ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


233. "Somebody Called Me Sebastian" ...από τον STEVE H. (*)
820 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008
17:14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 55ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (4)
 
Framework for Risk Management - Διαχείριση Κινδύνων (3)
 
Είδαμε χθες ως αρνητικό παράδειγμα τη μη επικράτηση σε ένα Διαγωνισμό Έργου, η Προμήθειας και ανιχνεύσαμε κάποια αίτια και κάποιες συνέπειες .  

Ας θεωρήσουμε σήμερα το αντίστροφο : την επικράτηση σε ένα Διαγωνισμό Έργου και ας ανιχνεύσουμε και πάλι κάποια αίτια και κάποιες συνέπειες = ευκαιρίες :

 
Ισχυρή
Ηγεσία
 
 
 
Ευμενές
Ιστορικό
Ποιότητας
 
 
 
 
Σύναψη
 
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ
 
Ανάπτυξη
Περισσοτέρων
Δράσεων
Βελτίωσης
Κέρδος
Φήμης
 
Αποτελεσματικές
Διεργασίες
Νέοι
Πελάτες
Εύστοχη
Πολιτική & Στρατηγική
 
 
Λογική
Τιμή
Προσφοράς  
 
 
Επιβεβαίωση
Επιχειρηματικού
Σχεδιασμού
 
Ικανοποιητικά
Αποτελέσματα
Αποτελεσματική
αξιοποίηση ανθρώπων & πόρων
Ανάπτυξη & Ικανοποίηση
Εργαζομένων

Προφανώς και πάλι οι Δυνάμεις Επίτευξης - Enablers του μοντέλου EFQM απετέλεσαν τις αιτίες - ρίζες του θετικού πλέον κινδύνου με τα ΑποτελέσματαResults, όπου – μετά το γεγονόςανθίζει ο κίνδυνος – ευκαιρία… Με συνέπειες τις οποίες αν ορθώς διαχειρισθούμε ενσωματώνει. 

Προτού προχωρήσουμε, στο πως η Διαχείριση Κινδύνων ενσωματώνεται στις Δυνάμεις Επίτευξης - Enablers του μοντέλου EFQM, ας διερευνήσουμε κάποια ζητήματα διαχωρισμού των κινδύνων.
 
Σε κάθε Σύστημα το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία, υπάρχει η εγγενής αβεβαιότητα. Πρόκειται για τη διακύμανση ενός μεγέθους γύρω από μία μέση τιμή, η οποία είναι δυνατόν και πρέπει να διαχωριστεί από κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους κινδύνους.
 
Είσθε διακοπές – σας το εύχομαι – σε ένα ιδανικό παραθαλάσσιο παράδεισο. Είναι προφανές και αναμενόμενο, κάποιεςλίγες - ημέρες να φυσάει (ή και να βρέξει) και το μπανάκι να μην είναι δυνατό (έως επικίνδυνο…) : Αυτό σηματοδοτεί - καταγράφει την παραπάνω εγγενή αβεβαιότητα.
 
Σε αντιδιαστολή τι θα αποτελούσε συγκεκριμένο κίνδυνο για τις διακοπές σας, τον οποίο έπρεπε να έχετε αναγνωρίσει, αξιολογήσει και χειρισθεί (όπως θα αναλύσουμε προσεχώς) ? Παραθέτω κάποιες απλές σκέψεις και αναμένω από τις αναγνώστριες /ες τις δικές τους προτάσεις σε αυτόν τον άτυπο καταιγισμό ιδεών (brainstorming) :
·        Να λουσθείτε μακρό κύμα – tsunami.
·        Η διάρκεια των διακοπών να είναι πολύ μικρή, οπότε οι «κάποιεςλίγες – ημέρες» να είναι όλες σας οι ημέρες.
·        Η διάρκεια των διακοπών να είναι πολύ μικρή και «με αεροπλάνα και βαπόρια» λειτουργούντα με βαλκανικού επιπέδου ποιότητα, να μην φθάσετε καν εκεί. (Είδατε πως – εντέχνως - διέχυσα τη δυσφήμιση, ώστε να μας αναλογεί μικρό εθνικό μερίδιο…), οπότε χωρίς καν να εμφανισθούν οι «κάποιεςλίγες – ημέρες», μηδενίζονται όλες σας οι ημέρες.
·         Να έχετε επιλέξει τον ιδανικό παραθαλάσσιο παράδεισο σε «λάθος ημισφαίριο και εποχή», οπότε οι «κάποιεςλίγες – ημέρες» να μην αποτελούν εγγενή αβεβαιότητα… αλλά φυσιολογική κατάσταση…  

(*)… Ε, αν μετά από τις γρουσουζιές του παραπάνω παραδείγματος «κάποιος με αποκαλέσει Σεβαστιανό»… και λίγο θ’ άναι !.. η μουσική προσφορά φροντίδει γνωστού εις τη μπλογκογειτονιά εκλεκτού φίλου μουσικολόγου … οιονεί "κλασσική μουσική"...

Σχόλια

26/07 17:35  pol
Όπως οι πρώτοι(ανοιξιάτικοι) και οι τελευταίοι(φθινοπωρινοί) τουρίστες κάθε πρωί κοιτούν με αγωνία τον ουρανό!Πολλές φορές οι εβδομαδιαίες τους διακοπές συμπίπτουν με κακοκαιρία,οπότε πάει χαμένη η ετήσια απόδραση!
26/07 17:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ακριβώς φίλτατε pol : Αυτούς τους Πελάτες θα επιχειρήσουμε να "προφυλάξουμε" εις τα επόμενα άρθρα της ενότητας... καθώς και τους επιχειρηματίες και στον τουριστικό κλάδο... και όποιος μας λάβει υπόψη ?...
26/07 18:02  lemon.
A! είσαι σ'άλλο "δωμάτιο" !
alors, δεν βγάζεις απ'το τρουβαδάκι σου λίγο "ψωμί" να φάμε! γιατί θα μείνω "νήστης"!
26/07 18:15  pol
Οι "άτυχοι" αποζημιώνονται διαφορετικά.Επειδή αναγκάζονται ν'αλλάξουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους ,γίνονται περιπατητές και φυσιολάτρες.Οπότε ζουν από κοντά τον τόπο και τους ανθρώπους.Η λύπη εξαφανίζεται ,όταν εισπράξουν αρκετές "καλημέρες" και δεχτούν κάποιο μικρό δώρο από γεωργό,κηπουρό ή δοκιμάσουν σταρένιο φρεσκοψημένο ψωμί από χωριάτικο φούρνο.Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν πρόδρομοι άλλων μορφών τουρισμού.
26/07 18:26  voula 99
Αγαπητέ,
μου κάνατε , εν αγνοία σας , το καλύτερο δώρο : στο τοπ 10 εδώ και καιρό, τώρα τελευταία , πρώτο (αν θυμάμαι καλά και η κ. Νάσια στο τοπ 10 το έχει)

Και μια και θέτετε το ερώτημα , κίνδυνος θα ήταν φέτος , να κρατήσουν περισσότερο από ότι θα μπορούσα ψυχολογικά να αντέξω.
26/07 19:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φιλτάτη voula, <δώρο - εν αγνοία> = <θετικός κίνδυνος - ευκαιρία>...
Όσον αφορά εις την κα Νάσια, η "Διαχείριση Κινδυνου" του γράφοντος μόλις αστόχησε παταγωδώς :
Πήγα και ψώνισα και ετοίμαζα δείπνο για τους δυο μας, ώστε μόλις γυρίσει από τη δουλειά να τα βρει το τραπέζι στρωμένο...
Προ ολίγου επανελθούσα, με επέπληξε οργισμένη, διότι κατ' αυτήν έπρεπε να την αναζητήσω στο κινητό (δεν εγνώριζα την ώρα επιστροφής της...) και να την παραλάβω από το σταθμό του Μετρό...
27/07 12:19  voula 99
Αγαπητή evie , καλημέρα!
Σήμερα το μπάνιο ήταν πρωϊνό αλλά και απολαυστικό!
Να περνάς καλά!
27/07 12:21  voula 99
Και όταν είσαι βιαστική , τι κάνεις? ΛΑΘΗ !Για άλλον προοριζοταν ,αν θέλετε , το σβήνετε , ότι πείτε! sorry kai καλημέρα!
27/07 12:26  cormorano

Μια Καλημέρα πέρασα να πω σε όλους !

Διακοπές να είναι...
27/07 15:58  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
voula, για τι να το σβήσω ?.. Μια χαρά "λάθος" ήτανε... να τα λένε δύο (και δικές) μου φιλενάδες chez moi !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις