ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


32. "Τανγκό της Evora και της Νεφέλης ...από τις Loreenna Mck. - Χαρούλα Α. (*)
889 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007
17:38

Quiz 3. ναρκοπέδιο

Ωρίμασαν οι συνθήκες για να επανέλθουμε στο Quiz 3. (Άρθρο 27.) το οποίο επαναλαμβάνεται εδώ :

 Ας θεωρήσουμε την εξής δράση Κ.& Π.Υ. : Δωρεάν περίθαλψη και προσφορά προσθετικών μελών σε αθώους αμάχους - θύματα ακρωτηριασμών από νάρκες.

  • Ας δεχθούμε κλίμακα αξιολόγησης - βαθμολογίας της δράσης την :    Α , Β , Γ (κατά φθίνουσα σειρά) και Φ (απορρίπτεται - κάτω από τη βάση).
  • Ας υποθέσουμε ότι, την ίδια δράση υλοποιούν οι παρακάτω εταιρίες :

η Χ εταιρία, η οποία παρασκευάζει παιδικές τροφές .

η Υ εταιρία, η οποία κατασκεύαζει προσθετικά μέλη.

                   η Ζ εταιρία η οποία παράγει νάρκες. 

ΠΩΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ , με την παραπάνω κλίμακα ?

 

 Η συμμετοχή ευρυτάτη και οι απόψεις πολύχρωμες. Ο γράφων καταθέτει σήμερα τη δική του άποψη, όχι ως αυθεντία αλλά φωτίζοντας κάποιες πλευρές του θέματος και προτρέποντας όλους τους φίλους σε ένα νέο κύκλο διαβούλευσης κατά τά πρότυπα της διαδικασίας διαλόγου και συναίνεσης (Άρθρο 28.). 

Επισημαίνω εξαρχής, ότι η μελέτη περίπτωσης (case study) έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκπαιδευτικού μάρκετινγκ το οποίο συνηθίζω να χρησιμοποιώ (σοφιστείες το χαρακτήρισε ο φίλος Γ. ο .ε.). Όντως όπως κάθε δράση μάρκετινγκ υπάρχει και εδώ το στοιχείο της λελογισμένης υπερβολής  (ώστε να προκληθεί ενδιαφέρον), το στοιχείο της αληθοφάνειας (όχι μεν ψεύδη - μίσές αλήθειες όμως), κυρίως όμως το στοιχείο της ψευδαίσθησης επιλογής (illusion of choice).

Επισημαίνω επίσης, ότι είναι αποσπασματικό -έως σε μεγάλο βαθμό απαράδεκτο- ως προς τη προσέγγιση της Κοινωνικής  και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας ! Εξετάζει ΜΙΑ μόνο δράση κατά παράβαση της απαίτησης για συστηματικότητα, παραβλέπει δε και άλλες απαιτήσεις (Άρθρο 28.).

Ο γράφων προτείνει ενδεικτικά :

  •  Α στην εταιρία  Ζ  (αυτή που παράγει νάρκες !)
  •  Β στην εταιρία  Υ  (αυτή που παράγει προσθετικά μέλη)
  •  Γ στην εταιρία  Χ   (αυτή που παράγει παιδικές τροφές)

Αιτιολογία, ενδεχόμενες κρυφές παράμετροι και αναμενόμενες συμπληρωματικές ή άλλες δράσεις :

Η Ζ έχει κάνει εξαιρετική ανάλυση των Συμμετόχων της και αναλαμβάνει δράση προς ανακούφιση αυτών (αθώοι άμαχοι), οι οποίοι υφίστανται τη μεγαλύτερη δυσμενή (τραγική) συνέπεια από τη δραστηριότητά της, χωρίς να απολαμβάνουν κανένα όφελος από αυτή.

Παράγει, δεν τοποθετηθεί νάρκες. Ίσως δεν παράγει πλέον.

Χρηματοδότηση προγράμματος άρσης ναρκοπεδίων.

Η Υ έχει επίσης κάνει αξιόλογη ανάλυση των Συμμετόχων της και αναλαμβάνει δράση προς ανακούφιση αυτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τα οφέλη από τα χρήσιμα (και επικερδή) προϊόντα της, παρότι τα έχουν ανάγκη.   

Ίσως ήταν σε θέση να προσφέρει δωρεάν τεχνογνωσία για την επιτόπου κατασκευή με προφανή παράπλευρα οφέλη ?

Χρηματοδότηση προγράμματος οδικής ασφάλειας (στις προηγμένες χώρες, όπου και οι δυνητικοί πελάτες της). Χορηγία σε αθλητές με ειδικές ανάγκες και ικανότητες και προφανώς το παραπάνω ίσως...

Η Χ δεν φαίνεται να έχει κάνει ανάλυση των Συμμετόχων της και αναλαμβάνει δράση προς ανακούφιση αυτών, οι οποίοι εντελώς οριακή ομάδα τους αποτελούν.

Ας μην την αδικούμε, ίσως αποτελεί τμήμα ευρύτερης δράσης προς παιδιά ή γονείς θύματα ναρκών σε συνδυασμό με προσφορά των προϊόντων της. Ίσως (και δυστυχώς συμβαίνει συχνότατα) ανήκει στον ίδιο Όμιλο με την εταιρία κατασκευής ναρκών

Το παραπάνω παράλληλο πρόγραμμα προσφοράς προϊόντων.

(*)  Δύο version tango,...διότι στη διαβούλευση δεν αρκούν δύο, χρειάζονται πολλοί... Δυστυχώς δεν μπορώ να σας προσφέρω μία εκπληκτική version από παρέα Προσκόπων (με ελαφρώς "πειραγμένους" προς το Ναυτοπροσκοπικό στίχους...)

http://www.youtube.com/watch?v=AgPqpGOpv8g&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=a9dIWOYmtcQ

 

 

 

 

 

Σχόλια

20/10 19:54  Γεώργιος ο έσχατος
Φίλτατε Προμηθεύ,

Ομιλείς περί των εταιριών ως εάν συναπαρτίζονται από όντα καθαρής νοήσεως.
Θέτω το ερώτημά μου σε απλά ελληνικά

Οταν μια εταιρία επιλέγει μια δράση, η επιλογή αυτή είναι μαι ψυχρή διαδικασία; Δεν υπάρχει ίχνος συναισθηματικής εμπλοκής έστω κάποιων στελεχών; Δεν νοιώθουν τίποτε στην καρδούλα τους;
Μήπως πρέπει να προσαρμόσεις αυτά που μας λές στα ανθρώπινα μέτρα.
Και τα καλά και τα κακά.
Αν ήσαν οι άνθρωποι τόσο ρατιοναλιστές γιατί στα κομμάτια νοιώθουμε πως διαβιούμε εις ενδιαίτημά τι γυναικών εκδιδομένων επί χρήμασι. Γιγνώσκεις δη. Το έχον αναρτημένη ερυθρά λυχνία παρά την θύραν.
20/10 21:31  Δόκτωρ Βασίλειος
Φίλε προμηθέα επίτρεψέ μου να σου βγάλω το καπέλο. Με τα ερωτήματα που θετεις είτε είσαι ιδιαίτερα ευφυης είτε είσαι ιδιαίτερα διαβασμένος.
Σε καθε περίπτωση συγχαρητήρια αν και δε νομίζω να γίνεται γενικά κατανοητό τί ρωτάς. Παρόμοια είναι η προβληματική που αντιμετωπίσω στο γερμανικό δίκαιο, σε αναζήτηση της έννοιας του δόλου (πέρα από την κλασσική διάκριση βουλητικού και γνωστικού στοιχείου).
20/10 21:34  Δόκτωρ Βασίλειος
συγγνώμη... μόλις είδα ότι ειπα "είτε είσαι ευφυής ειτε διαβασμένος" ξεχνώντας το πιο πιθανόν, να εισαι δλδ και ευφυης και διαβασμένος.
Και δε σε "γλύφω" γιατί γενικά είμαι στα "@ μου όλα" / συγγνώμη ε...!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις