ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


230. "The Devil's Trill" ...του G.TARTINI με τη VANESSA M (*)
807 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008
20:59
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 52ο) 
 
Βοηθητικά εργαλεία του Ευρωπαϊκoύ Μοντέλου Αριστείας (1)
 
FRAMEWORKS -ΠΛΑΙΣΙΑ  (Εισαγωγή)
 
Τι σημαίνει «Πλαίσιο»… Κάποια στιγμή θα ανεβάσω ένα απλό γράφημα με τις απαραίτητες όμως επεξηγήσεις για το συνεχές βέλος της Προτυποποίησης. Διαπιστώνω πάντοτε με έκπληξη, ότι ακόμη και σε τμήμα ασχολουμένων με το άθλημα – πολύ περισσότερο – εις το ευρύ κοινό δεν υπάρχει σαφής εικόνα.
Το βέλος αυτό αρχίζει από τις Αξίες και διατρέχοντας τα Πρότυπα και Μοντέλα καταλήγει στα Πλαίσια.
Καταλήγει,.. μια κουβέντα είναι… για να ζωγραφιστεί ένα όμορφο βέλος. Στην πραγματικότητα ένα Πλαίσιο είναι δυνατόν να συνιστά :
·        ένα ΜΗ Πιστοποιούμενο Πρότυπο - Οδηγία (1)
·        ένα βοηθητικό εργαλείο Μοντέλου, (όπως αυτά που θα εξετάσουμε).
 
Στην πλούσια εκπαιδευτική βιβλιογραφία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αριστείας  EFQM περίοπτη θέση κατέχουν τα πέντε (προς το παρόν δημοσιευμένα, κατά χρονολογική σειρά) Frameworks Πλαίσια :           
 
Corporate Social Responsibility
Risc Management
Knowledge Management
Innovation
Managing External Resources

 

Επέλεξα να παρουσιάσω πρώτα το δεύτερο… Έρχεται ως λογική συνέχεια των σχολίων και συζήτησης στο προηγούμενο άρθρο. Θα επιχειρήσω μάλιστα κάτι δυσκολότερο : Θα το συνδυάσω με τη Διαχείριση Κινδύνων Έργων ακολουθώντας και εδραζόμενος στο «Εγχειρίδιο Διαχείρισης Κινδύνων Έργων» (εκδόσεις Κλειδάριθμος 2006) του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου Κ. Κηρυττόπουλου ( Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ – Δρ. ΕΜΠ – Επικ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Θα εμπλακούμε όμως με τη Διαχείριση Έργων ! Οπότε θα αναζητήσουμε αγκύρωση σε άλλο σύγγραμμα : «Οδηγός βασικών Γνώσεων στη Διοίκηση Έργων» (εκδόσεις Παπασωτηρίου 2006), το οποίο αποτελεί μετάφραση του < A Guide to the Project Management Body of Knowledge - PMBOK® > του επίσης εκλεκτού φίλου και συναδέλφου Δ. Εμίρη (Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος  Μηχανικός ΕΜΠ - Phd. University of Rochester – Επικ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

 

Ελπίζω να τα βγάλουμε πέρα… γράφων και τακτικοί αναγνώστες /ριες !

 

 

(1) Η AFNOR είναι ο Γαλλικός Οργανισμός Τυποποίησης ομόλογος του <δικού μας> ΕΛΟΤ. Δόμησε το 2003 το (γαλλικό) Πρότυπο - Οδηγία SD 21000, (Sustainable Development) το οποίο μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή το ISO 26000 «Για την Κοινωνική Υπευθυνότητα», αποτελεί το μόνο εν ισχύ εθνικό πρότυπο – οδηγία έστω - στο πεδίο αυτό. 

Επισημαίνεται ότι ούτε το SD 21000, αλλά ούτε και το υπό επεξεργασία διεθνές ISO 26000 θα προσφέρουν δυνατότητα πιστοποίησης. Η επικρατούσα (ευτυχώς… αλλά υπάρχει και ισχυρός μειοψηφικός αντίλογος) λογική είναι ότι η Κοινωνική Υπευθυνότητα και η Διατηρήσιμη Ανάπτυξη ΔΕΝ είναι αντικείμενο προς πιστοποίηση, όπως η Διαχείριση για την Ποιότητα, για το Περιβάλλον, ή για την Υγεία και Ασφάλεια…  
 

(*)… Ε, η Διαχείριση Κινδύνων, προκαλεί – ή θα έπρεπε – ανατριχίλα, αλλά απαιτεί ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση … (Άσχετο, «ίσως» η προβοκάτσια έπιασε…)

Σχόλια

23/07 23:20  Goldmine
Καλησπέρα Ερμή.
Εξαιρετική παρουσίαση!
Κρατάς ψηλα το επιστημονικό επίπεδο και χειρίζεσαι άψογα τη γλώσσα.
Εύγε!
23/07 23:25  evie
Όχι μόνο ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση αλλά και πρόβλεψη κινδύνου!
Το σημερινό άρθρο μου θύμισε την εποχή που είχα την αποκλειστική ευθύνη της εκπόνησης και χρήσης προγράμματος μισθοδοσίας προσωπικού.
24/07 09:24  PREMIUM
Μήπως τη χειρίζεται τόσο καλά που πρέπει να βάλει και...disclaimer ;-)

Χαιρετώ την ομήγυριν !
24/07 12:41  pol
Οι κεραίες μου έπιασαν ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πονοκέφαλο.Μαθητευόμενοι ή ασκούμενοι του εξωτερικού προσφέρονται έναντι χαμηλής αμοιβής να προσφέρουν υπηρεσία."θρονιάζονται"κανονικά,εξασφαλίζουν σπίτι,διατροφή κλπ και ακολούθως παρατούν την επιχείρηση στην πρώτη καλύτερη πρόταση.Σε μας τουλάχιστον έχουν δωρεάν διακοπές!
Καλημέρα στην παρέα!
24/07 12:42  pol
Οι κεραίες μου έπιασαν ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πονοκέφαλο.Μαθητευόμενοι ή ασκούμενοι του εξωτερικού προσφέρονται έναντι χαμηλής αμοιβής να προσφέρουν υπηρεσία."θρονιάζονται"κανονικά,εξασφαλίζουν σπίτι,διατροφή κλπ και ακολούθως παρατούν την επιχείρηση στην πρώτη καλύτερη πρόταση.Σε μας τουλάχιστον έχουν δωρεάν διακοπές!
Καλημέρα στην παρέα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις