ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


240. "Τρελλή Κι' Αδέσποτη" ... από το ΝΙΚΟ Π. (*)
666 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008
18:13
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 62ο) 
                                 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (11)
 
Διοίκηση Έργων (εμβόλιμο 2)
 
 
Έργο είναι μία προσωρινή προσπάθεια, η οποία εκτελείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοναδικό προϊόν ή υπηρεσία με προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά.
 
2. Μοναδικότητα : Κάθε έργο δημιουργεί παραδοτέα, τα οποία είναι προϊόντα, υπηρεσίες, ή αποτελέσματα :
 
  • Ένα προϊόν ή ένα δημιούργημα το οποίο παράγεται είναι μετρήσιμο (βλ. προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά) και μπορεί να είναι:
o       Ένα εξάρτημα ή ένα συστατικό εξαρτήματος.
o       Μία δυνατότητα εκτέλεσης μιας υπηρεσίας, (πχ. μία επιχειρησιακή λειτουργία, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή ή διανομή).
o       Ένα αποτέλεσμα, όπως ευρήματα ή τεκμηριώσεις. (πχ. μία ανάλυση των θεμελιωδών εταιρίας αναδεικνύει ενδεχομένως ευκαιρίες επένδυσης και προσδιορίζει τη «δίκαιη αποτίμησή» της)
  
  • Η Μοναδικότητα αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των παραδοτέων ενός έργου :
o       Πολλά έργα έχουν την ίδια λειτουργία (πχ. «κόμβοι» στην «Αττική Οδό»). Καθένα όμως είναι - για πολλούς λόγους - διαφορετικό.
o       Πολλά έργα έχουν επαναλαμβανόμενα στοιχεία (πχ. σταθμοί του Μετρό), όμως αυτό δεν αλλάζει – πιστέψτε με -  σημαντικότατες αφανείς διαφορές, οι οποίες τεκμηριώνουν τη θεμελιώδη μοναδικότητα των αντίστοιχων έργων.
 
 

(*)… Όταν ο γράφων εισήλθε νεαρότατος εις το «θαυμαστό κόσμο» των Μελετών Τεχνικών Έργων, μυήθηκε και στη «μαστόρικη» έκφραση, η οποία συνδέει τη μοναδικότητα των Μελετών με την καθημερινή ζωή : «Οι μελέτες Δημητράκη είναι σαν… τα προφυλακτικά... Μιας χρήσης… καλή – κακή, ότι έγινε – έγινε… Βγάλε συμπεράσματα, διδάξου και προχώρα παρακάτω»… Το άσμα ?... συνδέεται σαφώς – ελπίζω - με το κείμενο (και τα παραδείγματα)…

    

Σχόλια

05/08 22:59  evie
Ίδιες ακριβώς αρχές ισχύουν και κατά την μελέτη του έργου μηχανοργάνωσης μιας εταιρείας.
06/08 08:37  voula 99
Καλημέρα!
Μιας χρήσης ! Ναι!
Βέβαια , αν αργήσει η χρηματοδότηση-δημοπράτηση, μια επικαιροποίηση την κάνουμε!
Η ίδια είναι , ένα φρεσκάρισμα μόνο!
06/08 11:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Καλημέρα και στις δύο τακτικές αναγνώστριες.
Βεβαίως όλα τα έργα "μοιάζουν" ανεξαρτήτως αντικειμένου, θα επανέλθουμε με πολλά παραδείγματα.
Σήμερα θα έχουμε μία "ιδιότητα", η οποία δεν αποτυπώνεται στον ορισμό : την "Προοδευτική Ανάπτυξη. Εκεί καλύπτεται κάπως και το σχόλιο της voulas.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις