ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


45. "Johnny Be Good" ...από τον PETER TOSH (*)
875 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007
18:58

Διαχείριση ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (μέρος 4ο)

Κόστος Ποιότητας : Ορίσαμε την Ποιότητα και διαπιστώσαμε, ότι κάνει τους πελάτες ευτυχισμένους άρα και τον Οργανισμό (κερδοσκοπικό ή όχι) επιτυχημένο (κέρδη για τους μετόχους ή επανεκλογή για το Δήμάρχο).

Ε ! δεν γίνεται, ένα τόσο ωραίο φαινόμενο έχει και το αντίστοιχο κόστος. Ποιό πιστεύετε λοιπόν, ότι είναι το Κόστος της Ποιότητας ? (πρόχειρο - ανάριθμο Quiz).

Ας δούμε πρώτα τις συνέπειες μιας ΜΗ εκπλήρωσης απαίτησης, που έχει προδιαγραφεί  = ΛΑΘΟΣ (ή επιπλέον έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια ) = ΕΛΑΤΤΩΜΑ :

  • Κοστίζει να την ανακαλύψεις με ελέγχους ΠΡΙΝ φύγει για τον Πελάτη (κόστος αξιολόγησης).
  • Κοστίζει η διόρθωση - ενδεχομένως ολική κατάληξη στα μπάζα -(κόστος αποτυχίας).
  • Κοστίζει και να την ψάχνεις στα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής (κόστος πρόληψης).
  • Κοστίζει και πολύ μάλιστα, εάν ανακαλυφθεί ΜΕΤΑ - από τον ίδιο τον Πελάτη - (κόστη επιστροφής, αποζημίωσης, φήμης κλπ.)

Πρόληψη - Διόρθωση - Αβεβαιότητα - Επιστροφές... είναι οι αιτίες που δημιουργούν έξοδα : Αυτό είναι το Κόστος τη ΜΗ Ποιότητας

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ !

(*)... γίνε εσύ ποιοτικός και μη σε νοιάζει...

http://www.youtube.com/watch?v=zvix9pF3gOc

Σχόλια

02/11 20:06  Goldmine
Πολύ με εκφράζει το θέμα σας και το τραγούδι. 5*
03/11 13:19  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Κοιτάξτε τώρα πως τα φέρνει η τύχη. Λίγες σειρές πάνω από τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ στο blog ALAPIS ο τίτλος είναι : Μεταβλητότητα = Ευκαιρία ! http://shmera.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=1433&blid=66
Στο Άρθρο 41. του ΠΡΟΜΗΘΕΑ έγραφα :
Παρόλο που η προσέγγιση και λειτουργία όλων των Διεργασιακά προσανατολισμένων Συστημάτων έχει κοινά χαρακτηριστικά καθένα τους καλείται να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερο - παράγοντα (πρόβλημα). Τα πιο γνωστά Συστήματα και οι αντίστοιχοι παράγοντες είναι :
Διαχείρισης Ποιότητας / Μεταβλητότητα
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ = ο ΕΧΘΡΟΣ της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ !
Δεν θεωρείτε, ότι υπάρχει ένα "θεμελιώδες - φιλοσοφικό" ζήτημα προς διερεύνηση, για του τι σημαίνει "Ποιότητα" στις χρηματιστηριακές αγορές ???
03/11 13:35  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Καλημέρα και εξαιρετικό το ασμα. Μου θυμίζετε συνεχώς παρελθούσες εποχές. Ναι, είνια πράγματι εν ζήτημα, αλλά μη λησμονείτε ότι εκ της μεταβλητότητος κυρίως δυνατόν να αποκομίσουμε κέρδη οι βραχυπρθεσμοι κουρσαροι.

Αλλά όλα εντος του παιγνίου είναι.
04/11 19:57  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Να προσθέσω και το "Παίζουν ασύστολα, δημιουργούν μεταβλητότητα..." του Θ. Μαυρίδη.
Δεσμεύομαι να επανέλθω (στην ώρα του) στο θέμα : Ποιο είναι το "Προϊόν", οι "Πελάτες" και οι λοποί "Συμμέτοχοι" των Χρηματιστηρίων ? Πως είναι δυνατόν να ορίσουμε την "Ποιότητά" ?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις