ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


242. "Sick And Tired" ..από την ANASTACIA (*)
742 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008
19:50
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 64ο) 
                                  
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (13)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 4)
 
 
Έργα και Λειτουργίες : Οι Οργανισμοί εκτελούν εργασίες  - έργα ή λειτουργίες - προκειμένου να επιτύχουν ένα σύνολο αντικειμενικών στόχων. Υπάρχουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες κοινά στοιχεία και διαφορές και δεν πρέπει να παραλείψουμε το σημαντικότερο : Όλοι οι Οργανισμοί εκτελούν ένα μίγμα έργων και λειτουργιών ! Η ποσοστιαία αναλογία είναι καθοριστική μεν αλλά… Ας εξετάσουμε μόνο τις διαφορές, διότι οι ομοιότητες είναι προφανείς στην οξυδερκή αναγνώστρια και αναγνώστη :   
 
  • Ο στόχος ενός έργου είναι να επιτύχει το αντικείμενό του και να τερματισθεί.
    • Ο στόχος μιας λειτουργίας είναι να διατηρήσει την επιχείρηση.
  • Ο χρόνος περάτωσης ενός έργου – προσωρινότητα - είναι πεπερασμένος (εύστοχος ο αγγλικός όρος : deadline…)
    • Οι λειτουργίες είναι αέναες.
  • Η διαθεσιμότητα και η δυνατότητα αξιοποίησης - χρήσης  Πόρων στα έργα έχει πολλούς περιορισμούς : Δύο εκσκαφείς δεν είναι δυνατόν να εκσκάπτουν στο ίδιο σημείο. Δύο σχεδιάστριες δεν είναι δυνατό να σχεδιάζουν πάνω στο ίδιο σχέδιο (1).
  • Τα παραπάνω συνδέονται – καλώς ίσως - με τη μη δυνατότητα δημιουργίας αποθεμάτων (κάτι το οποίο η λιτήlean μέθοδος παραγωγής σε συνθήκες λειτουργίας προσπαθεί να υπερβεί ! Επ’ αυτού θα επανέλθουμε αναλυτικώς…)
  • Εν κατακλείδι και σε μαστορική γλώσσα : « Δημητράκη, ένα καράβι πηγαίνει στην Αμερική σε δέκα (10) μέρες. Δύο καράβια ΔΕΝ πηγαίνουν σε πέντε (5) μέρες».       
 
(1) Πραγματική ιστορία : Όταν ο γράφων εισήλθε φέρελπις εις τον επαγγελματικό στίβο και πραγματικότητα, διεπίστωσε έκπληκτος ότι <τότε> ήταν δυνατό. Οι έμπειρες σχεδιάστριες είχαν τη δεξιότητα : η μία να σχεδιάζει κανονικά και η άλλη – αντικρυστά – να γράφει δηλαδή με το «στένσιλ» τα συνοδευτικά «γράμματα» των διαστάσεων και οπλισμών !... Λειτουργώντας και γράφοντας προφανώς  «κατοπτρικά - mirror». Αυτό συνέβαινε σε περιπτώσεις «πανικού»… Όμως, μετά από την πρώτη έκπληξη, εξεπόνησε προγραμματισμό των δικών του «αναγκών» σε σχεδίαση, ο οποίος αρχικώς προσελήφθη από τη Διεύθυνση ως «ανέκδοτο»… Διότι πρoέβλεπε αναλυτικώς : «τότε χρειάζομαι μία (σχεδιάστρια)… δύο ημέρες αργότερα δύο… ακολούθως τρεις και τέσσερις». Το προηγούμενο «ρεκόρ» έμπειρων συναδέλφων ήταν : «ΠΕΡΙΠΟΥ τότε μία και ΙΣΩΣ κάποια στιγμή άλλη μία». Έκπληκτη η Διεύθυνση, αλλά και οι έμπειροι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι και το αντικείμενο εργασίας προς σχεδίαση - ο γράφων - είχε ετοιμάσει και η διαδικασία σχεδίασης λειτουργούσε ! Το σχόλιο της Διεύθυνσης ήταν : «Δημητράκη, χαλάλι που σε στείλαμε (με την έννοια της ελληνικής κοινωνίας βεβαίως) στη Γαλλία». Για να προλάβω αντιρρήσεις περί εντατικοποίησης… η διαδικασία διέσωσε τη θέση εργασίας της  πλέον αδύναμηςπρος απόλυση σχεδιάστριας – διότι μου επέτρεψε να είμαι δίπλα της, να της δίνω οδηγίες, να την καθοδηγώ και να την εκπαιδεύω... Μετά από τρεις μήνες είχε φθάσει σε ζηλευτό επίπεδο… <Τότε>, ουδέν γνώριζα περί της Lean Production της Toyoda : «ξεφορτώσου τη φύρα - waste στην παραγωγή» αλλά και τον δεύτερο πυλώνα : «Εκπαίδευσε και βασίσου στους ανθρώπους»… Το Ρουμελίώτικο DNA ?.. Λέτε ?..
 

(*)… Κάτι σηματοδοτεί… αλλά μάλλον θα με «λουστείτε» μέχρι και αυτό το Σ/Κ

Σχόλια

07/08 21:33  jerri
Δεν μπορώ παρά να σε πενταστερώσω για την κοινή λογική που, δυστυχώς, εκλείπει στην κοινωνία μας, αλλά και για το άσμα...
07/08 23:09  cormorano
Καλησπέρα !
5 *

Αναλυτικό αρθρο αλλά και ο ύμνος δεν πάει πίσω !
08/08 08:25  PREMIUM
Καλημέρα πατριώτ...

Μόνο ένα κακό έχει το Ρουμελιώτικο DNA...

Αγαπάει με πάθος ακόμη και μετοχές ιδιαίτερα να κάτι τους..."συνδέει" με <αυτή> !

Φεύγω για να...γράψω chez Μαρίνη !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις