ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


237. "Midnight Summer Dream" ....από τους STANGLERS (*)
777 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008
17:10
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 59ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (8)
 
Framework for Risk Management - Διαχείριση Κινδύνων (7)
 
 
Είτε Εσωτερικοί, είτε Εξωτερικοί οι κίνδυνοι, είναι στο χέρι και αποτελεί καθήκον του Οργανισμού να τους Διαχειρισθεί.
Προς τούτο, όπως το Framework του EFQM προτείνει, πρέπει να προστρέξουμε στις πέντε (5) Δυνάμεις Επίτευξης – Enablers του μοντέλου :
 
3. ΑΝΘΡΩΠΟΙ Είναι σημαντικοί διότι υλοποιούν τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Δεν αρκεί να έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να λειτουργούν το σύστημα διαχείρισης. Πρέπει να έχουν την κατάλληλη συναίσθηση των κινδύνων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν ορθές αποφάσεις βασισμένες σε εκτιμήσεις κινδύνων.
 
4. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ και ΠΟΡΟΙ Οι Συνεργασίες είναι κρίσιμες, διότι επιτρέπουν στον Οργανισμό να επωφελείται από εξωτερικές ικανότητες για να διαχειρίζεται κινδύνους και να επιδρά στο εξωτερικό του περιβάλλον.
Όσο για τους Πόρους :
  • Οι Οικονομικοί εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης, μετρήσεων και ανάλυσης κινδύνων καθώς και της μεταφοράς κινδύνων. (θα επανέλθουμε αναλυτικά στη μεταφορά).
  • Οι Πάγιοι (Κτίρια, Εξοπλισμός κλπ.) χρησιμοποιούνται ώστε να προληφθούν και να μετριασθεί η επίπτωση των κινδύνων.
  •  Η Τεχνολογία επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση, τη διαχείριση, τη συνεχή παρακολούθηση, την επικοινωνία και την καταγραφή πληροφόρησης σχετικής με τους κινδύνους.
  • Η Πληροφόρηση και Γνώση είναι χρήσιμη στο συντονισμό της διαχείρισης, στη δημιουργία συναίσθησης, ως βάση στην αναγνώριση - καταγραφή - αξιολόγηση κινδύνων, καθώς ως βάση διασφάλισης αποτελεσματικών ενεργειών διαχείρισης της κρίσης. 
 

(*)… Παραθέτω συνδέσμους σε δύο τόπους, οι οποίοι ασχολούνται με τη «Λιτή» Lean Production … Τόποι αμερικάνικοι – επιχειρηματική και οργανωσιακή φιλοσοφία ιαπωνική… Η ενότητα αυτή θα μας απασχολήσει <στην ώρα της>… απέκτησε όμως αιφνίδια επικαιρότητα λόγω της σύνδεσης της με τα «ενεργειακά»

http://www.evolvingexcellence.com/blog/2008/08/us-it-or-lose-i.html

http://www.superfactory.com/

(**)… Μόλις ολοκληρωθεί η «Εισαγωγή στη Διαχείριση Κινδύνων», ο «οίκος» θα διακόψει… (ή τουλάχιστον θα αραιώσει πολύ)… Χρειάζομαι χρόνο ανάπαυσης + βελτιώσεων του 1ου Βήματος του Πλαισίου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ σε νέα έκδοση + συγγραφή του 2ου Βήματος + από την Οίτη με dial-up δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες…

(***)… σχετικό, προσφορά του εξωτερικού- στρατηγικού Συνεργάτη του οίκου, φιλτάτου Bluesman

Σχόλια

01/08 17:22  mc
"Πρέπει να έχουν την κατάλληλη συναίσθηση των κινδύνων". Και πώς αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι αναγνωρίσιμο; Πιθανώς από την πορεία τους προηγουμένως; Και αν ναι, πόσο ανοιχτούς θα τους έχει απέναντι στην "νέα" πληροφόρηση και γνώση, η οποία θα μπορεί και να συνεπάγεται την μεταφορά της ικανότητος στους νεότερους;

"Είτε Εσωτερικοί, είτε Εξωτερικοί οι κίνδυνοι, είναι στο χέρι και αποτελεί καθήκον του Οργανισμού να τους Διαχειρισθεί."

Μου ακούγεται μάλλον αξιωματικό αυτό.

Μέχρι και 3-4 χρόνια πριν, με dial-up δεν δουλεύαμε;

Υπέροχο τραγούδι, καλό απόγευμα!
01/08 17:35  evie
Οι κίνδυνοι υπάρχουν παντού και πάντα, ακόμα και στην γραφή, όπου ένα κόμμα μπορεί να αλλιώσει το νόημα μιας φράσης :-)
(ανάμεσα στη λέξη οίκου και Bluesman, νομίζω ότι θέλει κόμμα)

Εκείνο που διαφοροποιεί τον κίνδυνο είναι η διάθεσή μας απένταντι σ' αυτόν, νομίζω δηλαδή, δεν είμαι σίγουρη, μην κάνω και την έξυπνη.


01/08 17:37  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
1. "Πρέπει να έχουν την κατάλληλη συναίσθηση των κινδύνων" : Η κόμη του γράφοντος ελευκάνθη προσπάθώντας να ευσθητοποιήσει ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ανθρώπους, των οποίων η αντίληψη είχε αποκρυσταλλωθεί σε εκφράσεις του τύπου : "Το μπετό έχει φιλότιμο", ή (επί το ανατριχιαστικότερο) "Μη το φοβάσαι ! (εκσκαφή, ικρίωμα, κλπ.) Δεν έχει ανάγκη..."
2. "αξιωματικό", εν μέρει το <καθήκον> όχι (ποιος άλλος ?). Το <στο χέρι του> ίσως (με την έννοια του "αποτελεσματικότερη δυνατή προσπάθεια"). Όπως θα δούμε προσεχώς, μετά την Αναγνώριση- Καταγραφή -Αξιολόγηση ακολουθούν και η Αποδοχή - Μεταφορά - Ελάφρυνση - Αποδοχή (για τους Αρνητικούς).
01/08 17:38  evie
"αλλοιώσει" και "απέναντι" ... συγνώμη.
01/08 17:45  Κλεάνθης
Αγαπητέ Τριαντάφυλλε έχω μόνο μια απορία που μου δημιουργήθηκε με τις πρόσφατες εξελίξεις:

γιατί, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, οι τομείς με τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης κινδύνων, δηλαδή Τράπεζες-Ασφαλιστικές, έπαθαν ότι έπαθαν προσφάτως, πέφτοντας τόσο πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους... μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα θεμελιώδες ?
01/08 17:49  mc
Ναι, το αξιωματικό δεν πήγαινε στο καθήκον, αλλά στο "είναι στο χέρι τους". Συμφωνώ απολύτως με το "αποτελεσματικότερη δυνατή προσπάθεια".
Για το (1) ασφαλώς και χαίρομαι και μη με ρωτήσετε αν το λέω για το λευκόν της κόμης.

Εύη μου, ο Ερμής έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τροποποιεί σχόλια! :)
01/08 17:51  mc
Έμπαινε... Κλεάνθη! :)
01/08 17:58  lemon.
άρχισα να φοβάμαι οτι εκτός από σχόλια δεν τροποποιεί και το τόσο καλά οργανωνένο σύστημα σκέψης του! μακάρι να κάνω λάθος!
01/08 18:00  Κλεάνθης
mc αφού ο εξαιρετικός οικοδεσπότης αρνείται πεισματικά να ασπαστεί το μεγαλείο του ΧΑΟΤΙΚΟΥ προγραμματισμού θεματολογίας, προσπαθώ να του εκμαιεύσω το ΧΑΟΤΙΚΟ του συστήματος (φυσικά το γνωρίζει καλύτερα από εμένα και χτίζει ένα ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ οικοδόμημα ... με την έννοια του "αποτελεσματικότερη δυνατή προσπάθεια")
01/08 18:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
<Οι Συνεργασίες είναι κρίσιμες, διότι επιτρέπουν στον Οργανισμό να επωφελείται από εξωτερικές ικανότητες>... evie διορθώθηκε και επιβεβαιώθηκε η "αξία" του κειμένου...
Ακριβώς οι κίνδυνοι υπάρχουν παντού ! Πριν από τη διάθεση μας, υπάρχει όμως η συναίσθηση και εντοπισμός τους (βλ. πιο πάνω σχόλιο απάντηση στον mc).
Μοιάζει αστείο αλλά στα Έργα υπήρχε μακροχρόνια "διαμάχη" μεταξύ των ανθρώπων των "Κινδύνων" και αυτών της "Ποιότητας". Τελικώς με το γράφοντα ως "καταλύτη" προέκυψε "στρατηγική συναίνεση" (σε στενό κύκλο "ειδικών"). Οπότε στο τελευταίο Συνέδριο της Ομάδας Μάνατζμεντ Τεχνικών Έργων (της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων) "στήθηκε" ένα καινοτόμο interactive workshop με τίτλο "Άμυνα με Διαχείριση Κινδύνων - Επίθεση με Ποιότητα". "Άμυνα" ο Κ. Κηρυττόπουλος. (του οποίου το βιβλίο ακολουθούμε και εδώ) - "Επίθεση" ο Γ. Νόβας (υπεύθυνος ποιότητας της ΕΔΡΑΣΗ). Στην ώρα του θα αναρτηθεί και το σχετικό ντοκουμέντο...
01/08 18:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Δηλαδή έπρεπε να αναγγείλω τη σιγή του "οίκου" για να υπάρξει τόσο πλούσια συζήτηση? (μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο επί Σοβιετίας : Γιατί δεν ήρθες στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. σύντροφε? - Αν ήξερα ότι είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ θα έρχόμουν...)
evie, ο κανόνας ισχύει (μόνο το κόμα στο κυρίως άρθρο τροποποιήθηκε...)
Κλεάνθη, άποψή μου είναι ότι οι Τράπεζες κλπ. άσκησαν με αισχρό, παραπλανητικό και καταχρηστικό και οιονεί παράνομο τρόπο, αυτό το οποίο στο κείμενο αναφέρεται ως <μεταφορά κινδύνων> με την επίσήμανση : <θα επανέλθουμε>.
Εδώ εμπλέκεται και κάτι άλλο από το κείμενο : <Είναι σημαντικοί διότι υλοποιούν τις δραστηριότητες του Οργανισμού>, κυρίως δε και τα προχθεσινά περί Ηγεσίας. Η χρόνια μη εμφάνιση ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ (δηλάδή, συμφώνως με τον ορισμό η ΜΗ υλοποίηση κινδύνων) σε συνδυασμό με "Πολιτική και Στρατηγική" βραχυπρόθεσμων κερδών οδήγησε σε λογικές του τύπου : Μη το φοβάσαι ! Δεν έχει ανάγκη..."
Τα ομόλογα δεν μετέφεραν τον κίνδυνο, τον διέχυσαν επί δικαίων, αδίκων και ανυποψίαστων...
Ουφ, πρέπει να δομήσω τα σημερινά σχόλια σε case study.
01/08 18:33  lemon.
ο ζήλος σου (αν και ού κατ'επίγνωσιν όπως σου είπα πριν καιρό) σε κάνει αγαπητό! Η απουσία αγαπητού, πάντα δημιουργεί στέρηση! οπότε...
01/08 18:39  voula 99
Καλησπέρα !
Αγαπητέ Τριαντάφυλλε,
Εσείς βέβαια προσπαθήσατε και προσπαθείτε, αλλά εγώ : "το μπετό έχει φιλότιμο" , την ακούω σχετικά συχνά στη δουλειά μου και πρώτα γελώ και βέβαια αμέσως μετά αγριεύω !

υ.γ. Το τραγούδι , θεός !
01/08 18:57  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"το μπετό έχει φιλότιμο". Όντως έχει ! διότι έχουν στον Κανονισμό προβλεφθεί συντελεστές ασφαλείας. Ο γερμανικός μάλιστα προέβλεπε και συντελεστή "συνθηκών", ήγουν εμπειρίας συνεργείου κλπ. Το θέμα είναι να μη δημιουργούν τα μη ΣΥΜΒΑΝΤΑ, αίσθηση μη ΚΙΝΔΥΝΟΥ...
Ένας από τους λόγους για τους οποίους προ δεκαετίας απεφάσισα να ανελιχθώ σε "ανώτερα επίπεδα ευαισθητοποίησης" είναι ότι "από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις