ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


34. "By My Side" . ..από τους INXS (*)
914 αναγνώστες
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007
21:01

 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ή ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ?  (μέρος 1ο)

 

Ξεκινάμε σήμερα τη δεύτερη ενότητα των Άρθρων και θα αφήσουμε προσωρινά στην άκρη το θέμα μας : Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα ! Το εγκαταλείπουμε μόνο για να πάρουμε φόρα. Θυμίζω κάποια στοιχεία τα οποία έχουν επισημανθεί πολλές φορές :

  •  Διαχείριση Συμμετόχων
  •  Συστηματικές Δράσεις
  •  Ανάλυση της επένδυσης στην Κ. και Π. Υπευθυνότητα

Όλα τα παραπάνω και άλλα πολύ περισσότερα τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία κάθε Οργανισμού απαιτούν έναν τρόπο λειτουργίας του. Τρόποι μάλιστα υπάρχουν πολλοί, εδώ δε (κατά τη γνωστή συνήθεια του γράφοντος) θα τους ταξινομήσουμε στους δύο του τίτλου.

Θεμέλια της Συστημικής προσέγγισης αποτελούν, οι Προδιαγραφές, Νόρμες, Κώδικες, Πρότυπα, Πλαίσια, Μοντέλα... Μα πάνω απ'όλα η Οργανωσιακή φιλοσοφία (τολμώ τη λέξη) και συνεχής αναζήτηση :

  • Του τι φταίει ( και ΟΧΙ ποιος φταίει...)
  • Πως θα το βελτιώσουμε (και ΟΧΙ σε ποιον θα τα φορτώσουμε...)
  • Τι καλύτερο κάνουν οι άλλοι (και ΟΧΙ έχουνε μέσο...)
  • Πως θα κατανοήσουμε και θα ανταποκριθούμε στις προσμονές των Συμμετόχων μας ( και ΟΧΙ πως θα τους ρίξουμε...)
  • Του είμαστε εδώ για να παραμείνουμε (και ΟΧΙ του, ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι ...)

(*) ...και όσοι δεν θα είναι "δίπλα μου"  τώρα... μαυρό φίδι που τους έφαγε...  

 http://www.youtube.com/watch?v=AwHrnRDZK4c&mode=related&search=

 

Σχόλια

22/10 23:03  Γεώργιος ο έσχατος
Μα είναι ώριμη η ελληνική πραγματικότητα για Συστημική προσέγγιση;
Εδώ ολόκληρη εταιρία έκανε μια πολύ αξιόλογη δουλειά υποστηρίζοντας με τεχνογμωσία Κοινότητα καθυστερημένων ατόμων (κοινωφελές ίδρυμα) και όταν τους είπαμε να γίνει κάποια δημόσια αναγνώριση της δουλειά αυτής στο χώρο της εταιρίας μας είπαν "αφήστε καλύτερα γιατί μπορεί να ενοχληθούν οι υπάλληλοι απο τα καθυστερημένα άτομα"
Το παράδειγμα αυτό δείχνει τα όρια του προβλήματος απο την ανάποδη.
Είτε αδίστακτοι, καιροσκόποι κοντόφθαλμοι, αλήτες, είτε το ανάποδο (κοινωνικά υπεύθυνοι) μοιάζει ότι στην ελληνική πραγματικότητα χάνουμε την απλή ουσία των πραγμάτων λόγω υπερβολικά κακής διαχείρισης του συναισθήματος.
23/10 12:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αγαπητέ Γεώργιε, είναι ή δεν είναι η ελληνική πραγματικότητα ώριμη "αποστολή" μου είναι να την προετοιμάσω και να την οδηγήσω προς τα εκεί. (Μία ψυχολόγος φίλη μου θεωρεί, ότι πάσχω από το "συνδρομο του ιεραποστόλου". Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει στη βιβλιογραφία ή απλώς με δουλεύει).
Όσο για το πράδειγμα το οποίο αναφέρετε, απόστείλατε λεπτομέρειες, ώστε να χρησιμεύσει "στην ώρα του". Στο πως η Κ. και Π.Υ. δεν μπορεί να περπατήσει, χωρίς να την "αγκαλιάσουν" πρώτα απ' όλους οι εργαζόμενοι !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις