ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


244. "Καρα Πιπερίμ" ...από τους LOCOMONDO ή τον RIZA K. (*)
866 αναγνώστες
Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008
18:27
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 66ο) 
                                 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (15)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 6)
 
 
Όλοι οι Οργανισμοί εκτελούν ένα μίγμα έργων και λειτουργιών !
 
Κάποιοι ειδικεύονται στην παραγωγή έργων προς χρήση τρίτων μέσω συγκεκριμένων – μοναδικών συμβάσεων (μελέτες & κατασκευές τεχνικών έργων, ή έργων πληροφορικής, υπηρεσίες συμβούλου έρευνας αγοράς, δημοσίων σχέσεων, ακόμη και προεκλογικής εκστρατείας). Οι λειτουργίες στο δικό τους μίγμα συμμετέχουν με μικρό ποσοστό, κάτι σαν «άδηλη αναπνοή». Φροντίζουν για την συνέχεια της καθημερινότητας και το γενικό συντονισμό των έργων.
 
Κάποιοι Οργανισμοί – στο άλλο άκρο - ειδικεύονται στη συνεχή παραγωγή προς πώληση σε πελάτες (ζαρζαβατικά, ορυκτά, βιομηχανικά εξαρτήματα, αυτοκίνητα , υπηρεσίες ταχυμεταφορών, συντήρησης -καθαρισμού, λογιστηρίου, ακόμη και καθημερινής πολιτικής δραστηριότητας). Οι λειτουργίες στο δικό τους μίγμα συμμετέχουν με μεγάλο ποσοστό.
 
Προφανώς υπάρχει ένα ενδιάμεσο συνεχές, το οποίο περιλαμβάνει οιονεί έργα για τη δεύτερη κατηγορία (μικρές ή μεγάλες παραγγελίες προπωληθέντων με συμβόλαιο σε συγκεκριμένο πελάτη, ενδεχομένως με ιδιαίτερες προδιαγραφές). Αλλά και έργα προς χρήση από τον ίδιο τον Οργανισμό (εγκατάσταση Συστήματος για την Ποιότητα, ή πληροφορικής, καθώς και όλες οι δράσεις βελτίωσης !)
 
Μία αιρετική άποψη θα χαρακτήριζε τη μέθοδο λειτουργίας και παραγωγής γνωστή ως λιτή – lean (την οποία πρώτη εφήρμοσε και διέδωσε η Toyoda), ως συνεχή παραγωγή μέσω έργων… Θα επανέλθουμε όμως <στην ώρα της>.    
 
Γνωρίσαμε χθες τις τρεις (3) μεταβλητές ενός έργου, όπου εντοπίζονται και οι κίνδυνοι (χωρίς η παρακάτω σειρά παράθεσης να σηματοδοτεί ιεράρχηση) :  
 
Χρόνος – Κόστος - Ποιότητα
 
Η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών μεταβλητών - στόχων είναι πολύ δύσκολη !
 
Quiz : Ποια είναι η πιθανότητα ολοκλήρωσης ενός έργου ακριβώς στον προβλεπόμενο – συμβατικό χρόνο παράδοσης ?
α) Ελλάδα  β) Ε.Ε.  γ) Ιαπωνία  δ) ΗΠΑ  ε) αναπτυσσόμενες δυναμικά οικονομίες.
 
Απάντηση : Σε όλα τα έργα και όλα τα κράτη είναι ακριβώς : 50%
 
Επεξήγηση : Το σύνολο των περιπτώσεων είναι δύο (2) – ακέραιος αριθμός
  • Θα ολοκληρωθεί = πιθανότητα μία (1) – ακέραιος αριθμός  
  • Δεν θα ολοκληρωθεί = πιθανότητα μία (1) – ακέραιος αριθμός
  • Δηλαδή 1/2 = ακριβώς 50%       
Παγίδα : Παρελήφθη από την εκφώνηση η αναφορά στις άλλες δύο μεταβλητές : <Η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών μεταβλητών - στόχων είναι πολύ δύσκολη !>. Προφανώς ανεβάζοντας το Κόστος (ασχέτως ποιος θα το επωμισθεί), ή χαμηλώνοντας την Ποιότητα (ασχέτως ποιος θα το λουσθεί),το πρόβλημα αλλάζει…
 
Τροφή για προβληματισμό, σταματάω εδώ… Θα επανέλθουμε αναλυτικά στο παραπάνω παράδοξο. Δεν θα λείψω – δυστυχώς για μένα, αλλά και για τους τακτικούς αναγνώστες /ριες – πολύ…    
 

(*)… Εορταστικό προφανώς… ολόκληρο οκταήμερο διακοπές… υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, όπου οι διακοπές μου συρρικνώθηκαν σε τετραήμερο… μία φορά μάλιστα ξενυχτώντας για το τελευταίο επείγον και απαραίτητο σχέδιο κατασκευής… από το γραφείο στο πλοίο… το οποίο σχέδιο τελικώς εφαρμόσθηκε μετά από – κρατηθείτε – δεκάμηνο !.. Είχαν μεταβληθεί ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες… Ο «θαυμαστός κόσμος των έργων»…

 

Σχόλια

09/08 18:36  lemon.
Χαίρε ζΑγοραίε, χαίρε!
αν και μόνος τα λέω μόνος τ'ακούω...

Λοιπόν, πολύ ταιριαστό το "ζΑγοραίος"! αν και <στατιστικώς απίστευτο>!
σπολάτι, λοιπόν ζΑγοραίε! για χθες!

"Τριαντάφυλλος ωράθη ρόδον νέον
Ερυθροβαφέν τη ροή των αιμάτων"
09/08 18:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ πολύ τακτικέ αναγνώστη lemon για τις ευχές και το σχόλιο.
<Δεν θα λείψω πολύ, δυστυχώς για τους τακτικούς αναγνώστες>...
Άντε και του χρόνου - νάμαστε καλά - και το Quiz θα είναι : "Πόσες πιθανότητες έχει μια κοπελιά να λουσθεί πατέρα και σύζυγο με το όνομα Τριαντάφυλλος ?"
Εκεί να σας δώ όλους !
09/08 19:07  mc
Kαλησπέρα!
Το 50-50 ωστόσο κρύβει κάποια παραδοχή που προσωπικώς με βρίσκει και υπόπτως σύμφωνο.
Για το νέο κουίζ, ένας τρόπος είναι να μετρηθούν τα ονόματα κλπ κλπ αλλά πλην του ότι θα βαριόμουν να το κάνω, θα ήταν και λάθος, οπότε να μια παραλιακή απάντηση: όσες ακριβώς έχει, με πατέρα με (προφανώς) συγκεκριμένο όνομα και σύζυγο με (και πάλι προφανώς) συγκεκριμένο και διαφορετικό.
Καλό 8ήμερο!
Κουίζ: Ποια η "καθαρή" πιθανότητα να επιστρέψετε στην θέση σας την δηλωθείσα ημέρα;
09/08 19:20  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ακριβώς 50% φίλτατε mc : ή θα επιστρέψω, ή όχι...
Επιστρέφοντας όμως (όποτε), θα έχουμε την ευκαιρία (με το καλό) να "τσαλαβουτήσουμε" σε κατανομές πιθανοτήτων για την <πέραν του συμβατικού χρόνου> περαίωση τού έργου, για τις κατανομές πιθανότητας κινδύνων κ.α.
Σήμερα είχα την τύχη να αποκτήσω δύο πολυσέλιδα έγγραφα του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ (νομίμως downloadable...), τα οποία αποτελούν "Προσαρτήματα - κριτική - Dont's" του Υπουργείου στο "ευαγγέλιο" PMBOK, ειδικότερα στο ζήτημα στατιστικής Διαχείρισης Κινδύνων !.. Εκτός από εκλεκτή λογοτεχνία, έχω και πρόσθετο food for thought για το οκταήμερο...
09/08 19:38  mc
Και ποια η πιθανότητα να επιστρέψουμε και οι δύο την ίδια μέρα;
Θα αναμένω με ενδιαφέρον τις σχετικές κατανομές. Ε, για τα του Υπουργείου Αμύνης... 50-50 είμαι.
10/08 11:38  Κλεάνθης
Καλημέρα :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις