ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


249. "Αδρεναλίνη" .... από τα ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ (*)
778 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008
19:01
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 67ο) 
                                 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (16)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 7)
 
 
Άντε να συμμαζευόμαστε σιγά – σιγά. Επιστρέφουμε στην {εμβόλιμη} ενότητα περί «Διοίκησης Έργων». Προηγήθηκε βεβαίως η [εμβόλιμη] εντός της παραπάνω {εμβόλιμης} περί «Προτύπων και Προτυποποίησης».
Αν τα περί εμβόλιμων εις τα κείμενα σας φαίνονται αποπροσανατολιστικά, θεωρείστε εαυτούς ευτυχείς… Εις τον προφορικό λόγο ο οικοδεσπότης σας έχει το συνήθειο να ανοίγει τέσσερις (4) παρενθετικές προτάσεις : { [ ( < και κατορθώνει (εισέτι) να τις κλείνει με την ορθή σειρά : > ) ] }… (Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να καθηλώσει – εκφοβίσει το ακροατήριο έπεται η ακραία μέθοδος).  
 
Ας επανεκινήσουμε λοιπόν χαλαρά, ξαναδιαβάζοντας οι αναγνώστες τα άρθρα 239. ~ 244., ανακεφαλαιώνοντας ο γράφων και μεταφέροντας κάποιες πρόσθετες πληροφορίες από ένα τρίτο επαγγελματικό σύγγραμμα : “Project Management ExcellenceH.J. Harrington & T. McNellisPaton Press 2006”.
 
  • Έργο είναι μία προσωρινή προσπάθεια, η οποία εκτελείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοναδικό προϊόν ή υπηρεσία με προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά.
  • Διοίκηση Έργων είναι η εφαρμογή γνώσης, δεξιοτήτων, εργαλείων και τεχνολογίας στις δραστηριότητες των έργων, ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες – απαιτήσεις όλων των ΣυμμετόχωνΕνδιαφερόμενων Μερών. (ή και να ξεπερασθούν, που λέει ο λόγος…) : ΧρόνοςΚόστοςΠοιότητα.
  • Πρόγραμμα είναι ένα Σύνολοχαρτοφυλάκιο Έργων, το οποίο διοικείται συνολικά και συντονίζεται, ώστε να υπάρξουν βέλτιστα αποτελέσματα, τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν με τη μεμονωμένη διοίκηση των επί μέρους  Έργων. (Ο όρος εμπεριέχει επίσης τις έννοιες της επανάληψης ή κυκλικότητας κάποιου Έργου ή Έργων).
  • «Οι Διεργασίες ορίζουν το πώς δουλεύουμε. Τα Έργα είναι ο τρόπος με τον οποίο τις βελτιώνουμε». (Ισχύει για τους Οργανισμούς των οποίων η βασική δραστηριότητα δεν είναι η παραγωγή Έργων).      
 
Κάποια στοιχεία από έρευνα στις Η.Π.Α. το 1999 (έργα πληροφορικής – Ι.Τ.) :
·        40% των συνόλου των έργων αποτυγχάνουν ή ακυρώνονται - διακόπτονται…
·        Οι εταιρίες ξοδεύουν στα παραπάνω $75 δις
·        Το 26% των έργων υπερβαίνει κατά 189% τον αρχικό προϋπολογισμό.
·        Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των έργων δεν επιτυγχάνει την προσδοκώμενή απόδοση επί της επένδυσης (R.O.I.)
 
Ο γράφων προφανώς κατέχει επίσημα στοιχεία (Η.Π.Α. , Ε.Ε.) και ανεπίσημα (Ελλάδα) για τα Τεχνικά Έργα. Προτίμησε όμως να παρουσιάσει ένα πεδίο αιχμής, σε ένα κράτος όπου η επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα είναι «υπεράνω υποψίας»…       
 

(*)… Αφιερωμένο στο μπλογκοδίδυμο του ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ … ορθώς η voula επισημαίνει : «πιο δύσκολοι είστε οι άντρες Τριαντάφυλλε»… ενώ «μπαμπάς και κόρη»… αν δούμε και εκεί διασπάσεις ε,..

Σχόλια

26/08 19:12  PREMIUM
Ταξίδι στο κέντρο της γης πριν απ΄τα...μεσάνυχτα ;;;

Προσωπικά λέω να μην "πάρω" άλλο...Αρκετά...μέχρι...ΤΩΡΑ !
26/08 19:24  apostel
Sensei καλώς σε βρίσκω.
Αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι η ενασχόληση με ένα μπλόγκ είναι έργο και όχι διεργασία..."κόπηκα";
26/08 19:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
apostel "περνάς" (όχι με "άριστα", αλλά με πολύ καλό βαθμό...)
Όλοι οι Οργανισμοί εκτελούν ένα μίγμα έργων και λειτουργιών !" (Άρθρο 224.)
Για κάποιους είναι "βραχυπρόθεσμο" Έργο (έχω γράψει για βλόκιο το οποίο ησχολείτο - δεν γραφω πομπάριζε - συγκεκριμένο "χαρτί" και το οποίο εξέπνευσε δύο ημέρες προ της κατάρρευσής του. "ημερολόγιο" my ass, στα τσακίδια!...)
Για κάποιους άλλους είναι "μακροπρόθεσμο" ή "επαναλαμβανόμενο" Έργο, για το οποίο όμως η τακτική - συχνή ενασχόληση έχει απαιτήσεις - αυστηρές προδιαγραφές "Διεργασίας"...


26/08 20:14  voula 99
Kαλησπερα .

1. Τα εργα και οι διεργασιες του ΟΤΕ στο Ν. Μαγνησιας , ειναι σκατα . Απο 2G εως 3Gβ εναλλαξ , ταχυτητες απο 0 στο απειρο .
2. Για εργα και λοιπα , ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ , καταλαβαινεις , καποιοι βιωσαμε ενα μικρο θανατο σημερα και θελει τον καιρο του να επανελθουμε .
3. 5* για το τραγουδι .
26/08 20:15  Yannis K.
εγω βλεπω μερακι.
οτι καλυτερο.
26/08 20:22  Yannis K.
Τωρα το ειδα.
πειτε τους να 'ρθουν πισω.
Οπωσδηποτε.
Και δε κανει το πεισμα ή οτιδηποτε ειναι να μεινει για καιρο.
Γιατι συνηθιζετε.
Και δε πρεπει.
Και δε τους αξιζει.
26/08 20:26  Bluesman
Βούλα ξέρεις γιατί κατέβασαν το μπλογκ;
26/08 20:28  voula 99
Bluesman , για αυτο , θα πρεπει να τους ρωτησεις , συγνωμη.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις