ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


252. "Φεύγω" ...από τους STEREO MIKE και τη ΧΑΡΟΥΛΑ Α. (*)
674 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008
21:08
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 69ο) 
                                 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (18)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 9)
 
 
Είναι οριστικό : Θα συμμαζευτούμε εδώ μέσα ! Τέρμα τα «εμβόλιμα – του εμβόλιμου – ώ εμβόλιμο». Θα επικεντρωθούμε με συνέπεια στο παρόν απλώς εμβόλιμο (Διοίκηση Έργων), θα το ολοκληρώσουμε και θα συνεχίσουμε ομαλώς…
 
Υπενθυμίζω – διότι δικαιολογημένως «έχουμε χάσει τη μπάλα» – ότι ασχολούμεθα με τη Διοίκηση Έργων και την αντίστοιχη Διαχείριση Κινδύνων σ’ αυτά, διότι :
  • Τα έργα σε οιαδήποτε εταιρία ( βελτίωσης – αναδιάρθρωσης – ανάπτυξης  < συνολικώς της εταιρίας, ή νέων προϊόντων της παίζουν > ) παίζουν σημαντικό ρόλο και μάλλον σημαντικότερο από τις εταιρίες των οποίων το αντικείμενο είναι η παραγωγή έργων !
  • Μοιάζει παράδοξο, αλλά οι τελευταίες – όσο άθλια και να λειτουργούν – «έχουν πέσει στο βαρέλι μικρές» !.. «Με το μάτι», όπως λέμε στα ελληνικά, ή «με τη μύτη - pif», όπως είναι η αντίστοιχη γαλλική έκφραση, τα βγάζουν ευκολότερα πέρα… Οι προηγούμενες «λαϊκές εκφράσεις της πιάτσας» αντανακλούν βεβαίως το κεφάλαιο «γνώσηςεμπειρίαςτεχνογνωσίας και τσαχπινιάς» τους. Οι άλλες δυσκολεύονται περισσότερο, όσο και αν η «συνεχής» τους λειτουργία είναι κλάσεις ανώτερη !
  • Οι κίνδυνοι στα έργα περιγράφονται απολύτως με το παρακάτω ανέκδοτο : Εποχή ανάπτυξης των σιδηροδρόμων στις Η.Π.Α. Η όλη διαδικασία ανέτρεπε το υπάρχον status quo της οικονομίας. Ιδιοκτήτης εκτάσεων αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης με το άκουσμα του σφυρίγματος πυροβολεί την καφετιέρα !... και δηλώνει «αυτά πρέπει να τα σκοτώνεις μικρά… αν μεγαλώσουν (και γίνουν ατμομηχανές) έχασες !» Στην αρχή οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και το κόστος αποφυγής τους μικρότερο... 
 

(*)… Αύριο αναχωρούν εις Παρισίους δύο Σπουδαστές μου… Η (φιλτάτη, καθότι και απόφοιτος του Λεοντείου και μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων) Ν. και ο Θ… Εδώ και χρόνια – επί Πρυτανείας Θ. Ξανθόπουλου, νυν Υφυπουργού Δ.Ε. -  υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και της E.N. des Ponts et Chaussees…  όχι ότι κι’ ότι, καμία σχέση με το πρόγραμμα Erasmus ανταλλαγής φοιτητών… ΔΙΠΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑ !... Μετά το 6ο εξάμηνο του ΕΜΠ, ή το 3ο έτος της ENPC, υπάρχει η (αμφίδρομη) δυνατότητα παρακολούθησης στην άλλη Σχολή και η απόκτηση του Διπλού Διπλώματος Μηχανικού… Η ENPC («Γεφυρών και Οδοποιίας») ιδρύθηκε το 1747… Είναι η κορυφαία Σχολή «Κλασσικού» Πολιτικού Μηχανικού της Γαλλίας και στις «πέντε της Ευρώπης»… Μη την ψάξετε στους «Πίνακες Κορυφαίων Πανεπιστημίων»… Τα γαλλικά, ελληνικά, γερμανικά και γενικώτερον τα με ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας Πολυτεχνεία αρνούνται (ίσως κακώς !) να αξιολογηθούν με τα άθλια αγγλοσαξωνικά κριτήρια «αξίας» (my ass)… και δεν υπάρχουν στην κατάταξη!.. Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε αναφορά ανίδεων «δημοσιογράφων» (και κάτι χάνων πελαγίσιων στο φόρουμ) για την «κατάντια και κατάταξη…» γνωρίζετε πλέον πως θα αντιδράσετε ( και τι θα ψαύσετε…) Καϋμός πάντως του γράφοντος παραμένει η μη προβολή των παραπάνω… Το έχετε δει πουθενά αλλού ?.. ΟΥΤΕ καν το ΕΜΠ το προβάλλει !.. Οι νεώτεροι Σπουδαστές δεν το γνωρίζουν…  Επικρατεί η παρωχημένη κατά το γράφοντα (Αναπληρωματικό Μέλος της Συγκλήτου υπενθυμίζω) επικοινωνιακή αντίληψη : «Denmaschezete»… «Είμαστε καλοί και δεν μας νοιάζει» !..

Φύγετε παιδιά μου... κρατιέμαι να μη γράψω : και μαύρη πέτρα ρίχτε πίσω σας...

 

Σχόλια

02/09 22:13  PREMIUM
Μια χαρά δεν είμαστε εμείς εδώ...

Ποια συντρίμια, αρρωστημένοι και αγρίμια ;;;

Μια χαρά "παιδιά" είμαστε και ίσως η καλύτερη "παρέα" για τα...παιδιά μας...

www.youtube.com/watch?v=Chi9ycJI4Qo
03/09 00:04  Goldmine
Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα φίλο μου και χαιρετώ την ομήγυρη και τους οικοδεσπότας (τον μεγάλο και την μικράν:-)!
04/09 10:36  voula 99
Καλημερα !
Να φυγουν βεβαια ( για σπουδες ) , αλλα μαυρη πετρα ?

θα το θελατε για τη Μυρσινη ?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις