ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


229. "Habibi Ya 3a Yanni K." ...από τη Nancy A. (*)
732 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008
19:35
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 51ο) 
 
Πρόσθετα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας (5)
 
Η λογική ЯADAR (5)
 
Η λογική RADAR έχει πολλά πεδία εφαρμογής. Για το γράφοντα αποτελεί τρόπο σκέψης και προνομιακό πεδίο εφαρμογής της είναι η ανάλυση συνθέτων προβλημάτων. Τα επί μέρους στοιχεία της προσφέρουν έναν ιστό και καθοδηγούν τα βήματα, είτε πρόκειται για μεμονωμένη διεργασία, έργο, επιχειρηματικό σχέδιο,..   
 
A ssessment and
Α ξιολόγηση και
R eview
Α ναθεώρηση
R esults
Α ποτελέσματα
A pproach
Π ροσέγγιση
D eployment
Ε φαρμογή
 
A ssesment & R eview : Καλύπτει αυτό που ο Οργανισμός κάνει, ώστε να αξιολογήσει, αναθεωρήσει και βελτιώσει την αντίστοιχη Προσέγγιση ή / και την Εφαρμογή της. Σε έναν Άριστο Οργανισμό κάθε Προσέγγιση και η Εφαρμογή της μετρούνται με προκαθορισμένη συχνότητα. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων (πχ. προσωρινές τάσεις στα Αποτελέσματα, ρυθμός Εφαρμογής σε όλες τις σχετικές περιοχές…) αναλύονται και γεννούν δραστηριότητες μάθησης. Τελικώς προσδιορίζονται, σχεδιάζονται, προγραμματίζονται και ενσωματώνονται βελτιώσεις όταν και όπου απαιτούνται.

 

Βεβαίως ΔΕΝ αναπροσαρμόζονται τα επιδιωκόμενα Αποτελέσματα – στόχοι ! Παραμένουν ως έχουν. Σε έναν Άριστο Οργανισμό π.χ. η «αναθεώρηση πρόβλεψης κερδοφορίας» είναι αδιανόητη και αποτελεί παραδοχή σειράς αστοχιών.  

  • Είτε τα (προς επίτευξη θυμίζω) Αποτελέσματα ΔΕΝ θεμελιώθηκαν – προέκυψαν απότην Πολιτική και Στρατηγική. (Ακόμη χειρότερα η Πολιτική και Στρατηγική ίσως δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Κριτηρίου 2 !).
  • Είτε η Προσέγγιση ΔΕΝ ήταν στερεή και ολοκληρωμένη. (Αυτό όμως έπρεπε να το επισημάνει εγκαίρως η Αξιολόγηση & Αναθεώρηση ! )
  • Είτε η Εφαρμογή ΔΕΝ ενεργοποιήθηκε, ή δεν ενεργοποιήθηκε συστηματικά. (Αλλά και αυτό έπρεπε να το επισημάνει εγκαίρως η Αξιολόγηση & Αναθεώρηση ! )
«Μα η τιμή του Πετρελαίου, τα επιτόκια…» Δεν έχει «μα» ! Ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα έπρεπε να έχει προβλεφθεί και να έχει δρομολογηθεί μία κατάλληλη {ενέργεια – έργο βελτίωσης } με : { Αποτελέσματα – Προσέγγιση – Εφαρμογή – Αξιολόγηση & Αναθεώρηση ! }  
 

(*)… Θα μου επιτρέψετε να τον προβοκάρω, για να βγει από το λαγούμι του… Αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες παρουσιάζω σε αποκλειστικότητα καψουροτράγουδο, της προ Κίνας εποχής… είχε αναστενάξει τότε η πέριξ των ναυπηγείων Αλεξάνδρειας ζώνη…

 

Σχόλια

20/07 19:53  Κλεάνθης
Αγαπητέ αναφέρεσαι σε "πρόβλεψη" με την έννοια επεξεργασμένου σεναρίου/ων ώστε να υπάρξει ταχεία αντίδραση-αναθεώρηση?
20/07 20:05  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ακριβώς ! Στο παραπάνω παράδειγμά εμπλέκεται το υποκριτήριο 4β (ειδικότερον η "Διαχείριση Κινδύνων") του Κριτηρίου 4 Συνεργασίες και Πόροι. http://prometheus.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=9429&blid=28
20/07 20:35  Κλεάνθης
Όταν όλα τα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ είναι ζητούμενα ακόμη και για ένα ΜΗ κερδοσκοπικό οργανισμό, πως χαρακτηρίζεται ένα ΚΡΑΤΟΣ που έκανε προϋπολογισμό κράτους με βάση τιμή πετρελαίου 80$/βαρέλι και με την τιμή στα 130$/βαρέλι έχει ως ως απάντηση-αντίδραση-αναθεώρηση μόνο τα "ΜΑ"?

Έχω μια πρόχειρη απάντηση αλλά θα το παίξω κρυψίνους :)
20/07 20:41  Κλεάνθης
Καλό βράδυ Τριαντάφυλλε (Α! το θέμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης τι λες να πάει πίσω λόγω φόρτου?)
20/07 20:57  Αli Baba
Καψουρεύτηκα, βραδιάτικα...
20/07 21:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"Ars Longa" αγαπητέ Κλεάνθη =
Το "φιλοσοφικόν" περί "βιώσιμης Ανάπτυξης" ας "πάει πίσω", σεις αποφασίζετε !
(Vita brevis βεβαίως, αλλά αρνούμενος να επισκεφθώ Ιατρούς,.. διαθέτω απεριόριστο χρόνο...)
20/07 21:38  mc
'ΔΕΝ έχει "μα"!". Όλα τα λεφτά! Όλα μα όλα τα σενάρια πρέπει να μπαίνουν επί τάπητος και ασφαλέστατα να υπολογίζονται όλες μα όλες (ε, αν αυτό είναι δυνατό) και να προκύπτει το optimum bet. Ξέρω, δεν μιλάτε για τζόγο, μα έλα που μου αρέσει να το βλέπω ΚΑΙ έτσι!
20/07 21:54  Κλεάνθης
Οπότε αγαπητέ mc χρειάζεται ένα ακόμη άρθρο για το Χάος (αύριο) ώστε να επέλθουν οι ισορροπίες... αυτό δεν σημαίνει ότι και η δική μου θεώρηση δεν είναι παρόμοια με τη δική σου και του οικοδεσπότη (ΔΕΝ έχει "μα")... απλά για να μην ξεθαρρεύω μου υπενθυμίζω το χάος, όποτε μπορώ
20/07 22:31  mc
Κλεάνθη, αν συμφωνήσουμε (που μάλλον θα συμβεί) ότι το Χάος ασχολείται με την έρευνα των μη γραμμικών διαφορικών εξισώσεων άρα και συστημάτων, η δική μου "ένσταση" δεν έχει να κάνει με το Χάος, αλλά με την προέλευση των ΜΓΔΕ που κάποιος του αναθέτει να "επιλύσει". Το να έχεις Φυσικομαθηματικούς όλη μέρα να αναλύουν μοντέλα Αγορών, είναι ένα το κρατούμενο. Από μόνοι τους όμως και χωρίς την "ενίσχυση" παλαιοτέρων στο κουρμπέτι, δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε κερδοφόρους δρόμους. Αλλά μεγάλη κουβέντα και την έχουμε κάνει πολλές φορές με συναδέλφους, ας σταματήσω εδώ.
Το έχω κάνει μόδα τελευταία να γράφω αλλού κι αλλού, οπότε εξέλαβε το παραπάνω ως σχόλιο του εξαιρετικού σου σχετικού άρθρου.
22/07 10:41  cormorano

Πετόντας και μάλιστα βιαστικά...,
ένα Καλημέρα σε όλους !

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις