση της φορολογικής έδρας είχα κατά νου όχι της παραγωγής. Αυτό είναι λίγο διαφορετικό θέμα.

κλεανθη google chrome (αμ τι πρωτοπόρος!)
20/12 20:30  evie
Καλησπέρα,
ωραία η ιστορία!

Το δικό μου χριστουγεννιάτικο δένδρο έχει οπτικές ίνες, δεν χρειάζεται στολίδια ούτε φωτάκια. Είναι όμως εντυπωσιακό.
Το απαραίτητο στοιχείο παλιμπαιδισμού είναι το ρετρό τρενάκι που κάνει βόλτες στη βάση του δέντρου.
20/12 20:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ε, λοιπόν από τότε που "μεγάλωσε" η Μυρσίνη δεν στολίζουμε δένδρο.
Στολίζουμε όμως στοιχειωδώς έναν πελώριο (και γηραιό) φύκο, πίσω από τον οποίο (τον υπόλοιπο καιρό) είναι η "φωλιά" της Αργώς (σ.σ. της γηραιάς σκυλίτσας μας).
Φέτος στα πόδια του να ψάχνει τα δώρα θα είναι και η Κοραλλία (σ.σ. νεαρά γαλή) "ίσως" και η Σμαράγδα (σ.σ. γηραιά χελώνα η οποία λόγω των κλιματικών μεταβολών "μπαινοβγαίνει" σε χειμερία νάρκη...)
20/12 20:46  Usοund
Δικαιότερη κατανομή φορολογικών ελαφρύνσεων. Ο πέμπτος θα πληρώνει από τούδε και στο εξής 0,8 ευρώ (μείον 20%), ο έκτος 2,4, ο έβδομος 5,6, ο όγδοος 9,6, ο ένατος 14,4 κι ο μαλάκας 47,2. Σύνολο 80!Ο Σόλωνας είμαι?
20/12 20:46  mc
ΔΕΝ θέλω να καταλάβω και έχει δίκιο ο Τ.D όταν λέει ότι δεν είναι δυνατή καμία εξήγηση στην περίπτωση αυτή. Το θέμα είναι τι ακριβώς γεννά την άρνηση και πότε ακριβώς αυτή θα καταφέρει (και αν) να "επιβληθεί" της συμφωνίας. Για όσους καταλαβαίνουν, υπάρχουν εξηγήσεις. Με όσους δεν θέλουν να καταλάβουν, θα υπάρχουν πάντα παρεξηγήσεις.
20/12 20:47  mc
Usound, με το που ανέφερες τον μαλάκα, τσουπ έσκασα μύτη.
20/12 20:49  Usοund
Τυχαίο ήταν. Αν και για κονομημένο σε κόβω.
20/12 20:51  mc
Ναι, έχω πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Θα έπρεπε όμως να είμαι στην παρέα. Κάποιος επιτέλους έπρεπε να διαπραγματευτεί με τον ταβερνιάρη, έτσι κι αλλιώς. Ποιος πληρώνει όμως τον βαρκάρη;
20/12 20:56  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@Usound
<"Για μισό λεπτό" ούρλιαξαν οι τέσσερις πρώτοι. "Εμείς δεν πήραμε τίποτα. Το σύστημα εκμεταλλεύεται κυρίως τους φτωχότερους»".
Μάλλον με την πρότασή σου θα αρχίσουν να πετάνε πέτρες στους έξι (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των μικρομεσαίων) και όχι μόνο στον δέκατο -:)
20/12 21:05  Usοund
Ακριβώς! Η ελάφρυνση είναι δικαιότερη. Δες τις τρώει μόνον ένας.
20/12 21:10  mc
Αυτό δεν είναι φοροελάφρυνση. Είναι ξυλοφόρτωμα.
20/12 21:11  Usοund
Υ.Γ. Τέτοιους καθηγητάδες βάζουν να κάνουν φορολογική πολιτική γι αυτό πάνε κατά διαόλου. Βάλτε κανέναν της πιάτσας, ρεεεεεεε!(διατίθεμαι, με το αζημώτο βεβαίως, βεβαίως!).
20/12 21:13  Usοund
Γράψε αζημίωτο.Αν και τα αζυμώτο, καλό μου ακούγεται.
20/12 21:14  Usοund
Το. Τύφλα να έχει ο albatrus!
20/12 21:15  evie
Το αζημίωτο σημαίνει να κρατηθεί το 20% ως αμοιβή στον... άνθρωπο της πιάτσας... καμμία μείωση στους υπόλοιπους κι έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
20/12 21:15  Κλεάνθης
-Διάλειμμα-

Usοund, ο "μαλάκας" ο δέκατος θα πάρει και την απόδειξη του γεύματος (80 ευρώ), να την περάσει στα έξοδα της εταιρείας του, κάτω από τα μαϊμουδιάρικα έξοδα διαφήμισης (800.000 ή 8.000.000 ευρώ)?
20/12 21:17  mc
Κλεάνθη,

όση ώρα ο usοund διορθώνει τα λάθη, θα σου απαντήσω εγώ: ΝΑΙ.
20/12 21:19  Κλεάνθης
mc, μπορούσες να γράψεις μόνο... ΝΑΙ :)
20/12 21:20  Κλεάνθης
Θα καταλάβαινα ότι είσαι εσύ!
20/12 21:20  mc
Έπρεπε να αιτιολογήσω την παρέμβαση :{
20/12 21:21  Κλεάνθης
Τι λάθη, πρέπει να κάθεται 5 μέτρα μακρυά από το pc και να πετάει βελάκια στο πληκτρολόγιο - δεν εξηγείται αλλιώς!
20/12 21:21  Usοund
Μόνο η Εύη με καταλαβαίνει...
20/12 21:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Και νικήτρια είναι... η evie !
(τέτοιες πιένες έχει να δει το βλόκιον από τότε που με έγραφε η Μ. καλά κάνω που δεν γράφω αυτοπροσώπως...)
Με την ευκαιρία μεταφέρω τους χαιρετισμούς της σε όλη τη μπλογκογειτονιά. Μόλις αφίχθη ηλεκτρονικώς και η συνταγή...
20/12 21:31  Usοund
Α,και μιά που εδώ έχει καλό υλικό ποιά είναι η λύση στο παράδειγμα του Τισία?
20/12 21:39  evie
Να ματαφέρετε και τους δικούς μας χαιρετισμούς στη Μυρσίνη, την περιμένουμε να κάνει μια βόλτα στην μπλογκογειτονιά μας στις γιορτές.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
32 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις