ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


251. "You Get What You Give" ... GREENPEACE (*)
706 αναγνώστες
Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008
15:53
Ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο των Προτύπων  
Εμβόλιμο - του εμβόλιμου - ώ εμβόλιμο

(*) Σχετική δήλωση αποποίησης ευθυνών για τη χαοτική εσχάτως θεματολογία υπάρχει εδώ... ολοκληρώθηκε η συγγραφή της ανακοίνωσης η οποία κράτησε τον γράφοντα μακριά από το "κοινό του" (sic)... δημοσίευση δεν είναι δυνατόν να γίνει, διότι πρέπει εις το Συνέδριο να είναι αδημοσίευτη... Κάποια ερωτήματα όμως, τα οποία απετέλεσαν και το έναυσμα όχι μόνο της ανακοίνωσης, αλλά μακρόχρονης αναζήτησης, είναι θεμιτό να τεθούν σε διαβούλευση... το βιδεάκιο ενδεικτικό, ο γράφων δεν είναι καν μέλος της συγκεκριμένης ΜΚΟ... από τις πλέον "κλειστές ΜΚΟ"... στην Ελλάδα πλήρη μέλη είναι περίπου τριάντα (30)...

Ερωτήματα

 • Είναι ορθός ο όρος Μη <Κυβερνητικές> Οργανώσεις, ο οποίος έχει όμως επικρατήσει ευρέως ; 
 • Είναι επιθυμητό οι ΜΚΟ να υιοθετούν εθελοντικώς την εφαρμογή Προτύπων και να πιστοποιούνται όπως οιοσδήποτε άλλος Οργανισμός ; 
 • Είναι απαραίτητο οι ΜΚΟ να πιστοποιούνται «ως ΜΚΟ», δηλαδή να υπάρχει «πρότυπο» και διαδικασία με την οποία να «αναγνωρίζονται» ως ΜΚΟ ;

       Προσέγγιση

 • Λάθος μεταφορά στην ελληνική του όρου Non Governmental Organizations. Ορθόν είναι το Μή <Κρατικές> Οργανώσεις. Αλλά η αντικατάσταση όρων, οι οποίοι έχουν καθιερωθεί ευρέως δεν είναι ευχερής. Είναι ευτυχές όμως, ότι οι δύο όροι έχουν το ίδιο αρχικό γράμμα, άρα η χρήση της διαδεδομένης συντομογραφίας Μ.Κ.Ο. παραμένει.
 • Στον «ΑΠΟΠΛΟΥ» (βλέπε στατικές σελίδες), παρακινούνται οι οργανώσεις να χρησιμοποιούν στην πράξη για τη βελτίωση της λειτουργίας τους μεθόδους και εργαλεία πιο σύνθετα και εξελιγμένα, όπως είναι οι δείκτες αξιολόγησης, οι μηχανισμοί εσωτερικών ελέγχων, τα πρότυπα και μοντέλα. Προτείνεται – προτρέπονται δηλαδή οι ΜΚΟ να υιοθετούν σε εθελοντική βάση, αναλόγως του βαθμού της οργανωτικής τους ανάπτυξης, όλο το φάσμα του συνεχούς της προτυποποίησης - λεπτομέρειες προσεχώς... (Ας σημειωθεί ότι, το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας - EFQM δίνει τη δυνατότητα επιβράβευσης–διάκρισης στο ανώτατο επίπεδο (Ευρωπαϊκά Βραβεία) για ΜΚΟ, το δε Μοντέλο Αριστείας των Η.Π.Α.– Balridge δημιούργησε προσφάτως ειδική κατηγορία επιβράβευσης  για ΜΚΟ στο ανώτατο επίπεδο).
 •  Προκύπτουν δύο υποερωτήματα :
  • Ποιος φορέας θα αναπτύξει, (θα συντηρεί και πιστοποιεί) ένα τέτοιο πρότυπο ;
  •  Είναι θεμιτό κάποιος ενδιαφερόμενος να συνεργασθεί με ΜΚΟ, να απαιτεί την υιοθέτηση από αυτές κάποιου προτύπου, όπως το παραπάνω ή άλλα ;
  • Ως προς το πρώτο, προκρίνεται η «αυτορρύθμιση». Δηλαδή η ανάπτυξη και διαχείριση ή υιοθέτηση προτύπου από τις ίδιες τις ΜΚΟ.
  • Ως προς το δεύτερο, προκρίνεται η δυνατότητα απαίτησης - υποχρέωσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία συνεργάζονται ή χρηματοδοτούν ΜΚΟ να ακολουθεί οιοδήποτε γενικό ή εξειδικευμένο πρότυπο κρίνουν εκείνα απαραίτητο.

 

 

 

Σχόλια

31/08 18:38  lemon.
χαίρε ωρέ ζΑγοραίε!
εσύ, η ΚΠΥ, η ΜΚΟ και το κακό συναπάντημα!
οι 300 του Λεωνίδα και οι 30 της πρασινο-@!
Οι πρώτοι μείνανε στην ιστορία... για τους δεύτερους χλωμό το βλέπω!
τι να φταίει άραγε!?
Δύσκολο κουίζ! για "δυνατούς" λύτες!
31/08 18:52  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Βρε lemon αργείς... μόλις έστειλα την ανακοίνωση με τον <επιστημονικογεροντοκορίστικο> τίτλο :
"ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ".
Αξιοποιώντας το σχόλιό σου θα ήταν :
"ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΥΠΑ - La Sare, la Mare et la Mauvaise Rencontre". (*)
Αντικειμενικά πιο πιασάρικο !...

(*) Η "σάρα" (= κατολίσθηση), η "μάρα" (= πλυμμήρα ή και τσουνάμι) και το "κακό συναπάντημα" (= ? μάλλον κατά περίπτωση...)


31/08 19:03  lemon.
Τι να σου κάνω που άρχισα να σε φοβάμαι... μη μου παρεξηγηθείς!
Τα τελευταία δείγματα γραφής σου με "πάγωσαν"! ολίγον τι! αλλά εγώ είμαι ολίγον χωριάτης...
31/08 19:11  Κλεάνθης
Χαοτική εσχάτως θεματολογία! Τριαντάφυλλε!

Φυσικά στα ερωτήματά ΔΕΝ υπάρχει το ορθόν αλλά Η ΜΟΔΑ (αφού "τους παίρνει" τα κάνουν)

Ένας πιστός αναγνώστης και μαθητής σου
31/08 19:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τα όρια " μη - παρεξήγησής" μου είναι απεριόριστα... Κάποιες φορές (όπως τώρα που θα κλείσω και αναχωρήσω για βόλτα με την σκυλίτσα Αργώ) είμαι απλώς κουρασμένος...(έως πνευματικώς "πτώμα")...
31/08 19:20  lemon.
Ναι, ναι, ξέρω!
Οίκος ανοχής κτλ
Έως τώρα τον οίκο σου θα τον εχαρακτήριζα ως οίκο αντοχής!
Σχετικά με την ανοχή σε "είδα" να "ζορίζεσαι" ολίγον τι έως και να κάνεις τον canard...
συγνώμη για την έκφραση!
Καλή βόλτα!
ετοιμάζομαι κι εγώ για καμιά μπυρίτσα!
31/08 19:23  Κλεάνθης
Πρόσφατα σε κάποιο υπέροχο μέρος της Ελλάδας μας βρέθηκα για δουλειά (επιθεώρηση) και ο τύπος που με πήρε από το λιμάνι είχε μερικά αυτοκόλλητα στις πόρτες του αυτοκινήτου (κάτι σε ΜΚΟ - φίλοι της Σερβίας - με βυζαντινή γραφή)... ρωτώντας τι είναι ΑΥΤΟ μου απάντησε "είμαστε 5-6, βαρύς ο χειμώνας, μπορεί να πάρουμε και κανένα φράγκο"
31/08 19:35  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Έφυγε,.. μεγάλη η κουβέντα το τι είναι ή όχι ΜΚΟ... "άσπρισε η κώμη του" (δικαιολογία την οποία χρησιμοποιεί εις πάσα ευκαιρία και μ@α, αντί να παραδεχθεί ότι γερνάει...)
Πάντως το συγκεκριμένο ζήτημα το "λύσανε" με τη διατύπωση : "ευρύτερη - τεκμηριωμένη κοινωνική ωφέλεια" + <κάποια άλλα> (ή κάπως έτσι...)
Τον "κλειστο αριθμό μελών" το λύσανε επίσης (εμένα με πείσανε), αλλά αυτό θα το αφήσω "επάνω του".

"Νυχτερίδα" - Μ.Κ.
31/08 19:35  lemon.
κλεάνθη! μη μπερδεύεσαι!
άλλο κάποιοι να κάνουν ΜΚΟ και να εκμεταλεύονται κάποιους (να βγάζουν κανα φράγκο) και άλλο κάποιοι πρασινο-@ να ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ το οικο-κίνημα? αν μπορούμε να το πούμε έτσι.
31/08 19:36  Yannis K.
*>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
31/08 19:39  lemon.
μικρούλα, έκανες κανα μπάνιο στον Αι Γιάννη στον Κάσπακα? εκεί στα ωραία βραχάκια?
31/08 19:42  Κλεάνθης
Yanni το τελευταίο δεν το κατάλαβα!
31/08 19:45  Κλεάνθης
Το τελευταίο > εννοώ
31/08 19:49  Yannis K.
δεν εχεις αδικο κλεανθη.
εβαλα πεντε αστερια και πολλα βελακια θελοντας να πετυχω τον απαραιτητο αριθμο των 15 χαρακτηρων (τωρα τι κολλημα ειναι αυτο του φτωχοcapipitalενας Ντιογο μονο ξερει). Ο φτωχοcapital μουκοψε τ' αστερακια και μου αφησε τα βελακια. Δεν εννοω τιποτα. Περαστικος περασα να πω ενα γεια.
31/08 20:02  lemon.
* * * * *
31/08 20:04  lemon.
για το οτι συμφωνείς! Λουα-λουα
31/08 20:24  Swearengen
Ιδού λοιπόν η λύση, δι' όσους επιθυμούν ν' αποκαλύπτουν την ψήφο τους !
Πέντε αστερια, στη σειρά τοποθετημένα. Απλό όσο το αυγό του Κολόμβου και σατανικό όσο η επιστολή που ξαπέστειλε τον φτωχό Εδμόνδο Δαντέ (sic, Υanni!) στο φρούριο του Ιφ.

Σε ρόλο Κολόμβου, ο lemon.

Mια χρήσιμη ιδέα, γιά όλους εκείνους που τόσο καιρό δηλώνουν θρασύτατα στους bloggers ότι μόλις τους έθεσαν ...πέντε μοναστερα (5*). Και είναι και χαρούμενοι, μάλιστα.
31/08 21:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
lemon, για την "πάπια" το έπιασα το υπονούμενο... Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια... μου έχει ζητήσει να"γνωματεύσω"...
Βλέπετε επι δεκαετίες είχε εκχωρήσει την υπογραφή του για οποιοδήτε μανιφέστο διαμαρτυρίας και ήταν άνετος...
Τώρα, που πρέπει να πάρει θέση "αυτοπροσώπως", ζορίζεται και διαβάζει "κανόνες λειτουργίας" και "αλληλογραφία", προσεκτικά.
"Πνιγόμασταν" κι'όλας...
Πιέσεις, αλανταβοσύνες και "ηθικοί εκβιασμοί" από το σ. του Μ. σίγουρα λειτουργούν ανασταλτκά...
Η "τεκμηριωμένη" θέση του "μπλογκοδίδυμου" πάντως θα διατυπωθεί σύντομα (ελπίζω)...
01/09 00:04  Κλεάνθης
Μόλις το πρόσεξα

"κλεάνθη! μη μπερδεύεσαι!
άλλο κάποιοι να κάνουν ΜΚΟ και να εκμεταλεύονται κάποιους (να βγάζουν κανα φράγκο) και άλλο κάποιοι πρασινο-@ να ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ το οικο-κίνημα? αν μπορούμε να το πούμε έτσι."

lemon και οι καπηλο-πράσινοι σε φράγκα και εξουσία στοχεύουν (μάλλον πρώτα σε εξουσία η οποία θα αυγατίσει τα φράγκα ορισμένων κάνοντας πιο εύκολα τις δουλίτσες τους)... απλά οι καπηλο-πράσινοι το κάνουν με ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ενώ αυτοί που αναφέρθηκα ούτε καν με ερασιτεχνικό (πρότυπό τους όμως στη "μπίζνα" συνήθως είναι οι καπηλο-πράσινοι)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις