ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


226. "Under Pressure" ...από τους Queen και τον David B. (*)
704 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008
22:12
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 48ο) 
 
Πρόσθετα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας (2)
 
Η λογική ЯADAR (2)
 
Η λογική RADAR έχει πολλά πεδία εφαρμογής. Ένα μόνο είναι η Αξιολόγηση (ή Αυτοαξιολόγηση) του Οργανισμού, στην προσπάθεια επιβράβευσης του σε κάποιο από τα Επίπεδα Αριστείας (θα τα ανακαλύψουμε προσεχώς).
Για το γράφοντα αποτελεί τρόπο σκέψης και προνομιακό πεδίο εφαρμογής της είναι η ανάλυση συνθέτων προβλημάτων. Τα επί μέρους στοιχεία της προσφέρουν έναν ιστό και καθοδηγούν τα βήματα, είτε πρόκειται για μεμονωμένη διεργασία, έργο, επιχειρηματικό σχέδιο,..    
 
R esults
Α ποτελέσματα
A pproach
Π ροσέγγιση
D eployment
Ε φαρμογή
A ssessment and
Α ξιολόγηση και
R eview
Α ναθεώρηση
 
Я esults : Καλύπτουν τα επί μέρους ως άνω, ή τα συνολικά επιτεύγματα. Σε έναν Άριστο Οργανισμό τα Αποτελέσματα καταδεικνύουν θετικές τάσεις και /ή διατηρηθείσες καλές αποδόσεις. (Θα επανέλθουμε στην ενότητα Αξιολόγησης. Απλώς επισημαίνω εδώ το «παράδοξο» για τους θιασώτες της Μελλοντολογικής Θεμελιώδους Ανάλυσης, οι οποίοι προσπαθούν αγωνιωδώς να εκτιμήσουν τα επόμενα μεγέθη, ενώ το μοντέλο κοιτάει πίσω και εξάγει συμπεράσματα, όπως η Τεχνική Ανάλυση…)

 

Οι στόχοι καθορίζονται με προσοχή και σοβαρότητα. Πρέπει να επιτευχθούν, ή και να ξεπερασθούν (με λογικό ποσοστό υπέρβασης ! ειδάλλως ήταν άστοχοι) Οι επιδόσεις συγκρίνονται εσωτερικά (άλλες διεργασίες, έργα, σχέδια) κυρίως όμως εξωτερικά με τους ανταγωνιστές και τους καλύτερους στον κλάδο, ή /και με τους leaders διεθνώς.

Πρέπει να είναι σαφής η σύνδεση αιτίου / αιτιατού  μεταξύ των επιτευχθέντων Αποτελεσμάτων και της Προσέγγισης η οποία υιοθετήθηκε. (Σε κάποιο άρθρο έχω παράδειγμα με εταιρία η οποία αυξάνει τυχαίως τις πωλήσεις κλιματιστικών λόγω καύσωνα = Καμία σύνδεση. Ενώ εάν είχε προσχεδιάσει και εγκαταστήσει Σύστημα πρόβλεψης κλιματικών συνθηκών, τότε ναι !..)                    

 

(*)… Χρόνια πολλά εις την «Σπείρα- Σπείρα»… μετά το σοκ από τη Mine dOr… τι άλλο μας επιφυλάσσει η μπλογκογειτονιά … Εις το εκεί βιδεάκιο παρατηρήστε επιμελώς τον πίλο του άδοντος, τους στίχους… προσεγγίστε - συγκρίνατε – αξιολογήστε... Εν τω μεταξύ διαβάστε… Το σημερινό άσμα μην το εισπράξετε μόνο τοις μετρητοίς... αντανακλά και τα αναφερθέντα χθες προβλήματα του γράφοντος... (κάτι πάει να γίνει προς θετική κατεύθυνση !)

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις