ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


238. "Psycho Killer" ...από τους PSYCHO (*)
1054 αναγνώστες
Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008
19:54
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 60ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (9)
 
Framework for Risk Management - Διαχείριση Κινδύνων (8) 
 
Είτε Εσωτερικοί, είτε Εξωτερικοί οι κίνδυνοι, είναι στο χέρι και αποτελεί καθήκον του Οργανισμού να τους Διαχειρισθεί.
Ολοκληρώνουμε σήμερα, όπως το Framework του EFQM προτείνει, προστρέχοντας στην τελευταία από τις πέντε (5) Δυνάμεις Επίτευξης – Enablers του μοντέλου :
 
5. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  Είναι προφανώς απαραίτητη μία συστημική και συγκροτημένη προσέγγιση σε τρία επίπεδα :
·        Στο επίπεδο του FrameworkΠλαισίου.
·        Στο επίπεδο των Συστημάτων – Προτύπων τα οποία έχει εγκαταστήσει ο Οργανισμός. (πχ. ISO 9000 και 14000, OHSAS 18000, εξειδικευμένα Πρότυπα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων κλπ.)
  • Στο επίπεδο Διεργασιών. Εκεί ακριβώς οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται – καταγράφονται –αξιολογούνται και διαχειρίζονται. Αυτό γίνεται μέσω της ειδικής Διεργασίας Διαχείρισης Κινδύνων, η οποία αποτελεί τμήμα του ολιστικού Συστήματος Διαχείρισης.
 
Σε αντίθεση με τα Πρότυπα Διαχείρισης για την Ποιότητα, το Περιβάλλον, την Υγεία και Ασφάλεια κ.α. ΔΕΝ υπάρχει ΕΝΑ Διεθνές Πρότυπο για τη Διαχείριση Κινδύνων ! Ο κάθε Οργανισμός πρέπει να εγκαταστήσει το δικό του Σύστημα, ακολουθώντας ή προσαρμόζοντας στις ανάγκες του κάποιο… από τις υπάρχουσες – «σχετικώς δοκιμασμένες προτάσεις», ή δημιουργώντας εκ του μηδενός
Τα παραπάνω ελπίζω να απαντούν - εν μέρει - σε χθεσινά σχόλια με απορίες και ανησυχίες. Είναι τελικώς η καλύτερη λύση (?) να εμπνευσθεί και δημιουργήσει κάθε Οργανισμός το δικό του Σύστημα – Πρότυπο, το οποίο του ταιριάζει… Υπενθυμίζω ότι Toyoda ΔΕΝ είναι πιστοποιημένη για την Ποιότητα με βάση το ISO 9001, (ούτε και η εταιρία του γράφοντος άλλωστε = « η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες »…).

 

Α, ίνα μην υπάρξουν σχόλια περί «Βασιλείας 1, 2,…ν» ο γράφων προκαταβολικώς δηλώνει ότι : Εάν αυτές οι υποχρεωτικές (δήθεν) Οδηγίες «Διαχείρισης Κινδύνων» για Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς προσλαμβάνονται ως και θεωρούνται «Πρότυπα»,.. τότε εξετάζει το ενδεχόμενο να αυτοπυρποληθεί εις τον χώρο του «Αγνώστου Στρατιώτη», δαγκώνοντας το Δίπλωμα Quality Systems Manager του European Organization for Quality

 

(*)… Λίγα και (ελπίζω) χυμώδη… επιστρέφει «θριαμβεύτρια» η ετέρα συνιστώσα του μπλογκοδίδυμου από τη Μαρσίλια και πρέπει να την παραλάβω… Από το Φθινόπωρο θα έχουμε την ευκαιρία ανταποκρίσεων - απόψεων «αιχμής» από το Μεταπτυχιακό «Καινοτομίας, Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης»… Με τη ευκαιρία εκπληκτικό ελληνικό πρωτοποριακό – αδιέξοδο (όπως απεδείχθη) ροκ, με γαλλο-αγγλικούς στίχους… cult κομμάτι με την ηλικία της «Νυχτερίδας»… Στέφανος Κοτατής – Ντόρα Αντωνιάδου + (Σταμάτης Σπανουδάκης). Αναλύστε προσεκτικώς τους στίχους... αποτελούν τη βάση αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων... 

Σχόλια

02/08 20:27  pol
Καλησπέρα,αγαπητέ Τριαντάφυλλε.Καλώς να δεχτείς τη Μυρσίνη σου.
02/08 20:59  cormorano
Καλησπέρα και από εμένα φίλε Τριαντάφυλλε !

02/08 21:01  cormorano
Και εσύ από τους λίγους που έμειναν ή θα φύγεις ?
02/08 21:05  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ε, θα φύγω οσονούπω και όπως διευκρίνησα χθες θα "σιγήσω" προσωρινώς...
02/08 21:08  Κλεάνθης
Σήμερα πάντως καλύφθηκα πλήρως... με την επιτυχία της «Νυχτερίδας»

Συγχαρητήρια...
...Της εύχομαι ολόψυχα την ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
02/08 21:11  evie
Καλώς να δεχτείτε τη Μυρσίνη και καλή αρχή στο μεταπτυχιακό της.
02/08 21:17  lemon.
www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=50981424
Για να μη πιστεύεις σε θαύματα στον κόσμο του καπιταλισμού! παρα να φοβάσαι τις φούσκες! κέλτικες ή σουομικες!

www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1370544
Αυτή είναι ωραία! "λευκέ" μου ζΑγοραίε! η ολυμπιάδα "χιονονιφάδα"! εσύ, επιεικώς χαρακτηρίζεσαι ως βιαστικός! Ξέρεις εσύ! τάπαμε κιάλλη φορά.

δεν λέω άλλα μη σου ασπρίσω και την (ίσως ) τελευταία μαύρη τρίχα! ;)
03/08 14:28  favlos
Βασιλείες και άλλες οδηγίες είναι αφορμή χειραγώγησης των πολλών.
Τον ίδιο δρόμο θα πάρει και η Κ&Π υπόθεση.
Με λύπη το λέω αλλά όλα αυτά καταλήγουν όπλα σε βάρον των πολλών.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι εμείς δεν θα το παλέψουμε ο καθένας στο χώρο του.

Όλο όμως και πιο δυνατά χτυπάει την πόρτα μου/μας η δύναμη του ultra ατομικού συμφέροντος και του 'δε βαριέσαι'...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις