ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


231. "No Mercy" ... από τους "STRANGLERS" (*)
806 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008
19:59
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 53ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (2)
 
Framework for Risk Management  - Διαχείριση Κινδύνων (1)
 
Τι σημαίνει «Κίνδυνος»?.. Ένας απλός συνήθης ορισμός : «ο συνδυασμός της πιθανότητας να συμβεί ένα γεγονός με τις συνέπειες του» (ISO/IEC Guide 73).
  • Προσοχή, οι συνέπειες δεν έχουν μόνο αρνητικό πρόσημο !  Είναι δυνατόν να είναι κακές ή καλές
  • Στον παραπάνω ορισμό ο κίνδυνοςπεριλαμβάνει, οφείλεται, υλοποιείται - σε τετελεσμένο γεγονός - συμβάν - σε αντιδιαστολή με τις αιτίες - οι οποίες προκαλούν τα γεγονότα. Στην πράξη όμως βοηθά να λάβουμε υπόψη και τις περιστάσεις, πράξεις και κατάσταση.

 

Τι σημαίνει «Κίνδυνος»?.. Ένας άλλος ορισμός : «ένα αβέβαιο γεγονός, ή κατάσταση, το οποίο στην περίπτωση όπου προκύψει, έχει θετική ή αρνητική συνέπεια σε κάποιο στόχο του έργου» (Project Management Institute - USA).

  • Τα του προσήμου των συνεπειών συμπίπτουν !..
  • Τα της υλοποίησης μέσω γεγονότος επίσης !.. Αβέβαιο = ΔΕΝ είμαστε σε θέση να αποφανθούμε ΑΝ θα συμβεί, ή όχι. Ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε - προτιμώ το ανιχνεύσουμε - την πιθανότητα να συμβεί. 

Οι τακτικοί αναγνώστρια και αναγνώστης έχουν ήδη εντρυφήσει στα παραπάνω  

Εκεί, οι Κίνδυνοι - Ρίσκα (Risks) ήταν εξ’ ορισμού αρνητικοί : Απειλές (Hazards).

Εδώ, γενικεύοντας, οι Κίνδυνοι - Ρίσκα (Risks) εξετάζονται και ως θετικοί : Ευκαιρίες (Opportunities). 

(*)… Ε, η άστοχη Διαχείριση Κινδύνων, οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις… του επιπέδου “take no prisoners”… και τα "keep your fingers crossed" των στίχων του άσματος, ΔΕΝ αποτελούν την ενδεδειγμένη προσέγγιση !..

Σχόλια

24/07 21:20  mc
"Η άστοχη διαχείριση κινδύνων". Είναι σύνηθες σφάλμα, να ανιχνεύονται 2-3 "πιθανότητες", ακραίες, με ένα πολύ "καλό", ένα πολύ "κακό" και ένα "μηδενικό" αποτέλεσμα-συνέπεια. Αφήνοντας το φάσμα πρακτικά κενό και από κει και πέρα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στις προσεγγίσεις της τελευταίας σας σημείωσης. Και για τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο σε ορισμένες επιχειρήσεις ότι δεν συμβαίνει ΚΑΙ πριν την συνάντηση με τον όποιο κίνδυνο.
* Για τον Chaikin, θα γράψω μόλις ο coldPlay τηρήσει την υπόσχεση του και ανεβάσει τον ΤΙΤΚ και ΑΦΟΥ μου υποδείξετε πιθανή διαφοροποίηση στην χρήση του.
24/07 21:33  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Φίλτατε mc, η συνέχεια της ενότητας θα σας απογοητεύσει (έως εξοργίσει)...
Η θέση του γράφοντος για <ποσοτική> - πιθανοτική ανάλυση είναι αρνητική = "έλλειψη αξιόπιστων ιστορικών δεδομένων - παύση ανάλυσης" (κατά το "έλλειψη χρημάτων - στάση εμπορίου").
<ποιοτική - αξιοπρεπής και εμπεριστατωμένη ανίχνευση>, με το "μάτι" και την εμπειρία του οργανισμού και "πολύ είναι".
Θα με διαβάζετε και θα με καταριέστε...
24/07 22:27  mc
Λάθος αγαπητέ μου! Απλώς η ανεπάρκεια ιστορικών στοιχείων από την πλευράς σας για την πλευρά μου, σας οδήγησε σε τούτο τον "κίνδυνο". Η ανάλυση κινδύνων/σεναρίων κ.λπ. είναι μέρος της δουλειάς μας μεν, μα όταν σχολάσουμε χαϊδεύουμε το τυχερό μας κέρμα στην αριστερή (μπορεί και δεξιά) τσέπη (Εδώ ασφαλώς κρύβετε κάτι που πλέον μπορεί να εξοργίσει εσάς!)
Ακόμα και όσα κατά καιρούς "λέω" για συστήματα διάφορα, καλύπτουν ένα παράξενο χαμόγελο (πράγμα που μου θυμίζει ότι οφείλω να επισκεφτώ και τον οδοντίατρο συντόμως). Συνεπώς, μην ανησυχείτε!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις