ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


Καθυστερημένος μεν, αλλά...
1074 αναγνώστες
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008
17:06

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ

 

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

 Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08 

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ εδώ.

Σχόλια

21/11 17:22  freeagle
... 688 με μένα ...
21/11 17:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ζητώ συγνώμη, η δημοσιεύση έπρεπε να γίνει χθες Πέμπτη, εξ' ου και ο τίτλος. Ο Radio N. με είχε προειδοποιήσει εγκαίρως, αλλά ο γράφων γέρος άνθρωπος και με πολλές ασχολίες...
21/11 17:35  Goldmine
Καλόστονε κι ας άργησε:-)
21/11 17:52  Κλεάνθης
691 και η συνείδηση ήσυχη (θα έλεγε ο μονήρης βλαξ)


21/11 17:58  Κλεάνθης
Φυσικά ο μοναστεριστής ούτε καν μονήρης
21/11 18:39  Yannis K.
Καλησπερα
(το ενα αστερι κρινεται χωρις να το ξερει απο την ιδια τη κακια του και αυτη εχει να ξεπληρωσει αλλα δεν ειναι και λιγο γι αυτο λυπηθειτε το αναλογως και οπως του αρμοζει)
21/11 20:04  apologia pro sua vita
Γειά σου Προμηθέα. Διάβασα και την προηγούμενή¨σου ανάρτηση και έχει πολύ ενδιαφέρον. Νά σαι καλά. Καλύτερα δύο παρά ένα.
21/11 20:28  periscopio
Καλησπέρα και Μπράβο σας ! 5*

"... αλλά ο γράφων γέρος άνθρωπος..." Μάλλον αστειεύσθε... ορμή εφήβου δείχνουν οι ενασχολήσεις σας !

Καλό σας βράδυ, πάω να ακούσω τη ΜΟΝΙΚΑ.
22/11 20:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κανονικά θα έπρεπε να γκρινιάξω (το πίασατε το υπονούμενο...), αλλά η ανταπόκριση από τη Θεσ/νίκη ήταν θετικότατη.
Σήμερα στο 3ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων για την Προτυποποίηση και την Τυποποίηση - ΕΝΕΠΡΟΤ παρουσιάσθηκε ανακοίνωση (από τον άλλο συνδημιουργό της) σχετική με τον "ΑΠΟΠΛΟΥ" για τις ελληνικές Μ.Κ.Ο.
Η υποδοχή ήταν με α"αντικειμενικά" κριτήρια ενθουσίώδης...
Αναρτήθηκε στις στατικές σελίδες (αριστερά) η παρουσίαση και το κείμενο της ανακοίνωσης. Το πλήρες κείμενο του ΑΠΟΠΛΟΥ υπάρχει από καιρό ανηρτημένο πιο κάτω. Λεπτομέρειες για την αποδοχή του από τις Μ.Κ.Ο. και για σχετικό Συνέδριο σε λίγους μήνες προσεχώς...
25/11 18:51  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Συμπόσιο για την Τυποποίηση»

Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ξενοδοχείο Electra Palace (Ν. Νικοδήμου 18-20, Πλάκα)
Από Μετρό «Σύνταγμα» 5 λεπτά με τα πόδια

Ώρα έναρξης 09:30 π.μ.
Ώρα λήξης 18:00 π.μ. (Πέμπτη)
Ώρα λήξης 19:30 π.μ. (Παρασκευή)

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Μην το χάσετε ! Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η συμμετοχή του γράφοντος εις την Οργανωτική Επιτροπή αποτελεί εγγύηση...

Πρόγραμμα εδώ :
http://www.ntua.gr/announcements/general/uploads/2008-11-18_700993_attachment_921988.pdf
01/12 10:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Παρουσίαση τηςΚατάστασης του Κόσμου 2008 - Καινοτομίες για μία Πράσινη ΟικονομίαΑθήνα, Στοά του Βιβλίου, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, 12.30 μμΗ ΔΗΩ, Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη παρουσιάζουν την ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου 2008, Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία, την ετήσια έκθεση Άτου Worldwatch Institute στην Στοά του Βιβλίου, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, στις 12.30μμ.«Η κατάσταση του Κόσμου 2008: Καινοτομίες για μία Πράσινη Οικονομία», ασχολείται με τις καινοτομίες που αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη γη με στόχο τη μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα μοντέλο αειφόρου οικονομίας. Οι συγγραφείς του τόμου δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή και η διεθνής εντεινόμενη οικολογική κρίση ωθούν σε υποχρεωτικό ανασχεδιασμό τις οικονομικές δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της αειφορίας, με κύριο γνώρισμα την εισαγωγή νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και πώς η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες πραγματικότητες όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των πόρων, αλλά και για τις σύγχρονες κοινωνίες, μέσα από τις διαφοροποιήσεις που οι οικονομικές αλλαγές φέρνουν ως προς τον τρόπο ζωής και τα μοντέλα διαβίωσης.


Οι μελετητές του Ινστιτούτου Worldwatch, το οποίο εκδίδει τις ετήσιες εκθέσεις του ανελλιπώς από το 1984, έχοντας επιτύχει το State of the World να είναι η περισσότερο αναγνώσιμη έκδοση στο χώρο της περιβαλλοντικής βιβλιοπαραγωγής διεθνώς, και με την φετινή έκδοση επιμένουν να θέτουν επί της τράπεζας της δημόσιας συζήτησης τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας, υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμη το χρόνο να αλλάξει πορεία. Ταυτόχρονα το Ινστιτούτο καταθέτει βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις για πολιτικές σε μεγάλη και μικρή κλίμακα.«Η ώρα για δράση είναι τώρα», τονίζουν οι καταξιωμένοι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα συγγραφείς του τόμου και παρουσιάζουν τις τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις του
01/12 10:47  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
«Η ώρα για δράση είναι τώρα», τονίζουν οι καταξιωμένοι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα συγγραφείς του τόμου και παρουσιάζουν τις τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις τους στο αναγνωστικό κοινό.Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Σπύρος Δανέλλης, Δήμαρχος Χερσονήσου, συγγραφέας του προλόγου στην ελληνική έκδοση,
Σάκης Κουρουζίδης, πρόεδρος Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης,
Μιχάλης Προμπονάς, επιμελητής της ελληνικής έκδοσης,
Σπύρος Σγούρος, πρόεδρος της ΔΗΩ.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιάννης Σακιώτης, συντονιστής της φετινής έκδοσης.

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

01/12 11:05  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα και τα δέοντα εξ εμού να πάει και εις το 14
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις