ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


245. "John Barleycorn" ... από τους TRAFFIC, ή "παραδοσιακά" (*)
662 αναγνώστες
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008
16:38
 
Ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο των Προτύπων
Πως μας προφυλάσσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις
 

 

(*) Το παρακάτω κείμενο προορίζεται ως "βοήθημα" για τους Διδάσκοντες το μάθημα της "Τεχνολογίας" στη Β'βάθμια Εκπαίδευση, ώστε να παρουσιάσουν με απλό τρόπο στους μαθητές τους το θέμα της "Τυποποίησης, Κανόνων και Προδιαγραφών". Είναι η πρώτη έκδοση από τον γράφοντα και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, τροποποιήσεων, ή και απόρριψης από επιτροπή εκλεκτών έμπειρων στο θέμα συναδέλφων... Κανείς μας όμως δεν είναι έμπειρος σε συγγραφή βοηθημάτων προς Διδάσκοντες σε αυτή τη βαθμίδα, πολύ λιγότερο δε σε εκπαίδευση παιδιών αυτής της ηλικίας... Το ανεβάζω - off the record - (σε τρία τμήματα- συνέχειες) και επαφίεμαι στις τακτικές αναγνώστριες και αναγνώστες για τα σχόλιά τους (αυτοί όμως είναι ήδη εκπαιδευμένοι), καθώς και τα σχόλια γνωστών τους από την ομάδα εις την οποία απευθύνεται! Η όλη προσπάθεια δεν έχει οριστικοποιηθεί... τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας... αν και όταν θα παραθέσω περισσότερες πληροφορίες.    

1.      Εισαγωγή:
 
Σήμερα αγόρασα ένα φωτιστικό για το γραφείο μου, μαζί και ένα γλόμπο. Όταν έφτασα στο σπίτι, βίδωσα το γλόμπο στο φωτιστικό και το έβαλα σε μία πρίζα στον τοίχο. Πάτησα το διακόπτη του φωτιστικού και είχα φως. Ο γλόμπος δούλεψε, το φωτιστικό δούλεψε. Όλα καλά, καμία έκπληξη.
 
Τελευταία λίγα πράγματα με εκπλήσσουν. Συνήθισα τα εργαλεία - όπως το φωτιστικό μου - να δουλεύουν ρολόι. Θεωρώ δεδομένο ότι ο γλόμπος θα ταιριάξει στο βίδωμα με το φωτιστικό, το καλώδιο του φωτιστικού με την πρίζα και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα κάψει ούτε τα καλώδια, ούτε το γλόμπο.  
 
Μου έχει γίνει συνήθεια να μη το σκέφτομαι. Γιατί όμως; Μα, διότι τα Πρότυπα έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής! Φροντίζουν, ώστε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και οι υπηρεσίες να συνεργάζονται μεταξύ τους, να είναι αξιόπιστα
 
Είναι παντού έτσι; Δυστυχώς όχι!..
 • Θα εμπιστευόσασταν τον πατέρα σας να σας αγοράσει μπλουτζίν, δίνοντάς του μόνο το νούμερο; Σημαίνει το ίδιο για κάθε μάρκα το 36 ; Σημαίνει το ίδιο για κάθε μάρκα το smallmediumlarge; Ή θα πλέει απάνω σας το μπλουζάκι;..
 • Θα ακολουθούσατε τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αν οδηγούσατε στο Λονδίνο; Αν το κάνατε και γλυτώνατε το ατύχημα… πως θα σας φαινόταν το πρόστιμο από τον τροχονόμο - ας πούμε επτακόσιες (700) λίρεςπολύ ή λίγο; Α, πρέπει πρώτα να το μετατρέψετε σε ευρώ για να κάνετε τη σύγκριση!.. 
 • Πριν από λίγα μόλις χρόνια τα ίδια τρένα δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν και βόρεια και νότια από την Αθήνα! Το πλάτος ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ήταν διαφορετικό…
 • Θα αγοράζατε μία ηλεκτρική συσκευή κατασκευασμένη σε κράτος εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει τη σήμανση CE; (Θα δούμε στη συνέχεια τι σημαίνει αυτό).
 
2.      Τι είναι Τυποποίηση;
 
Είναι η δραστηριότητα με την οποία δημιουργούνται - καθιερώνονται μηχανισμοί – τρόποι με τους οποίους προλαμβάνονται τα προβλήματα, που είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα προϊόν ή υπηρεσία, ώστε να είναι ασφαλές και ικανοποιητικό για τους χρήστες.
 • Τα τυποποιημένα πρωτόκολλα επιτρέπουν στους υπολογιστές από τους διαφορετικούς προμηθευτές «να μιλήσουν» ο ένας στον άλλο.
 • Τα τυποποιημένα έγγραφα επιταχύνουν τη διέλευση των αγαθών, ή προσδιορίζουν τα ευαίσθητα ή επικίνδυνα φορτία, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
 • Η έλλειψη τυποποίησης μπορεί να έχει ακόμη και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Κάτι σημαντικό: Για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Αν οι διαστάσεις των αναπηρικών αμαξιών, αλλά και οι διαστάσεις αρχιτεκτονικού σχεδιασμού - κατασκευής δεν ήταν τυποποιημένες, θα εμποδίζονταν η πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες, κτήρια, ανελκυστήρες...
 
Η Τυποποίηση οδηγεί στη δημιουργία Προτύπων. Με συγκεκριμένες διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα Ενδιαφερόμενα Μέρη : Κατασκευαστές & Επαγγελματικές Ενώσεις – Χρήστες & Ενώσεις Καταναλωτών – Ειδικοί & Εξειδικευμένοι Φορείς - Δημόσια Διοίκηση & Τοπική Αυτοδιοίκηση – Κοινωνία (μέσω των σχετικών με το θέμα ΜΚΟ, αλλά και της δυνατότητας παρέμβασης κάθε Πολίτη μέσα από τη διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης).
 
3.      Τι είναι τα Πρότυπα;
 
Είναι συμφωνίες: Με κάποιο τρόπο (που θα δούμε στη συνέχεια) αποφασίζουμε «μία βάση για σύγκριση, με την οποία προσδιορίζεται αν όλα τα άλλα είναι σωστά». Κάτι απλό: το όριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες… Όποια ή όποιος το περάσει έχει το δικαίωμα – επιτρέπεται να αγωνισθεί. Το ποιος είναι ο καλύτερος θα φανεί - στην ώρα του - εκεί.
 
Είναι σύνολα: Περιλαμβάνουν τεχνικές προδιαγραφές, κριτήρια, κανόνες οδηγίες με βάση τα οποία ένα προϊόν, μία υπηρεσία, ακόμη και μία κοινή δραστηριότητα πρέπει να συμμορφώνεται – να ανταποκρίνεται, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι κατάλληλο για το σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Κάτι καθημερινό: Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, προδιαγράφει ότι «οδηγούμε στη δεξιά λουρίδα + σταματάμε στο κόκκινο + σταματάμε στο ΣΤΟΠ + φοράμε ζώνη ασφαλείας ή κράνος + κλπ… Όλα μαζί !
 
Πρότυπα υπάρχουν για προϊόντα (το φωτιστικό, ο γλόμπος), για υπηρεσίες (κινητή, ξενοδοχεία), για δραστηριότητες (Κ.Ο.Κ.), για τη πιο συνολική δραστηριότητα και λειτουργία  (που θα δούμε στη συνέχεια), για οτιδήποτε
 
Τα Πρότυπα διακρίνονται σε διεθνή, ευρωπαϊκά, εθνικά (*) και κλαδικά.
(* Είδαμε όμως με τον Κ.Ο.Κ. τι προβλήματα δημιουργούνται όταν τα εθνικά πρότυπα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Άλλο παράδειγμα οι μονάδες μέτρησης: μέτρα/πόδια, κιλά/πάουντς, βαθμοί Κελσίου/Φαρενάϊτ… Τα εθνικά πρότυπα είναι χρήσιμα όταν υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες, που δεν καλύπτονται από κάποιο διεθνές πρότυπο πχ. Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός).
 
Διακρίνονται επίσης σε:
 • Υποχρεωτικά έχουν επιβληθεί με νόμο. Ένα από αυτά είναι η σήμανση - ετικέτα CE. Πρέπει να υπάρχει σε όλα τα προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασφαλίζει ότι έχουν ακολουθήσει όλες τις (υποχρεωτικές) ευρωπαϊκές προδιαγραφές – πρότυπα.
 • Προαιρετικά όποιος θέλει τα ακολουθεί εθελοντικά με δική του απόφαση, αφού όμως ήδη συμμορφώνεται – ακολουθεί τις απαιτήσεις από τους υπάρχοντες Νόμους και Κανονισμούς. Δύο από αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Είναι τα Πρότυπα Διαχείρισης «για την Ποιότητα» και «για το Περιβάλλον», τα οποία αφορούν σε κάποια θέματα της συνολικής δραστηριότητας και λειτουργίας των Οργανισμών (κερδοσκοπικών όπως οι επιχειρήσεις ή όχι, όπως ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας και οι ΜΚΟ).    
 
Τα πρότυπα συμβάλλουν στην δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών αποδοτικότερων, ασφαλέστερων, καθαρότερων
 • Χρησιμεύουν ώστε να προστατεύσουν τους χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών και να κάνουν τις ζωές τους απλούστερες.
 • Παρέχουν στις κυβερνήσεις μια τεχνική βάση πχ. για την υγεία, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική νομοθεσία.
 • Βοηθούν στη μεταφορά της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Καθιστούν το εμπόριο μεταξύ των χωρών ευκολότερο και δικαιότερο.

 

 
 
Σχόλια

19/08 17:28  evie
Δύσκολο εγχείρημα η συγγραφή βιβλίου ή έστω εγχειριδίου για την εκπαίδευση! Και εδώ είναι αναγκαίο να ακολουθεί κανείς πρότυπα και κανόνες. Εύχομαι καλή επιτυχία! Από την μεριά μου θα δείξω το κείμενο στον συνάδελφο που διδάσκει το μάθημα της "Τεχνολογίας" στο σχολείο μου.
19/08 17:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ evie (άλλωστε σας "φωτογράφιζε" το σχόλιό μου).΄Ήμουνα έτοιμος να σας διαβιβάσω το πλήρες κείμενο (10 σελίδες).
19/08 17:52  Κλεάνθης
Καλώς ήρθες Τριαντάφυλλε! Τα σχόλια με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης του έργου. Καλή επιτυχία στο δύσκολο εγχείρημα.
19/08 18:58  Goldmine
Όλα καλά θα πάνε! Η ομάδα πετάει! Προηγείται ο swearengen - μόλις βγάλαμε είδησα στο Ναό του Καπιτωλίου για τη νέα του έκδοση - ακολουθώ κι εγώ καταϊδρωμένη και έπεται ο χορηγός της φωτιάς Προμηθεύς!
Καλές επιτυχίες και καλώς μας ήλθες!
19/08 19:16  favlos
Πάντα νέος...:)
19/08 19:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Νέος ? ή "χαμαιλέων αίλουρος"...
Στην Υπάτη έγραφα παράλληλα - "ταυτοχρόνως" το παραπάνω κείμενο ΚΑΙ μία ανακοίνωση για σοβαρό επιστημονικό Συνέδριο με θέμα στο ίδιο ευρύτερο πεδίο ("Πρότυπα για ΜΚΟ") + παρακολουθούσα Ολυμπιακούς + γευόμουν "τοπικό οίνο" + κλπ.
Φίλτατε favle αντιλαμβάνεσαι τι βγήκε... ελπίζω το "τι θα πάει που" τουλάχιστον να είναι το "σωστό"...
19/08 21:33  pol
Καλή επιτυχία στο έργο σου,Δάσκαλε!
20/08 01:06  Κλεάνθης
Αγαπητέ Τριαντάφυλλε ξέχασα να σου πω ότι μία από τις δουλειές που κάνω είναι επιθεωρητής σε Οργανισμό Πιστοποίησης οπότε αναμένω ανυπόμονα το πλήρες κείμενό :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις