ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


235. "Hijo De La Luna" χορεύει η SARAH F. (*)
676 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008
17:05
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 57ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (6)
 
Framework for Risk Management - Διαχείριση Κινδύνων (5)
 
Τύποι Κινδύνων (φύση και προέλευση) : Έχουμε κατανοήσει ελπίζω τη διάκριση σε Ευκαιρίες (θετικό κίνδυνο) και Απειλές (αρνητικό κίνδυνο).
Άλλη μία διάκριση είναι μεταξύ Εσωτερικών και Εξωτερικών Κινδύνων. Το πώς θα τους διακρίνει κανείς είναι απλό… Είναι στο χέρι του Οργανισμού να επηρεάσει, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, την πιθανότητα εμφάνισης του κινδύνου (πχ. συνεργασία με αξιόπιστους Προμηθευτές) ? Ε, ο κίνδυνος είναι Εσωτερικός ! Δεν είναι στο χέρι του (πχ. σεισμός) ? Ε, ο κίνδυνος είναι Εξωτερικός !
 
Η παραπάνω διάκριση προέλευσης αφορά στην επιρροή πάνω στην πιθανότητα εμφάνισης. Όμως ! Είτε Εσωτερικοί, είτε Εξωτερικοί οι κίνδυνοι, είναι στο χέρι και αποτελεί καθήκον του Οργανισμού να τους Διαχειρισθεί.
Προς τούτο, όπως το Framework του EFQM προτείνει, οτι πρέπει να προστρέξουμε στις πέντε (5) Δυνάμεις Επίτευξης – Enablers του μοντέλου :
 
1. ΗΓΕΣΙΑ  Ο ρόλος της είναι κρίσιμος, καθώς οι Ηγέτες του Οργανισμού είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της αξίας του. Είναι επίσης υπεύθυνοι για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού και την ικανοποίηση των Συμμετόχων του.
Ο τρόπος και η έμφαση με την οποία οι Ηγέτες αντιμετωπίζουν το θέμα των κινδύνων έχει άμεση επίδραση ευθεία επίδραση στη διαμόρφωση της κουλτούρας και αντίληψης των Εργαζομένων. Αναδεικνύεται εδώ μία πολύ σημαντική – soft – πλευρά της Διαχείρισης Κινδύνων, οποία όμως είναι καθοριστική και εξασφαλίζει την ορθή συμπεριφορά των Εργαζομένων και Συνεργατών.
Επί πλέον οι Ηγέτες πρέπει να εξασφαλίσουν στο τεχνικό – hard – επίπεδο, ότι οι σημαντικοί (θα επανέλθουμε στον όρο) κίνδυνοι έχουν αναγνωρισθεί, καταγραφεί και αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο, μέσω ενός εγκατεστημένου Συστήματος (με την κατάλληλη ιδιαίτερη Πολιτική, Πρότυπα και Διεργασίες).       
 
 

(*)… «Γιος – και γιατί όχι και κόρη - της Σελήνης»… Αφιερωμένο στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  τώρα και προσεχώς … Λέαινες και Λέοντες… Δεν αναφέρει το βιδεάκιο την άδουσα της μουσικής επένδυσης της χορογραφίας, αλλά ο γράφων είναι βέβαιος : Sarah Brigthman… Ας μου επιτρέψετε να προσθέσω και ιδιαίτερη αφιέρωση στην Σπουδάστρια μου, η οποία προ εβδομάδος επέτυχε (επαξίως !) στις εξετάσεις του "τελευταίου μαθήματός", ενώ από διετίας ακολουθεί προωθημένες σπουδές χορού και ανάλογη καρίερα εις το εξωτερικό... καλή σταδιοδρομία Ισμήνη ! 

Σχόλια

29/07 17:47  Goldmine
Eυαισθησίες είναι αυτές...
<Ούλες> μας θυμάσαι παμπόνηρε Ερμή:-)

Να την χαίρεσαι τη ΛΕΑΙΝΑ θυγατέρα!

Καλές σπουδές στην Ισμήνη!

Ευχαριστίες από μία ακόμη λέαινα...
29/07 18:03  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Μεταφέρω από τις Σημειώσεις μου : "... αυτή είναι η διαφορά του Μηχανικού από τον Χοροδιδάσκαλο..." (αυθεντικό). Κάθε φορά που απετύγχανε στις εξετάσεις μου το ανέφερε γελώντας η ίδια.
Η οξυδερκής αναγνώστρια/ης έχει ήδη αντιληφθεί ότι το "τελευταίο μάθημα" (του 4ου εξαμήνου !) είναι αρμοδιότητος του γράφοντος. Με την ένατη (9η) προσπάθεια υπερέβη ΕΠΑΞΙΩΣ τις προδιαγραφές = "δεν εξαπολύουμε κατά της Κοινωνίας..."
Δεν ανέφερα βεβαίως ότι είναι κόρη διακεκριμένου Καθηγητή της Σχολής ΜΑΣ. Ούτε μία φορά ΔΕΝ παρενέβη εκείνος !..
Ε, υπάρχουν "νησίδες Ποιότητας και Αξιοκρατίας" στην Ελλάδα...
29/07 19:08  Bluesman
www.youtube.com/watch?v=5LlxRX8fgsU&feature=related
...τραγουδάρα από τις λίγες...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις