ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


241. "Sina Mali - Sina Deni" + " Wale Watu" ... από την KHADJA N. (*)
691 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008
18:54
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 63ο) 
                                 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (12)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 3)
 
 
Έργο είναι μία προσωρινή προσπάθεια, η οποία εκτελείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοναδικό προϊόν ή υπηρεσία με προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά.
 
3. Προοδευτική Ανάπτυξη : Είναι ένα χαρακτηριστικό των έργων, το οποίο παρότι δεν αποτυπώνεται στον παραπάνω ορισμό, συνοδεύει τις έννοιες της προσωρινότητας και της μοναδικότητας :
 
  • Σημαίνει ανάπτυξη σε βήματα και αυξητική συνέχιση.
o       Το αντικείμενο του έργου περιγράφεται γενικά, ίσως και θολά, στα πρώιμα στάδια και γίνεται πιο συγκεκριμένο και λεπτομερές, καθώς η ομάδα του έργου αποκτά καλύτερη και πληρέστερη αντίληψη των αντικειμενικών στόχων και των παραδοτέων.
o       Η Προοδευτική Ανάπτυξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη διολίσθηση του φυσικού αντικειμένου. (Η οποία με απλά λόγια σημαίνει : άλλο ξεκινήσαμε να κάνουμε και άλλο κάνουμε, ή κάνουμε ότι γνωρίζουμε να κάνουμε και όχι ότι απαιτείται. βλ. πασίγνωστο Πανεπιστημιακό ανέκδοτο «…το οποίο μυρμήγκι» ).  
o       Αυτές οι ανεξέλεγκτες αλλαγές είναι ανεπίτρεπτες και προβλέπεται διαδικασία ελέγχου, ώστε οι αναπόφευκτες – αναγκαίες – πραγματικές αλλαγές να μην οδηγούν σε διολίσθηση. (θα τα δούμε αναλυτικώς – όχι όπως εδώ εμβόλιμα - όταν ασχοληθούμε με την ενότητα Διοίκησης Έργων).
 
  • Μιας και έγινε αναφορά σε κίνδυνο, ας προσθέσουμε εδώ άλλη μία μάστιγα : Την παρά φύση παραβίαση της Μοναδικότητας.
o       Δράστες είτε η ομάδα του έργου, η οποία χρησιμοποιεί τη λογική onesizefitsall(Κυκλοφορούν πανομοιότυπα «Συστήματα Διαχείρισης για την Ποιότητα», υποτίθεται μοναδικά για μία εταιρία, ταυτόσημα όμως για πολλές, με τα ίδια ορθογραφικά λάθη δε…)
o       Δράστες όμως και οι παραλήπτες του έργου, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη λογική «ε, δεν θα ξαναπληρώσουμε για το ίδιο»… Ακόμη και αν το «ίδιο» προσφέρεται σε πολύ χαμηλή τιμή - για τις απαραίτητες τροποποιήσεις – ακόμη και δωρεάν !..
 

Πραγματική ιστορία : Όταν ο γράφων υπηρετούσε τη θητεία του ανέκυψε ένα μείζον πρόβλημα με Στρατιωτικό Νοσοκομείο - πρώην Μοναστήρι, το οποίο είχε μετατραπεί εις… - το οποίο δεν διέθετε βιολογικό καθαρισμό, ούτε ήταν συνδεδεμένο με σύστημα αποχέτευσης. Απλώς παροχέτευε τα λύματα ανεπεξέργαστα εις παρακείμενο αγρό…

Μετά από εύλογες διαμαρτυρίες και προσφυγές των περιοίκων απεφασίσθη η μελέτη και δημοπράτηση του έργου βιολογικού καθαρισμού, με ορίζοντα λειτουργίας μετά από τριετία τουλάχιστον. Προφανής η αγανάκτηση,.. αλλά τόσος χρόνος απαιτείτο. Εισηγήθηκα εις τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα «φυσικό» Βιολογικό Καθαρισμό, ο οποίος είχε τα πλεονεκτήματα :

·         Ταχύτατης κατασκευής
·         Χαμηλοτάτου κόστους - χωρίς εργολαβία – από το Μηχανικό.
·         Ελάχιστο μηχανικό εξοπλισμό απολύμανσης, του οποίου η προμήθεια και εγκατάσταση ήταν επίσης απλή.
·         Διάρκεια ζωής – χωρίς σημαντική συντήρηση – όσος ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης του τελικού – μόνιμου έργου, η οποία με – κάποια επίσης χαμηλού κόστους συντήρηση – θα ήταν δυνατόν να διπλασιασθεί.
 
Η πρόταση έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά «τι είχανε να χάσουνε»… (Ο γράφων βεβαίως έπαιζε «κορώνα – γράμματα» - δια μία εισέτι φοράν - την επιστημονική και μαστόρικη φήμη του, την οποία είχε κατακτήσει στην ευρύτερη περιοχή). Μελέτη (ξενυχτώντας ο γράφων) και Κατασκευή (ιδρώνοντας οι Σκαπανείς) ολοκλήρωσαν το έργο εντός διμήνου !
 

Μετά από ένα εξάμηνο ο γράφων ήταν σε αποστολή σε άλλη ακριτική πόλη και στρατόπεδο και για άλλο έργο, όταν αντελήφθει δραστηριότητες εκσκαφών, οι οποίες «κάτι του θύμισαν».

Ανεκάλυψε «υπό σκιάν» ένα ράθυμο «Επιβλέποντα» Ανθυπολοχαγό Πεζικού (έφεδρο), τον οποίο με τις τότε δεξιότητές του «Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού» έπεισε όχι μόνο να του «αποκαλύψει» το σκοπό του έργου, αλλά να σηκωθεί και να προσκομίσει τα κατασκευαστικά σχέδια σε έναν απλό Οπλίτη του Μηχανικού, άοπλο μεν αλλά συμπεριφερόμενο ως εάν ήταν οπλισμένος…

·         Έκπληξη ? Κατασκεύαζαν τον παραπάνω «πρωτοπόρο – πρώτη φορά στην Ελλάδα» βιολογικό καθαρισμό !... με τα σχέδια του «άλλου».
·         … επειδή όμως είχαν διπλάσιο αριθμό εξυπηρετουμένων, απεφάσισαν να διπλασιάσουν το μήκος των τάφρων του αμμοφίλτρου…
·         … το οποίο μήκος είχε προβλεφθεί στο αυθεντικό έργο οριακό... δηλαδή : μεγαλύτερος πληθυσμός = περισσότεροι τάφροι !
·         … ευτυχώς μέσα στην τύφλα τους δεν είχαν λάβει υπόψη ότι παροχέτευαν μόνο αφοδευτήρια = ο «πραγματικός» πληθυσμός τους ήταν «μικρότερος» από αυτόν της αρχικής μελέτης…
·         «Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε»… Δεν είμαι βέβαιος για τη σειρά αξιολόγησης έντασης αντιδράσεων των παρακάτω : Οπλίτης Μηχανικού – Συνταγματάρχης (Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ) Διευθυντής της Διεύθυνσης Έργων – Ταξίαρχος Διευθυντής της Διεύθυνσης Μηχανικού του Υ Σώματος Στρατού…
·        Για την ιστορία η μέθοδος εφηρμόζετο – μεταξύ άλλων - στη Nice (Νίκαια) της «Κυανής Ακτής» στη Γαλλία. Φαντασθείτε τη λεωφόρο Ποσειδώνος με το ενδιάμεσο παρτέρι «φυσικό βιολογικό καθαρισμό» !...            
  
 

(*)… Pour zyzzxπροφανώς… το ένα καλύτερο από το άλλο…

http://www.youtube.com/watch?v=ks3I6t72d1I

 

Σχόλια

06/08 20:53  Κλεάνθης
Καλησπέρα
Εννοείς το "κόλπο" με τη βιομάζα (καλάμια κτλ)?
06/08 21:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όχι Κλεάνθη, εννοώ το "αμμοφίλτρο" )δεκαετία του 70) με φύτευση, η οποία επιτρέπει την "απαγωγή -εξατμισοδιαπνοή ?" των πλεοναζόντων υγρών.
Λεπτομέρειες αυριο (γράφω από το σπίτι)...
06/08 21:42  Goldmine
Εγώ δεν κατέχω πολλά τεχνολογικά αλλά εσύ κατέχεις και γλώσσα και τεχνολογία.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες και ζωντανές - καλοδουλεμένες στο λόγο - ιστορίες σου!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις