ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


248. "Wonderful World" ...από τους RAMONES ή τον LOUIS A. (*)
697 αναγνώστες
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008
16:52
Ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο των Προτύπων (ΙV) 
Πως μας προφυλάσσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις 

(*) Τέταρτη και τελευταία συνέχεια του εμβόλιμου "βοηθήματος"... "Τι θαυμάσιος κόσμος"... είδατε πως κολάει με τον τίτλο !... Αλλά - από την άλλη μεριά - όχι και τόσο : zyzzx, Κλεάνθης, Tiang Hong, Goldmine και... στο πεδίο "μας" jerri.

"Νυχτερίδα" βάρδιας - Μ.Κ.

8.    Κόκκινη κλωστή δεμένη… 

Συναίνεση : Πριν λίγα χρόνια μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν τα πήγαινε καθόλου καλά στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα,.. από πεντάρα σε τεσσάρα… Η διοίκηση πήρε καινούργιο προπονητή, μπας και σωθούνε στην κατηγορία, ή τουλάχιστον σωθούνε… από τις ώριμες ντομάτες, που μετά από κάθε ήττα πετούσαν οι οπαδοί. Στην πρώτη προπόνηση ο νέος προπονητής μάζεψε όλους τους παίκτες στα αποδυτήρια, τους έδειξε μία ολοκαίνουργια μπάλα και είπε: «Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά. Συμφωνούμε ότι αυτό είναι η μπάλα».

 Ποιότητα: Πρωταγωνιστούν κάποια Ιαπωνική εταιρία, η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της ακριβώς μετά τον πόλεμο.- ας την αποκαλέσουμε S – και μία εταιρία των ΗΠΑ - ας την αποκαλέσουμε Μ.

·        Η Μ είχε δώσει στην S την πρώτη και πολύ μεγάλη παραγγελία για 1.000.000 λυχνίες ραδιοφώνου.
·        Τρεις μήνες πριν ολοκληρωθεί η παραγωγή, έστειλε μία επιστολή σε αυστηρό ύφος, όπου υπενθύμιζε τη συμβατική υποχρέωση για 500 ελαττωματικές λυχνίες "και τις οικονομικές ρήτρες", αν…. Η δεν απήντησε.
·        Μία εβδομάδα προτού φορτωθεί η παρτίδα στο καράβι, έστειλε νέα επιστολή σε αυστηρότερο ύφος, όπου υπενθύμιζε την παραπάνω συμβατική υποχρέωση και προειδοποιούσε ότι, "εάν οι δικοί της έλεγχοι δείξουν ότι οι ελαττωματικές λυχνίες προβλέπεται να υπερβούν τις 1.000, τότε όχι μόνο θα επιβληθούν οι οικονομικές ρήτρες, αλλά όλη η παρτίδα των 1.000.000 θα επιστραφεί ως απαράδεκτη". Η πάλι δεν απήντησε.

·        Το φορτίο έφθασε  στις ΗΠΑ με μία συνοδευτική επιστολή της S, στην οποία ανέφερε : "Δεν καταλαβαίνουμε την εμμονή σας με τις ελαττωματικές λυχνίες. Προφανώς θα έχετε τους λόγους σας. Για να σας ικανοποιήσουμε πάντως, κατασκευάσαμε επί τούτου δέκα (10) ελαττωματικές και προς διευκόλυνσή σας τις συσκευάσαμε χωριστά, στο κουτί με το κόκκινο χρώμα."

Μη συμμόρφωση: Πως ορίζεται τι είναι λάθος και τι ελάττωμα;

·        Η Μη εκπλήρωση μιας απαίτησης, που έχει προδιαγραφεί (ή μιας ανάλογης προσδοκίας για τη προβλεπόμενη χρήση) ορίζεται ως λάθος.
·        Η Μη εκπλήρωση μιας απαίτησης, που έχει προδιαγραφεί, (ή μιας ανάλογής προσδοκίας για τη προβλεπόμενη χρήση), η οποία όμως έχει και επιπτώσεις στην ασφάλεια, ορίζεται ως ελάττωμα.
·        Μία πόρτα με επιγραφή ΓΥΝΑΙΚΩΝ, η οποία οδηγεί σε αποδυτήρια ΑΝΔΡΩΝ, σηματοδοτεί ΛΑΘΟΣ ...

·        Η ίδια πόρτα εάν οδηγεί σε ΚΕΝΟ φρεάτιο ανελκυστήρα, σηματοδοτεί ΕΛΑΤΤΩΜΑ... 

 Απίστευτα(;) Πρότυπα: Ο πρώτος αριθμός σηματοδοτεί το Πρότυπο, ο δεύτερος τη  χρονολογία ανάπτυξης (ή την τελευταία χρονολογία αναθεώρησης – τροποποίησης του).

·        ISO 3591:1977   – «Ποτήρια για γευσιγνωσία κρασιών».
·        ISO 16657:2006 – «Ποτήρια για δοκιμή γεύσης ελαιολάδου».
·        ISO 22308:2005 – «Χαρακτηριστικά φελλών».
·        ISO 10256:2003 – «Προϊόντα προστασίας κεφαλιού και προσώπου για το χόκεϊ επί πάγου».
·        ISO 11416:1995 – «Φυσικά χαρακτηριστικά υλικών κατασκευής για ρακέτες του τένις».
·        ISO 9186:2004   – «Δοκιμές αξιολόγησης, ώστε τα γραφικά σύμβολα να είναι κατανοητά».

Πρότυπα καθημερινής χρήσης

(Είδαμε ήδη τα σχετικά με την Ποιότητα και το Περιβάλλον)

  • ELOT 1416 :2000 – «Ασφάλειας των τροφίμων - Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP)»
  • OHSAS 18001 : 2000 – «Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία»
  • ΕΛΟΤ EN 13437 και ΕΛΟΤ CR 13688 – «Συσκευασία και Ανακύκλωση υλικών»

… και φυσικά όλα τα Πρότυπα (ενσωματωμένα στους αντίστοιχους Κανονισμούς των αθλημάτων από τις αντίστοιχες Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες) για τις διαστάσεις των γηπέδων, το μέγεθος, βάρος, χρώμα για τις μπάλεςΓια ότι βάζει ο νους σας !

 

Σχόλια

22/08 17:27  PREMIUM
Δυο απορίες μόνο πατριώτισσα :

1. Η αντίστοφή "ροή" στις πινακίδες θα είχε τους ίδιους...χαρακτηρισμούς ;;;

2. Αυτή η ομάδα πήγε τελικά καλύτερα ;;;
22/08 18:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
2. Η ομάδα πήγε πολύ καλύτερα ! Η ιστορία είναι αυθεντική, αλλά αφορά στο "American Football" και τον coach Vince Lombardi των Green Bay Packers. Την ψάρεψε από το American National Standards Institute...
1. Εάν η allusion αφορά στο ISO 9186:2004 το θέμα είναι : Το γραφικό σύμβολο "Προσοχή κυκλοφορούν Πρωταθλητές στο <Σκυψ>", θα ήταν σαφές και κατανοητό ?..
3. Με την ευκαιρία η συμβολή μου στο "Σήμαντρο" είναι : Παρακολουθείτε την κατάταξη των "δημοφιλών" στα βλόκια, την αναλογία - σχετική θέση "τρεϊντεράδων" με "μακροπρόθεσμους" ή /και "αλλοπαρμένους" (το έχει προδιαγράψει από καιρό ο Ερμής). Η τωρινή εικόνα σηματοδοτεί απογοήτευση - "καθοδική συσσώρευση" -... (μέχρι "ημείς" από "Εργοτέλης" πάμε να βγούμε στη Ευρώπη) !

"Πατριώτ'σα βάρδιας" - Μ.Κ.
22/08 18:19  Goldmine
Eξελίσσεστε σε Πρότυπο μπλογκ:-)
22/08 18:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Με την ευκαιρία της χθεσινής συζήτησης με τον mc :
www.evolvingexcellence.com/
Αυτό είναι βλόκιο ! Διαβάστε το άρθρο (σε εμάς έρχεται καθημερινώς με mail) και μετά στο τέλος τα "νούμερα".
Μ.Κ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις