ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


39. "Felicita" ...από τον AL BANO και την ROMINA P. ή την MENENT S. (*)
868 αναγνώστες
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2007
21:34

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ή ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ?  (μέρος 5ο)

Προϊόν(τα) Οργανισμού : Είδαμε χθές (Άρθρο 38.) το βασικό του χαρακτηριστικό, είναι ότι αποτελεί το αποτέλεσμα μιας Διεργασίας (ή πιθανότερα περισσοτέρων).  Ένα προίόν μπορεί να είναι υλικό, άϋλο, ή και συνδυασμός των δύο. Με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και υπηρεσιών, με την αξία τους για τους Πελάτες και τα συναφή ζητήματα θα ασχοληθούμε προσεχώς.

Σήμερα - χαλαρά - θα αναφερθούμε στην ανάγκη να γνωρίζουμε Τι Προϊόν Παράγουμε ? Το ερώτημα φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι ! Είναι μάλιστα πολύ κρίσιμο. Από την απάντηση θα προκύψουν τα απαραίτητα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τις διεργασίες παραγωγής (διάθεσης, προβολής κλπ.) του, καθώς και τις κρίσιμες παραμέτρους τους.

Ας υποθέσουμε, ότι ένα εστιατόριο Ιταλικού τύπου προσφέρει αποκλειστικώς και μόνο πίτσεςΠοιό είναι το προϊόν του ?

  • Μα Πίτσες !
  • Λάθος προϊόν ! 
  • Πίτσες σερβιρισμένες σε τραπέζια (με ή χωρίς τραπεζομάντηλα), με μαχαιροπίρουνα (ή όχι), με πετσέτες (λινές ή χάρτινες), από σερβιτόρους (ή με αυτοεξυπηρέτηση), με φώτα, μουσική, τουαλέτα κλπ.....!
  • Που είναι η παγίδα : στην επικέντρωση μόνο στην πίτσα και όχι στο εστιατόριο.
  • Η πίτσα είναι ενδιάμεσο προϊόν, απευθύνεται μάλλον στον εσωτερικό Πελάτη = Σερβιτόρο. Ή αν προτιμάτε αποτελεί τμήμα του τελικού προϊόντος, το οποίο απευθύνεται στον τελικό εξωτερικό Πελάτη. Η ικανοποίηση του συναρτάται με ένα σύνολο από κρίσιμες παραμέτρους, όπου η ποιότητα αυτής καθαυτής της πίτσας αποτελεί μόνο μία, (και ίσως τη λιγότερο σημαντική)... 

 

 Ας υποθέσουμε τώρα, ότι το εστιατόριο προσανατολίζεται σε διανομή του προϊόντος του και στο σπίτι (delivery). Είναι τούτο δυνατό ?

  • Μα γιατί όχι ?
  • Πάλι λάθος προϊόν !
  • Πρόκειται πλέον για πίτσες σε χάρτινο κουτί στο σπίτι του Πελάτη. (Ζεστές ακόμη, κατά το δυνατόν ακέραιες και στην ώρα τους).
  • Η ικανοποίηση του συναρτάται με ένα τελείως διαφορετικό σύνολο από κρίσιμες παραμέτρους. Η διεργασία παραγωγής του ενδιάμεσου προϊόντος παραμένει ίσως αμετάβλητη, εμπλέκονται όμως άλλες - πρωτόγνωρες - διεργασίες (λήψης παραγγελίας, μεταφοράς κλπ.) με τελείως διαφορετικούς κινδύνους αστοχίας (λάθους) και δυνατότητας λήψης διορθωτικών μέτρων (θεραπείας).

Νομίζετε, ότι οι παραπάνω επισημάνσεις αποτελούν προϊόντα εορταστικού τριημέρου και της συνεπαγόμενης εύθυμης διάθεσης του γράφοντος ? Λάθος ! Το ποσοστό των Οργανισμών, οποίοι έχουν πραγματική γνώση των προϊόντων τους (καθώς και των αντίστοιχων κρίσιμων παραμέτρων), είναι εκπληκτικά (και τραγικά) μικρό ! Συμβαίνουν δε αυτά και στις καλύτερες οικογένειες ....

Αύριο αυθεντικές ιστορίες σύγχυσης - χρεοκοπίας / επιτυχίας και προφανώς απροειδοποίητο Quiz ! 

(*) ... Μέρα πού'ναι... ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ... με δύο versions η μία πιο προβοκατόρικη από την άλλη. Αύριο πάντως το τραγούδι θα είναι πατριωτικό....

http://www.youtube.com/watch?v=Q0wZQbK938Y

http://www.youtube.com/watch?v=VLLfvipChTc

     

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις